Dārzkopes pieredzē ar lasītājiem dalās baušķeniece VIJA KALĒJA: – Iestājies silts laiks, tāpēc jāsteidz izstādīt ārā salātu dēstus.
Dārzkopes pieredzē ar lasītājiem dalās baušķeniece VIJA KALĒJA:
– Iestājies silts laiks, tāpēc jāsteidz izstādīt ārā salātu dēstus. Tiem vajadzētu uzklāt plēvi. Var stādīt arī selerijas un pētersīļus. Pirms dēstīšanas stādus vajadzētu norūdīt, nevis uzreiz no siltumnīcas stādīt vēsā augsnē.
Jāsēj redīsi un burkāni. Lai burkānu sēklas ātrāk sadīgtu, uz 20 minūtēm tās jāiemērc ūdenī, kas uzkarsēts līdz +50 grādiem. Pēc tam sēklas uz piecām minūtēm iemērcamas aukstā ūdenī.
Aprīlī sējami kāposti, kuru sēklas pirms tam 18 stundu jāpatur askorbīnskābes šķīdumā (0,1 gramu askorbīnskābes izšķīdina vienā litrā ūdens). Šī procedūra veicina galviņu ātrāku veidošanos. Kāposti ir aukstumizturīgi un sadīgst temperatūrā, kas nav augstāka par +2 grādiem. Dēsti pacieš salu, ja tas nepārsniedz -6 grādus. Neiesaku kāpostus vienā un tajā pašā vietā audzēt vairākus gadus. Kāpostiem un redīsiem vajadzētu uzklāt agrotīklu, lai stādus pasargātu no spradžiem.
Kāpostu dēstus pirms izstādīšanas atklātā laukā vēlams iemērkt govs mēslu un mālu putriņā (trīs daļas mālu un vienu daļu mēslu izšķīdina 10 litros ūdens).
Ap Jurģiem podiņos sēj ķirbjus, kabačus un patisonus. Pirms tam sēklas uz divām stundām iemērc ūdenī, kura temperatūrai jābūt +50 grādu. Ļoti dekoratīvi un veselīgi ir Tibetas jeb sēņu ķirbīši. Tiem raksturīgas spilgti oranžas cepurītes, dārzenis atgādina lielu sēni. Ar Tibetas ķirbjiem var apaudzēt žogus un nojumes, jo stāds stiepjas uz augšu. Uzturā izmanto tikai cepurīti. Ķirbīšu sula satur ļoti daudz vitamīnu un lieliski attīra organismu no kaitīgām vielām, uzlabo nieru darbību. Tibetas ķirbis ir visai reti sastopams dārzenis, tā sēklas pārdod tikai selekcionāri. Pērn man padevās ļoti laba raža. Jācer, ka dēsti sadīgs, un pēc kāda laika tos piedāvāšu Bauskas tirgū.
Ķirbji ārā izstādāmi pēc salnām saulainās vietās.