Gluži tāpat kā vasaras saulgriežiem piedien īsta Jāņu siera siešana, tikai Lieldienām vien piederīga pashas gatavošana.
Gluži tāpat kā vasaras saulgriežiem piedien īsta Jāņu siera siešana, tikai Lieldienām vien piederīga pashas gatavošana. Piedāvātās divas receptes ļaus izvēlēties, kā dažādot svētku galdu.
Biezpiena pasha
400 g vājpiena biezpiena, 300 g sviesta, 100 g grauzdētu riekstu, 100 g rozīņu, 100 g žāvētu aprikožu, 1 citrona miziņa un sula, pusglāze iecukurotu apelsīna miziņu, pusotra glāze cukura, ko samaļ kafijas dzirnaviņās, paciņa vanilīna (10 g).
Biezpienu divas reizes izmaļ gaļasmašīnā un pamazām sajauc ar sviestu, cukuru, citrona sulu, visu puto ar mikseri. Kad masa viendabīga, pievieno visas pārējās sastāvdaļas. Gatavo dienu pirms pasniegšanas, liek ledusskapī, lai sacietē. Šī pasha ir īpašs kārums, protams, tā ir trekna un kalorijām bagāta, bet pēc atturīgajām Ciešanu laika maltītēm var atļauties sevi palutināt.
Rīsu un augļu pasha
Šo saldēdienu var nosaukt par viltoto pashu, bet tiem, kuri nemīl treknas maltītes, tā būs īstā. Turklāt to var pagatavot arī tieši pirms Lieldienu pusdienām. Iepriekš jānovāra rīsi. Atdzesētos, irdenos rīsus sajauc ar dažādiem svaigiem, žāvētiem vai kompota augļiem, riekstiem. Pārlej kondensētu pienu ar cukuru.