Pica ir pasaulē populārākais ēdiens, un, lai gan daudziem šis gardums saistās ar Itāliju, par picas izcelsmes valsti vēl tiek lauzti šķēpi.
Ēdieni, kas līdzīgi picai, pastāvēja jau akmens laikmetā.
Daudzi uzskata, ka pica radusies Senajā Grieķijā, kur tika ceptas apaļas mīklas maizes ar garšvielām. Grieķi picu dēvēja par «plakuntos» (romiešu «placenta») jeb ‘plakanu ceptu maizi’. Romieši bijuši lieli eksperimentētāji – viņi izmantoja brīžiem šķietami nesavienojamus produktus, piemēram, pica ar lauru lapām, dažādiem pipariem un bagātīgu medus kārtu. Platons savā «Republikā», aprakstot svētku maltīti, piemin maizi, kas bagātināta ar sviestu, sieru, sīpoliem un garšaugiem un apslacīta ar vīnu.
Norvēģu antropologs Astrīds Ridbergolts uzskata, ka picu izgudroja vikingi. To apstiprinot vecās pannas, ko arheologi bieži atrod norvēģu senču mitināšanās vietās. Tieši šajās apaļajās pannās, pēc zinātnieka domām, ceptas apaļas maizes ar garšvielām, dārzeņiem, gaļu vai zivīm, ko zinām kā picas.
Daudzi uzskata, ka picu dzimtene ir Itālija, jo 18. gadsimtā Neapolē rauga bāzes maizei sāka pievienot tomātus.
Itālis Rafaels Esposito 1889. gada 11. jūnijā radīja picu, ko zinām ar nosaukumu «Margarita». Tā tika cepta par godu jaunieceltā karaļa Umberto sievai Savojas Margaritai. Picas sastāvdaļas tika izvēlētas Itālijas karoga krāsās – sarkans (tomāti), balts («Mocarellas» siers) un zaļš (baziliks).
Sākotnēji pica bija nabadzīgo ēdiens, ko pārdeva uz ielām. Augstākas šķiras cilvēki to neēda.
Agrāk picas bieži bija saldie ēdieni, ne pikantie.
Viena no populārākajām picām ir «Pepperoni» (ar pikantu salami). Ja ēdienkartē «Pizza Peperoni» ir ar vienu «p», tas nozīmē – saņemsit picu ar papriku.
Vārds «pizza» pirmo reizi dokumentēts Itālijas pilsētā Gaetā 997. gadā.
Pirmā zināmā picērija atvērta Neapolē 1738. gadā, un to sauca «Antica Pizzeria».
Kopš 1987. gada oktobris Amerikas Savienotajās Valstīs ir Nacionālais picas mēnesis.
Lielākā apaļā pica tika izcepta 1990. gada 8. decembrī – 37,4 metru diametrā.
Pasaulē ātrākais picu gatavotājs 14 picas spēj uztaisīt divās minūtēs un 35 sekundēs.
Tālākā picas piegāde notikusi 2001. gada 22. martā, kad Bernards Džordans no picērijas «Butlers Pizza» Keiptaunā Dienvidāfrikā to nogādāja Kornem Kridžam, regbija komandas «Fedsure Stormers» trenerim, uz Austrālijas galvaspilsētu Sidneju. Lai piegādātu picu, Bernards veica 11 042 kilometrus.