Lieldienas aizvadītas līdz citam gadiņam. Ledusskapis tukšs, bet kādu kārumiņu gribas. Baušķeniece bibliotekāre Maija Šmite iesaka jau pārbaudītu recepti ļoti vienkāršam un garšīgam cepumam.
Lieldienas aizvadītas līdz citam gadiņam. Ledusskapis tukšs, bet kādu kārumiņu gribas. Baušķeniece bibliotekāre Maija Šmite iesaka jau pārbaudītu recepti ļoti vienkāršam un garšīgam cepumam.
Tam nepieciešams: 200 g balto pupiņu (var arī citas), 200 g cukura, pa vienai ēdamkarotei mannas un rīvmaizes, 4 olas, glāze skāba krējuma vai putukrējuma, ievārījums, pustējkarotes cepamā pulvera, vanilīna cukurs.
Pupiņas nomērcē, izvāra un gaļas mašīnā samaļ. Iegūto masu samaisa ar lielāko daļu cukura, mannu, kurā iejaukts cepamais pulveris, rīvmaizi, vanilīna cukuru, saputotu olu dzeltenumu un brīdi ļauj pastāvēt.
Saputo olu baltumu, pievienojot nedaudz cukura, un iecilā iepriekš sagatavotajā masā. Liek ietaukotā cepamā veidnē un vidēji karstā cepeškrāsnī cep nepilnu stundu.
Atdzisušo biskvītu plakaniski pārgriež, vienā kārtā iesmērē skābo krējumu vai putukrējumu un kārtiņu ievārījuma. Abas kārtas saliek kopā (var būt arī trīs – atkarībā no biskvīta biezuma), virsu apziež ar krējumu un uzliek augļu ripiņas vai marmelādi. Kūkai mazliet «jāievelkas», un tad tā ir ēdama. Turklāt neviens minēdams neuzminēs, ka tortes pamatā ir… pupas.