Kas būtu Līgo vakara galdā liekams, ieteikumus sniedz Bauskas kafejnīcas «VI un KA» vadītāja Vija Kalniņa.
Kas būtu Līgo vakara galdā liekams, ieteikumus sniedz Bauskas kafejnīcas «VI un KA» vadītāja Vija Kalniņa.
– Latvijas laukos Līgo vakarā nevajadzētu sēdēt mājās pie galda, bet gan kā Jāņa bērniem doties no mājas uz māju, līdzi ņemot groziņus ar svētku maltīti. Tādēļ iesaku Līgo vakara groziņā likt sieru, speķa pīrādziņus vai svētku pīrādziņus, sāļos groziņus ar dažādu pildījumu, kumosa sviestmaizītes, paštaisītu miestiņu.
Svētku pīrādziņi
Mīklai – 300 g kviešu miltu, 200 g margarīna vai sviesta, 50 g skāba krējuma, sāls pēc garšas, viena ola pārziešanai. Pildījumam – 300 g novārītas un samaltas vistas gaļas, garšvielas, noder muskatrieksts, piemaisa mazliet sviesta vai margarīna. Mīklu veido, miltos iemīcot sviestu vai margarīnu, pievieno krējumu, kurā iemaisīta sāls. Tad masu ātri samīca, saveļ un noliek aukstā vietā uz 30 – 40 minūtēm. Pēc tam to izveltnē plānā plāksnē un gar vienu maliņu liek pildījumu, kam pārloka pāri mīklas maliņu, tad ar veidnīti (var būt glāze) izspiež pīrādziņus. Pārziež ar olu un cep tumši dzeltenus, gatavus nosmērē ar izkausētu sviestu.
Sāļie groziņi
Groziņus gatavo no smilšu mīklas, var tos pasūtīt arī kafejnīcā. Interesanti iespējams variēt ar pildījumu – tie var būt salāti, sāļie krēmi un dažādas sviesta masas. Groziņu var pildīt, piemēram, ar šķiņķa sviestu, ko gatavo šādi: ļoti smalki sagriež 150 g šķiņķa, to saputo kopā ar 100 g sviesta.
Miestiņš
Šī dzēriena pagatavošanai vajag 100 – 150 g nobriedušas rupjmaizes, 75 g cukura, citronskābi, ledu. Maizi cepeškrāsnī izkaltē un apbrūnina, sausiņus pārlej ar litru ūdens un atstāj uz 3 – 4 stundām, tad nokāš. Maizi vēlreiz pārlej ar verdošu ūdeni un patur vienu stundu, tad izkāš. Abus maizes uzlējumus apvieno, pieliek cukuru, citronskābi pēc garšas, uzvāra un atdzesē (pieliek arī ledu). Ieteicams pievienot citronu vai cidoniju sīrupu.