Pirmdiena, 8. decembris
Gunārs, Vladimirs, Gunis
weather-icon
+1° C, vējš 0.89 m/s, D-DR vēja virziens
BauskasDzive.lv ikona

Jūnija karalis – rabarbers

Jauni ieteikumi, lai nebūtu jāēd tikai viena klasiskā plātsmaize

Rabarberu sezona sākas pavasarī, kad pirmie kātiņi jau pirksta resnumā, un beidzas pēc Jāņiem. Tāpēc katrās mājās šajā īsajā laika posmā ir obligāts pienākums izcept vismaz vienu rabarbermaizi vai pagatavot ko citu gardu. Vēl, protams, Līgosvētku galds nekādi nav iedomājams bez rabarberu rauša. Par laimi, man nekad nav nācies ilgi prātot, kur ņemt rabarberu kātus. Tie aug gan pie mums laukos, gan arī lielā daudzumā mani ar tiem laipni apgādā draudzene. Lai nebūtu jāēd tikai viena klasiskā rabarberu plātsmaize, iesaku pagatavot arī kādu no šiem rabarberīgajiem gardumiem.


Rabarberu-banānu ievārījums


Rabarberu skābums ļoti
«draudzējas» ar banāna saldumu. Šis ievārījums būs garšīgs gan uz pankūkām, gan arī iesmērēts kūkās. No pieredzes varu teikt: ja ir saldētavā jau sasaldēti banāni, droši var likt klāt tos. Pašās beigās ievārījumu pirms pildīšanas burciņās var arī sablendēt, lai masa būtu krēmīgāka. Var likt klāt arī vairāk banānu.

Sastāvdaļas:
1 kg rabarberu kātu;
ap 700 g banānu;
350 – 500 g parastā vai ievārījuma cukura.

Pagatavošana:

Rabarberu kātus nomizo un sagriež gabaliņos. Ber katlā (visērtāk būs, ja tiks izmantots katls ar tilpumu ap pieciem litriem), uzlej virsū aukstu ūdeni tik daudz, lai tas noklātu rabarberus. Vāra uz lēnas uguns. Kad rabarberi jau sāk izšķīst, tiem pievieno nomizotus un sagrieztus banānus. Vāra, līdz augļi izšķīduši. Pievieno cukuru. Ievārījumu vāra uz lēnas uguns 10 – 15 minūtes, bieži apmaisot.
Pilda tīrās burciņās.



Mazie drumstalu kēksiņi

Šie kēksiņi ir iekarojuši mūsu virtuvi jau vairākus gadus. Rabarberu vietā var likt arī dažādas mazās ogas, piemēram, brūklenes, mellenes u. c.

Ja gribas kēksiņus pārvērst par smalkām kūciņām, drupaču vietā tiem var uzklāt  putukrējuma cepurīti.

Sastāvdaļas:
260 g kviešu miltu;
1½ tējkarote cepamā pulvera;
½ tējkarote sāls;
100 g sviesta;
150 g cukura;
2 olas;
1 ēdamkarote vaniļas cukura;
150 ml piena;
250 g smalki sagrieztu rabarberu.
Drumstalām:
s 3 ēdamkarotes cukura;
s 1 ēdamkarote miltu;
s 2 tējkarotes eļļas.

Pagatavošana:
Rabarberus apber ar cukuru un atstāj atsuloties. Atsevišķā bļodā sajauc miltus, cepamo pulveri un sāli. Sajauc kopā drumstalu sastāvdaļas. Citā bļodā sakuļ cukuru ar izkausētu sviestu. Pievieno olas, vaniļas cukuru. Saputo, līdz masa viendabīga. Pievieno pienu un samaisa. Pa daļām iemaisa miltu masu. Cepeškrāsni uzkarsē līdz 180°C grādiem. Mafinu pannā liek mafinu papīrīšus un kēksiņu masu divas trešdaļas no tilpuma. Pārber ar drupačām un cep ap 30 – 40 minūtēm, līdz kēksiņi zeltaini brūni.



Gaisīgais rabarberu kēkss
Trauslais rabarberu un mandeļu miltu kēkss būs perfekta piedeva aukstam saldējumam. Piemērots tiem, kuri nepanes glutēnu. Mandeļu miltus var arī aizstāt ar kviešu miltiem.

Sastāvdaļas:
400 g rabarberu;
4 olas;
100 g mandeļu miltu;
120 g skābā krējuma;
150 g cukura;
sviests pannas ietaukošanai.

Pagatavošana:

Rabarberus sagriež un apber ar dažām ēdamkarotēm cukura. Atstāj atsuloties. Atdala olu baltumus no dzeltenumiem. Baltumus saputo stingrās putās. Dzeltenumus saputo ar cukuru un krējumu, līdz cukura graudiņi ir izšķīduši. Dzeltenumu masā iemaisa miltus un pēc tam arī olu baltumus. Ietauko cepšanas veidni ar sviestu, lej kēksa masu formā un cep 180°C grādos sakarsētā cepeškrāsnī 30 – 40 minūtes.

BauskasDzive.lv ikona Komentāri

BauskasDzive.lv aicina interneta lietotājus, rakstot komentārus, ievērot morāles, ētikas un pieklājības normas, nekūdīt uz vardarbību, naidu vai diskrimināciju, neizplatīt personas cieņu un godu aizskarošu informāciju, neslēpties aiz citas personas vārda, neveikt ar portāla redakciju nesaskaņotu reklamēšanu. Gadījumā, ja komentāra sniedzējs neievēro minētos noteikumus, komentārs var tikt izdzēsts vai autors var tikt bloķēts. Administrācijai ir tiesības informēt uzraudzības iestādes par iespējamiem likuma pārkāpumiem. Jūsu IP adrese tiek saglabāta.