Ķiploki dobēs sariesuši dzinumus ar ziedpumpuru, kas steidzami jānogriež, lai briedētu lielākas daiviņas. Taču nesteidzieties sulīgo dzinumu izmest, to var apēst, saka baušķeniece REGĪNA KRŪMIŅA.
Ķiploki dobēs sariesuši dzinumus ar ziedpumpuru, kas steidzami jānogriež, lai briedētu lielākas daiviņas.
Taču nesteidzieties sulīgo dzinumu izmest, to var apēst, saka baušķeniece REGĪNA KRŪMIŅA.
Viņa nogriež ziedpumpuru, bet sulīgo kātu sasmalcina gabaliņos, liek nelielās burciņās un pārlej ar gurķu marinādi (viena ēdamkarote sāls, 1,5 ēdamkarotes cukura uz litru ūdens un viena tējkarote etiķa esences). Lai šo uzkodu saglabātu ziemai, burciņas jākarsē vai arī, pārlietas ar verdošu marinādi, silti sasegtas jātur vismaz 12 stundu. Īsts kraukšķis, kas labi garšo kā piedeva gan pie gaļas ēdieniem, gan kartupeļiem, apgalvo Regīna.
Ķiploki pašlaik ir maigi, sulīgi un aromātiski. Tie var bagātināt mērces, biezpiena, salātu garšu. Pavisam vienkārši ir pievienot sasmalcinātu ķiploku maigai majonēzei vai biezam krējumam. Īpašas mērces recepte ir šāda: piecas ķiploku daiviņas sakapā, blenderī saputo ar vienu olas dzeltenumu, naža galu sāls, naža galu cukura, pusglāzi olīveļļas, ēdamkaroti citrona sulas, maltajiem melniem vai citronpipariem. Šajās piedevās pamērcē grauzdiņus, maizes, ceptas gaļas, zivju gabaliņus.