Sestdiena, 20. decembris
Arta, Minjona
weather-icon
+6° C, vējš 0.89 m/s, R vēja virziens
BauskasDzive.lv ikona

Lielais apaļais draugs – ķirbis

Ķirbju salātus un ēdienus var gatavot visu ziemu.

Ķirbju salātus un ēdienus var gatavot visu ziemu. Sausās telpās ķirbji labi glabājas līdz pat pavasarim. Iegriezts ķirbis gan jāizmanto diezgan ātri, jo tas bojājas.
Planči
Šis ēdiens nāk no seno latviešu virtuves un parasti ticis gatavots rudenī. Nepieciešamie produkti: viens neliels ķirbis, 1,2 kg kviešu miltu, 3 olas, 200 g sviesta, sāls, cukurs, maltie pipari. No miltiem, olām, 150 g kausēta sviesta pagatavo mīklu kā virtuļiem. Visu labi samīca, sarullē stienī. Griež gabalus un rullē, kamēr iznāk apmēram pirksta biezuma plācenis. Uz tā liek pildījumu: sarīvētu ķirbi, samaisītu ar sviestu, cukuru, sāli un naža galu melno piparu. Plāceņus aizloka kā aploksni, apsmērē ar olu, cep cepeškrāsnī.
Kartupeļu un ķirbju sautējums
400 g kartupeļu, 200 g ķirbju, 50 g selerijas saknes, trīs ēdamkarotes tomātu mērces, 50 g skāba vai salda krējuma, ķiploka daiviņa, sāls pēc garšas, lociņi vai pētersīļu zaļumi.
Nomizotus kartupeļus, ķirbi, seleriju sagriež kubiciņos. Vispirms katlā liek kartupeļus un selerijas, pārlej ar verdošu ūdeni un sautē 15 minūšu. Tad pievieno ķirbi, tomātu mērci, pāris piparu graudiņu, sāli un sautē, līdz dārzeņi mīksti. Beidzot iemaisa krējumu, kam pievienota saspiesta ķiploka daiviņa. Pārber ar zaļumiem. Sāls vietā var pievienot kādu buljona kubiciņu.
Cepts saldais ķirbis
250 g ķirbja, 1 ola, rīvmaize un milti, eļļa cepšanai, cukurs, vaniļas cukurs vai kanēlis. Ķirbi nomizo, sagriež četrās daļās, atdala sēklas. Mīkstumu griež 1 cm biezās šķēlēs, pārkaisa ar sāli un citronskābi, patur 15 minūšu. Šķēlītes iemērc sakultā olā, apviļā ar miltiem sajauktā rīvmaizē un cep sakarsētā eļļā no abām pusēm. Kad šķēles mīkstas un brūnas, liek traukā, pārber cukuru, kanēli. Ēd siltu kā saldēdienu ar brūkleņu vai dzērveņu ievārījumu.
Dažādās pavārgrāmatās receptes meklējusi

BauskasDzive.lv ikona Komentāri

BauskasDzive.lv aicina interneta lietotājus, rakstot komentārus, ievērot morāles, ētikas un pieklājības normas, nekūdīt uz vardarbību, naidu vai diskrimināciju, neizplatīt personas cieņu un godu aizskarošu informāciju, neslēpties aiz citas personas vārda, neveikt ar portāla redakciju nesaskaņotu reklamēšanu. Gadījumā, ja komentāra sniedzējs neievēro minētos noteikumus, komentārs var tikt izdzēsts vai autors var tikt bloķēts. Administrācijai ir tiesības informēt uzraudzības iestādes par iespējamiem likuma pārkāpumiem. Jūsu IP adrese tiek saglabāta.