Šogad atkal atļauta vīngliemežu vākšana, skaidro Jelgavas reģionālās vides pārvaldes inspektors Bauskas rajonā Ēriks Klīvs.
Šogad atkal atļauta vīngliemežu vākšana, skaidro Jelgavas reģionālās vides pārvaldes inspektors Bauskas rajonā Ēriks Klīvs. Atļauju izsniegusi Latvijas Republikas Vides valsts inspekcija.
Bauskas rajonā šajā sezonā jāsalasa ap 40 tonnu vīngliemežu. Ar to sagādi nodarbojas SIA «Pomatia». Gliemežu pieņemšanas punkti atrodas Gailīšu, Rundāles, Brunavas pagastā un Bauskā pie a/s «Bauskas piens» garāžām. Savāktās delikateses tiek nogādātas uz saldētavu Gailīšu pagasta «Anduļās». Aprīļa beigās no Latvijas uz Viduseiropas valstīm jau nogādāta pirmā vīngliemežu krava. Vākšana atļauta līdz 1. jūnijam.
Vīngliemeži Latvijā ievesti 15. un 16. gadsimtā. Sākumā tos audzēja klosteru dārzos un izmantoja kā ārstniecības līdzekli un gavēņa ēdienu pirms Lieldienām.
Vīngliemežu uzturvērtība ir ļoti augsta. Francijā tos uzskata par nacionālo ēdienu. Šajā valstī katru gadu patērē apmēram 8000 tonnu gliemežu. Tas ir daudz vairāk, nekā franči spēj izaudzēt, tādēļ daļu gliemežu iepērk no citām valstīm.
Kādreiz gliemji dzīvojuši vīnogu plantācijās un ēduši to jaunos dzinumus, tāpēc arī suga ieguvusi šādu nosaukumu.