Šos cepumiņus, ko gatavojusi baušķeniece Valija Krankale, daudzi pusmūža cilvēki noteikti atceras no bērnības.
Šos cepumiņus, ko gatavojusi baušķeniece Valija Krankale, daudzi pusmūža cilvēki noteikti atceras no bērnības.
Varbūt kaut kur virtuves skapja dziļumos vēl glabājas no vecmāmiņas mantotais, ķeksim līdzīgais rīks, ar ko cepumi veidojami. Dažos saimniecības preču veikalos šis veidulis joprojām ir nopērkams.
Mīkla
Mīklas pagatavošanai nepieciešama glāze miltu, viena ola, ēdamkarote cukura, glāze ūdens, šķipsniņa sodas, vanilīna, sāls. Olu sakuļ ar cukuru, sāli, vanilīnu, ielej miltos un maisot pamazām pielej ūdeni, beigās pieliek sodu. Mīklai, kam jābūt skāba krējuma biezumā, pielej mazliet degvīna, tad tā uzsūks mazāk eļļas.
Gatavošana
Cepumus vāra eļļā vai izkausētos taukos. Taukvielu uz lēnas uguns pamatīgi uzkarsē. Tajā iemērc veiduli, ļaujot tam sakarst tiktāl, ka, ielikts mīklā, tas viegli nočaukst. Jārīkojas veikli. Veiduli iemērc mīklā, pēc tam sakarsētajā eļļā. Mīklai viegli jāatdalās no veiduļa, cepums palielinās apmēros, uzpeld virspusē. Atkarībā no katla lieluma vienlaikus vārās 4 – 5 cepumi. Kad tie kļuvuši zeltaini, tos ar putukaroti izņem no eļļas un apkaisa ar pūdercukuru.