Ceturtdiena, 18. decembris
Kristaps, Kristofers, Krists, Klinta, Kristers
weather-icon
+3° C, vējš 0.45 m/s, R-DR vēja virziens
BauskasDzive.lv ikona

Kraukšķīgās rozītes

Šos cepumiņus, ko gatavojusi baušķeniece Valija Krankale, daudzi pusmūža cilvēki noteikti atceras no bērnības.

Šos cepumiņus, ko gatavojusi baušķeniece Valija Krankale, daudzi pusmūža cilvēki noteikti atceras no bērnības.
Varbūt kaut kur virtuves skapja dziļumos vēl glabājas no vecmāmiņas mantotais, ķeksim līdzīgais rīks, ar ko cepumi veidojami. Dažos saimniecības preču veikalos šis veidulis joprojām ir nopērkams.
Mīkla
Mīklas pagatavošanai nepieciešama glāze miltu, viena ola, ēdamkarote cukura, glāze ūdens, šķipsniņa sodas, vanilīna, sāls. Olu sakuļ ar cukuru, sāli, vanilīnu, ielej miltos un maisot pamazām pielej ūdeni, beigās pieliek sodu. Mīklai, kam jābūt skāba krējuma biezumā, pielej mazliet degvīna, tad tā uzsūks mazāk eļļas.
Gatavošana
Cepumus vāra eļļā vai izkausētos taukos. Taukvielu uz lēnas uguns pamatīgi uzkarsē. Tajā iemērc veiduli, ļaujot tam sakarst tiktāl, ka, ielikts mīklā, tas viegli nočaukst. Jārīkojas veikli. Veiduli iemērc mīklā, pēc tam sakarsētajā eļļā. Mīklai viegli jāatdalās no veiduļa, cepums palielinās apmēros, uzpeld virspusē. Atkarībā no katla lieluma vienlaikus vārās 4 – 5 cepumi. Kad tie kļuvuši zeltaini, tos ar putukaroti izņem no eļļas un apkaisa ar pūdercukuru.

BauskasDzive.lv ikona Komentāri

BauskasDzive.lv aicina interneta lietotājus, rakstot komentārus, ievērot morāles, ētikas un pieklājības normas, nekūdīt uz vardarbību, naidu vai diskrimināciju, neizplatīt personas cieņu un godu aizskarošu informāciju, neslēpties aiz citas personas vārda, neveikt ar portāla redakciju nesaskaņotu reklamēšanu. Gadījumā, ja komentāra sniedzējs neievēro minētos noteikumus, komentārs var tikt izdzēsts vai autors var tikt bloķēts. Administrācijai ir tiesības informēt uzraudzības iestādes par iespējamiem likuma pārkāpumiem. Jūsu IP adrese tiek saglabāta.