Pirmdiena, 10. novembris
Mārtiņš, Mārcis, Markuss, Marks
weather-icon
+6° C, vējš 0.89 m/s, R-DR vēja virziens
BauskasDzive.lv ikona

Kopā ar bērniem galdiņš klājas Lieldienām

Rundāles novadā kafejnīca «Ozollāde» ar Rundāles pils atbalstu pulcēja ģimenes ar bērniem, lai kopīgi atzīmētu latvisko Lielo dienu un kristīgo Pūpolsvētdienu. Svētkus svinēja īpaši – ar pavārmākslas meistarklasi «Es virtuvē», kur kopīgi mācījās meistarot dažādus Lieldienu ēdienus.

Pirms ķeršanās pie darbiem pasākuma vadītāja Anita Ozoliņa atklāja Lielās dienas – pavasara saulgriežu – būtību, kad diena ir vienādā garumā ar nakti. Jāsāk lielie pavasara darbi, jārušinās pa zemi, jāsēj sēklas.

Ir daudz ticējumu un rituālu, kas veicami, piemēram, meitenēm jāapēd 13 dzērvenes, lai būtu tik skaistas kā dzērvenes. Savukārt daiļavām, kuras nav precējušās un grib labu, skaistu šūpotāju sev atrast, ātri caur kreisās kājas apakšu jāizmet ola un jāiebaro šūpotājam, tad viņš uz mūžu viņai piederēšot. Bērnu tēvi var salasīt zāģu skaidas, jo tās par naudu pārvērtīsies.

Kad sanākušie cits citu, rotaļā iedami, bija nopēruši, laiks gatavot ēdienus un svētku galdu klāt. Lai mammām, tētiem un mazajiem būtu, ko mācīties, aši talkā piebiedrojās čaklā pavāre Skabarga.

Piedāvājam pavārmākslas meistarklasē «Ozollādē» iepazītās Lieldienu ēdienu receptes. Maltīte gatavojama un idejas īstenojamas kopā ar bērniem, tas radīs ģimenisku svētku noskaņu.

Kartupeļu oliņas
Kartupeļi, šķiņķis vai bekons.
Izvāra kartupeļus. Sagriež plānās šķēlēs šķiņķi vai bekonu. Kad kartupeļi atdzisuši, kopīgi ar bērniem ņem pa kartupelim un ietin to gaļas šķēlē. Kārto cepampannā un liek cepeškrāsnī cepties.

«Pingvīniņi»
Kazas siera bumbas, burkāns, melnās olīvas bez kauliņiem, kociņi.
Ņem melno olīvu un gareniski pārgriež to uz pusēm. Katru pusīti piestiprina siera bumbas sānos, tā izveidojot pingvīnam spārnus. Ņem veselu olīvu un ar kociņa palīdzību pieliek kā galvu. No burkāna izgriež kājiņas, knābīti un piestiprina.

«Lieldienu pelītes»
Vārītas olas, redīsi, zilais kartupelis vai melnās olīvas.
Pārgriež gareniski uz pusēm vārītu olu, kas būs peles ķermenis, un noliek ar dzeltenumu uz leju. Ar nazi iegriež divas strīpiņas augšā, kurās ievieto plānas redīsa šķēlītes, tā izveidojot pelei austiņas. Peles astei nogriež no redīsa tā saknīti vai lapas kātiņu un iedur olā. Lai izveidotu acis un degunu, izmanto zilo kartupeli. Var arī olīvas. Kārto šķīvī uz zaļām lapiņām.

«Lieldienu cālīši»
Vārītas olas, burkāns, maize, zilais kartupelis vai melnās olīvas.
Pārgriež vārītu olu uz pusēm, bet ne gareniski. Olas augšpusē iegriež mazu strīpiņu, kurā ievieto no burkāna izveidotu seksti. Katrā olas sānā iegriež strīpiņu, tur ieliek no burkāna izveidotus spārnus. Taisa acis no zilā kartupeļa vai olīvas, knābīti izgriež no burkāna. Gatavos cālīšus kārto uz apceptām baltmaizes šķēlēm.

«Tikko izšķīlies cālis»
Vārītas olas, majonēze vai krējums, lociņi.
Izvārīto olu baltumus izgriež ar stūrīšiem, kas atgādina saplēstas olas čaumalu. Saspaida vai sablenderē olu dzeltenumus un sajauc ar krējumu vai majonēzi un garšvielām. Dzeltenuma masu pilda olu baltumos. Kārto uz šķīvja un dekorē ar zaļiem lociņiem.

Krāsainās Lieldienu cepumu oliņas
Apaļi cepumi, olu baltumi, pūdercukurs, krāsviela.
Gatavo dažādu krāsu glazūras. Uz vienu olas baltumu var izmantot 200 – 400 g pūdercukura. Sakuļ olas baltumu. Pievieno tam klāt krāsvielu – biešu vai spinātu sulu, var izmantot veikalā pirkto. Masu pilda tūtiņās un dekorē apaļos cepumiņus. Bērniem ļoti patīk šis darbiņš. Kārto uz šķīvja.

«Ligzdiņas»
Filo mīkla, saldais krējums, cukurs, konfekšu oliņas.
No filo mīklas izcep ligzdiņas. Šī mīkla ir ļoti trausla. Kad ligzdiņas izcepušās un atdzisušas, tajās ar karoti ieliek stingri sakultu putukrējumu un pa virsu uzliek krāsainas konfekšu oliņas.

«Ligzdiņas II»
Saldie salmiņi, šokolāde, sviests, metāla kēksa veidnes.
Salmiņus salauž mazākos gabaliņos. Izkausē šokolādi ar sviestu, šajā masā liek iekšā salauztos salmiņus. Masu ar rokām maisa. Kad salmiņi «sadraudzējušies» ar šokolādi, tos kārto metāla trauciņos, tā veidojot ligzdiņas. Pēc tam uz brīdi tās liek saldētavā. Kad ligzdiņas sastingušas, ņem ārā no metāla formiņām un servē uz šķīvja.

BauskasDzive.lv ikona Komentāri

BauskasDzive.lv aicina interneta lietotājus, rakstot komentārus, ievērot morāles, ētikas un pieklājības normas, nekūdīt uz vardarbību, naidu vai diskrimināciju, neizplatīt personas cieņu un godu aizskarošu informāciju, neslēpties aiz citas personas vārda, neveikt ar portāla redakciju nesaskaņotu reklamēšanu. Gadījumā, ja komentāra sniedzējs neievēro minētos noteikumus, komentārs var tikt izdzēsts vai autors var tikt bloķēts. Administrācijai ir tiesības informēt uzraudzības iestādes par iespējamiem likuma pārkāpumiem. Jūsu IP adrese tiek saglabāta.