No pirmajām šīgada skābenēm var izvārīt gardu zupu.
No pirmajām šīgada skābenēm var izvārīt gardu zupu.
Buljonam, kas vārīts no žāvētām vai svaigām ribiņām, pievieno kartupeļus, kad tie mīksti, pieber krietnu sauju sagrieztu skābeņu. Pēc tam zupai ļauj uzvirst. Sātīgu skābeņu zupu bez gaļas var izvārīt, pievienojot sausā buljona kubiciņu un garšvielu pulveri «Kūpinājumu aromāts D». Ja skābenes nav paaugušās, tās var aizstāt ar jauno rabarberu lapiņām.
Toties pērnie burkāni pagrabā skaita pēdējās dienas. Reti kuram izdodas tos saglabāt stingrus un sulīgus līdz nākamajai ražai. No burkāniem var izcept pankūkas, kas garšo kā kurzemnieku sklandrauši. Tādas cepot arī tieslietu ministre Inta Labucka, rakstīts «Lauku Avīzē». Burkānu pankūku recepti «Bauskas Dzīvei» atsūtījusi baušķeniece Valija Krankale.
«Notīru astoņus lielus burkānus (ja tie ļoti savītuši, iepriekš iemērcu aukstā ūdenī), rūpīgi izgriežu bojājumus. Sarīvētus vai sīki sagrieztus lieku katliņā, sautēju mazā ūdens daudzumā, pieliekot ēdamkaroti sviesta. Kad burkāni mīksti, šķidrumu noleju. Atdzisušiem, biezenī sastampātiem burkāniem pievienoju četrus olu dzeltenumus, divas ēdamkarotes skāba krējuma, glāzi piena, divas ēdamkarotes cukura, ja vēlas – vanilīnu vai kanēli. Piejaucu miltus, līdz sasniegts pankūku mīklas biezums. Rūpīgi izmaisu, tad iecilāju saputotus olu baltumus. Cepu eļļā uz pannas.»
«Bauskas Dzīve» aicina atsaukties lasītāju, kura varētu palīdzēt ar padomu – kā pagatavojami ar pikantu malto gaļu pildīti makaroni.