Pankūku mīklas pagatavošana neprasa daudz pūļu un produktu.
Pankūku mīklas pagatavošana neprasa daudz pūļu un produktu. Turklāt biezo un rauga pankūku cepšanai var izmantot gan mazliet ieskābušu pienu, gan skābu krējumu, arī vakardienas piena zupu.
Gatavojot rauga pankūku mīklu, var iztikt tikai ar miltiem, ūdeni un vienu olu. Mīklu gatavo pabiezu, lai raugam ir ko izcelt.
Plānā pankūku mīkla jāiejauc vismaz stundu pirms cepšanas, jo miltiem jāuzbriest. Sakuļ divas olas, pamazām pievieno divas glāzes miltu, pienu un ūdeni (1:1), līdz mīkla ir salda krējuma biezumā. Miltiem uzbriestot, mīkla kļūst biezāka, pirms cepšanas var pieliet mazliet piena vai ūdens.
Plānās pankūkas var pildīt tradicionālā veidā – ar vārītu maltu, pikantu gaļu. Taču tās var būt pildītas arī ar sautētiem svaigiem vai skābiem kāpostiem, burkāniem, sakapātiem, apvārītiem puraviem, saceptām sēnēm. Pildījumu liek pankūkas vidū, to saloka kā aploksnīti un vēlreiz apcep no abām pusēm. Ja sagatavotais pildījums neprasa papildu karsēšanu, to ieklāj pankūkā, ko saritina kā «desiņu». Aukstajā galdā garšīgas ir pankūkas, kas pildītas ar masu, ko pagatavo no samaltām žāvētām zivīm, kam pievieno margarīnu vai sviestu, piparus, sāli un saputo kā pastēti. Šādas pankūkas pārlej ar majonēzi, uzber zaļumus. Pankūkā var ietīt arī krabju nūjiņu, papriku, kam uzliets mazliet majonēzes un uzbērtas sausas vai svaigas dilles.
Saldās pankūkas tradicionāli pilda ar biezpiena masu, kam pievienota ola, cukurs, vanilīns vai citrona miziņa. Šīs pankūkas jāapcep no abām pusēm. Pildījumam var izmantot arī kompota augļus – plūmju pusītes, ābolu gabaliņus. Nācies ēst pankūkas, kas pildītas ar apgrauzdētiem zemesriekstiem, rozīnēm, pārlietas ar saldu kondensēto pienu.
Īpašs gardums ir pankūku torte. Plānās pankūkas liek citu uz citas un ieziež ar dažādiem ievārījumiem vai krēmu, kam pievienots želatīns. No desmit lielajām plānajām pankūkām bez pūlēm var izveidot skaistu, lētu torti.