Kādas lauku saimnieces lūgumam atgādināt, kā ēdienu gatavošanā izmantojamas balandas, atbildējusi baušķeniece Svetlana Smalkā, kura redakcijā ienesusi vairākas receptes.
Kādas lauku saimnieces lūgumam atgādināt, kā ēdienu gatavošanā izmantojamas balandas, atbildējusi baušķeniece Svetlana Smalkā, kura redakcijā ienesusi vairākas receptes.
Balandu salāti
150 g balandu lapiņu, 30 g skābeņu, 30 g rīvēta mārrutka, 10 g augu eļļas, 75 g kartupeļu, 1 ola, etiķis, sāls.
Balandas un skābenes 1 – 2 min. patur verdošā ūdenī, sasmalcina, uzliek uz vārītu, atdzesētu kartupeļu šķēlītēm, apsāla, aizdara ar eļļu, mārrutkiem, rotā ar olas daiviņām.
Balandu zupa
100 g balandu lapu, 300 g skābeņu, 20 g loku, 40 g svaigu gurķu, 5 g diļļu, 20 g krējuma, sāls. Balandas un skābenes sagriež, novāra, atdzesē. Pirms likšanas galdā pievieno lokus, sīki sagrieztus gurķus, dilles un krējumu.
Balandu kotletes
200 g balandu, 30 g auzu putraimu, 10 g rīvmaizes, 10 g tauku, 1 ola, sāls, garšvielas. Balandas sasmalcina un vāra kopā ar putraimiem sālsūdenī. Putru atdzesē līdz 70°, pievieno jēlu olu, garšvielas, samaisa un no šīs masas cep kotletes. Pasniedz ar sēņu vai tomātu mērci.
Biezā nātru zupa
6 nomizoti kartupeļi, 300 g sasmalcinātu nātru lapu,3 glāzes ūdens, 1/2 tējk. sāls, 3 glāzes piena, 2 – 3 ēd. k. kviešu miltu, 2 – 3 ēd. k. sviesta, šķipsniņa cukura. Kartupeļus sagriež gabaliņos, nātres sasmalcina un liek viegli sālītā ūdenī. Vāra tik ilgi, kamēr kartupeļi sāk šķīst. Sajauc miltus ar pienu un ielej katlā. Maisa, līdz zupa atkal uzvārās. Pieber šķipsniņu cukura, nogaršo un vāra vēl apmēram 10 minūtes. Pasniedz ar grauzdētām siermaizītēm.
Svetlana apsolījusi pastāstīt, kā gārses un nātru lapas ēdienu gatavošanā izmantot vēlāk vasarā.