Pareizas atkritumu šķirošanas pamatnoteikums ir pārliecināties, ka iepakojums pirms tā izmešanas atkritumos ir tīrs un sauss, bez ēdiena paliekām.
Taču a/s «AJ Power Recycling», biedrības «Zero Waste Latvija» un SIA «ZAAO» rīkotajā kampaņā «Gudri pakot – gudri šķirot» veiktajā iedzīvotāju aptaujā atklāts, ka iepakojumu pirms izmešanas pārskalo vien trešdaļa iedzīvotāju, kas ikdienā šķiro atkritumus, informē Gita Deniškāne, kampaņas «Gudri pakot – gudri šķirot» komunikācijas konsultante.
Aptaujas veicēji skaidro, kādas ir vieglā iepakojuma šķirošanā biežāk pieļautās kļūdas un kas notiek ar nepareizi šķirotiem atkritumiem.
Aizvadītā gada beigās kampaņas «Gudri pakot – gudri šķirot» laikā veikts pētījums, kurā analizēti 112,5 kg atkritumu, kas nāca no vieglā iepakojuma konteineriem, bet kurus SIA «ZAAO» reģionālā atkritumu apsaimniekošanas centra «Daibe» darbinieki bija atzinuši par nepiemērotiem nodošanai tālākai pārstrādei.
Šķirošana var tikt apgrūtināta
Pārstrādei vislabāk piemērots ir izskalots vieglais iepakojums, taču tikai 34% respondentu šķiroto taru pirms izmešanas pārmazgā. Vēl gandrīz trešdaļa aptaujāto (31%) atzīst, ka iepakojumu pārskalo neregulāri. Tas nozīmē, ka ne visi, kuri šķiro atkritumus, to dara efektīvi. Lai noskaidrotu informāciju par atkritumu šķirošanas prasībām, jāvēršas pie sava atkritumu apsaimniekotāja.
Ja vieglā iepakojuma konteineros tiek samests ļoti netīrs, smērējošs iepakojums ar ēdiena atliekām, tas var ietekmēt citu cilvēku rūpīgi šķirotos atkritumus, ko būtu iespējams nodot pārstrādei. Visa konteinera satura šķirošana un vēlāk pārstrāde var tikt apgrūtināta vai pat nenotikt vispār.
Svarīgākais – nedaudz pārskalot
Iepakojums par šķirojamu atkritumu kļūst tikai tad, ja tas ir izskalots, lai tajā nesaglabātos ēdienu un dzērienu paliekas. SIA «ZAAO» gan uzsver, ka iepakojumu nav nepieciešams rūpīgi mazgāt, piemēram, ar trauku mazgājamo līdzekli, jo svarīgākais ir atbrīvoties no ēdiena un dzēriena paliekām iepakojumā, to izkratot un nedaudz izskalojot. Iepakojuma pārskalošanā nevajadzētu lieki tērēt ūdens resursus. Galvenais ir sabalansēt ūdens, elektrības, siltuma un citus resursus pret kāda konkrēta iepakojuma mazgāšanu.
Svarīgi arī atcerēties, ka kečupa, eļļas, krējuma, jogurta, čipsu, saldējuma un citi nešķirojamie plastmasas iepakojumi netiek pārstrādāti, pat ja tie rūpīgi izskaloti, jo šķirošanas laikā nav iespējams pārliecināties par to tīrību. Tāpēc šos iepakojumus, pat ja tie ir tīri, būtu jāizmet sadzīves atkritumu konteinerā.