Svētku laikā vēderiņi «izstaipīti», dažādi kārumi nobaudīti. Maciņi tukši, bet līdz algai vēl vairākas dienas.
Svētku laikā vēderiņi «izstaipīti», dažādi kārumi nobaudīti. Maciņi tukši, bet līdz algai vēl vairākas dienas. Tāpēc piedāvājam ēdienu receptes, kas ļauj pabarot ģimeni lēti un sātīgi.
Liellopa astes zupa
500 g vērša astes, 2 ēdamkarotes taukvielu, 1,5 l ūdens, burkāns, 4 lieli kartupeļi, prāvs sīpols, kaltēti vai svaigi zaļumi, paprika, 2 ēdamkarotes miltu, ēdamkarote tomātu mērces, skābais krējums, sāls, pipari, ja ir – mazliet sarkanvīna.
Asti nomazgā, sacērt, taukvielā apbrūnina, uzvāra, noputo, vāra apmēram pusotru stundu. Tad pieliek sīki sagrieztus kartupeļus, sīpolu, papriku, garšaugus, sāli, piparus, vāra vēl pusstundu. Asti izņem no zupas, noskrubina gaļu. Viru uztumē, pievieno tomātu mērci, sarkanvīnu. Gaļu liek virumā, ko katrs ēdējs pēc vēlēšanās var papildināt ar skābo krējumu un zaļumiem.
Dārzeņu sautējums ar sardelēm
400 g sardeļu, 500 g svaigo kāpostu, 500 g kartupeļu, 500 g burkānu, 2 prāvi, sakapāti sīpoli, tomātu biezenis, sāls, piparu graudiņi.
Sardeles uzkarsē un tūlīt izņem no ūdens. Burkānus, kāpostus, sīpolus sautē mazā ūdens daudzumā, kamēr pusmīksti, tad pievieno kartupeļus, sāli, piparus. Sardeles atbrīvo no ādām un sagrieztas pievieno sautējumam. Kad saknes mīkstas, pievieno tomātu mērci.
Aknu desas un baltmaizes sacepums
500 g aknu desas, 2 lieli sīpoli, 2 olas, kaltēti vai svaigi zaļumi, 200 – 500 g apkaltušas baltmaizes, glāze piena, sāls, 2 ēdamkarotes taukvielu.
Maizi (bez garozas) sagriež šķēlēs, iemērc pienā. Sīpolus sasmalcina, taukvielā apcep, pievieno no apvalka atbrīvotu aknu desu, uz pannas visu izkarsē, pieber sāli, piparus. Ietaukotā veidnē liek kārtu baltmaizes, aknu desu ar sīpoliem, tad atkal baltmaizi. Virsu pārlej ar olām, kas sakultas ar atlikušo pienu, sāli. Cep cepeškrāsnī, līdz virsiņa gaiši brūna. Pasniedz siltu, ar svaigu vai skābu kāpostu salātiem, paniņām, kefīru.
Receptes no A. Kļaviņas grāmatas «Pusdienas katrai dienai»