Pensionāre M. Vāpiņa (ceru, ka uzvārdu esmu izlasījusi pareizi) no Īslīces pagasta atsūtījusi «Padomdevējam» jauku vēstuli ar dažām ēdienu receptēm.
Pensionāre M. Vāpiņa (ceru, ka uzvārdu esmu izlasījusi pareizi) no Īslīces pagasta atsūtījusi «Padomdevējam» jauku vēstuli ar dažām ēdienu receptēm.
Arī viņai pensijas izmaksas dienu sagaidīt nav viegli. Tāpēc jāgādā, lai mājās būtu kaut kas «nebaltām dienām», piemēram, gabaliņš žāvēta speķa, kārbiņa ķilavu, paciņa lētas majonēzes, eļļa. Viens no viņas ieteiktajiem pirmspensijas ēdieniem ir kartupeļu sacepums ar speķi un sīpoliem. Vajadzīgi astoņi lieli kartupeļi, 100 līdz 150 g speķa, viens liels sīpols, pāris daiviņu ķiploku, mazliet eļļas, sāls, pipari. Kartupeļus nomizo, sagriež kā cepšanai. Ietauko dziļo čuguna pannu, kam noņemams rokturis (var izmantot arī «pīles katla» vāku), liek kārtu kartupeļu un kārtu sīki sagriezta speķa ar sīpoliem, tad atkal kartupeļus. Uzber sāli, piparus un sasmalcinātus ķiplokus. Ja ir, visam pāri pārlej ar skābo krējumu sakultu vienu olu. Cep cepeškrāsnī apmēram 40 minūtes, kamēr kartupeļi mīksti un virsiņa brūna. Sacepums ir vēl garšīgāks, ja speķim pievieno sālītas sēnes.
Šādu sacepumu var gatavot, arī uz kartupeļu kārtas liekot iztīrītas ķilavas, sīpolus un biezpienu, kas cepeškrāsnī kļūst mīksts un staipīgs kā siers.
Zviedru salātiem izmanto vārītus kartupeļus, kam piejauc sīki sakapātus, viegli marinētus sīpolus un majonēzi. Šajos salātos maz kaloriju un taukvielu, toties izsalkumu tie remdējot labi. Ja gribas kādu našķi, biezās pankūkas bez olām var izcept, ja miltiem pievieno sīki sarīvētu ķirbi (attiecība 1:1), kam iepriekš pieber mazliet cukura un citronskābes. Atliek tikai no pieliekamā paņemt kādu ievārījuma podiņu un uzliet pašas lasītu rasaspodiņu tēju.