Noslēdzies konkurss, ko mūsu lasītājiem rīkoja eksotisko un dekoratīvo putnu audzētājs Andris Gedvards Codē.
Noslēdzies konkurss, ko mūsu lasītājiem rīkoja eksotisko un dekoratīvo putnu audzētājs Andris Gedvards Codē.
Jautājums bija publicēts mūsu laikraksta 14. augusta numurā, rubrikā «Mīlulis», un skanēja šādi: «Kā vasarā var uzglabāt paipalu olas svaigas četrus mēnešus, neliekot tās ledusskapī?»
Visas saņemtās vēstules tika nodotas Andrim Gedvardam. Paipalu audzētājs noteicis divas uzvarētājas. Visprecīzākā atbilde saņemta no iecavnieces Ilzes Kazākas, kura raksta: «Paipalu olas uzturam četrus mēnešus var glabāt kaļķa šķīdumā (5 g kaļķa uz 1 l ūdens).» Šo faktu, uzsver Andris Gedvards, var izlasīt «Lauksaimniecības enciklopēdijā». Viņš atsaucas arī uz citiem literatūras avotiem, kuros minēts vēl ilgāks uzglabāšanas termiņš kaļķa šķīdumā – līdz vienam gadam.
Interesantus paņēmienus olu uzglabāšanai ārpus ledusskapja minējusi baušķeniece V. Krankale, kura arī kļuvusi par konkursa laureāti. Andris Gedvards katrai uzvarētājai nolēmis uzdāvināt un pats nogādāt mājās 25 paipalu triju dienu dējumu.
Paldies lasītājiem un konkursa iniciatoram par atsaucību! Publicējam V. Krankales atsūtītās olu uzglabāšanas metodes.
– Pēc kara mēs olas glabājām tā: pa trim līdz piecām olām ietin tamborētā vai cita veida tīkla maisiņā, apmēram 4 līdz 5 sekundes maisiņus iegremdē verdošā ūdenī. Tad saliek kastē, kurā ieber sīki sakapātas skujas, sausas paparžu lapas, nātres, sausas skaidas.
Otrs paņēmiens ir vienkāršāks – svaigas olas ieliek kastē un apbārsta ar kaļķi.
Var apziest olas ar kolofoniju – stiklveida vielu, kas paliek pāri, no skujkoku sveķiem iztvaicējot terpentīnu. Kolofonijs hermētiski noslēdz olu čaumalu poras.