Svētdiena, 21. decembris
Toms, Tomass, Saulcerīte
weather-icon
+4° C, vējš 2.24 m/s, Z-ZR vēja virziens
BauskasDzive.lv ikona

Veģetāro ēdienu cienītāji var atļauties pat karbonādi

SIA «Stūrīši» vadītājai Gaļinai Gutjarei bieži nākas uzņemt viesus savā saimniecībā, klāt viesību galdu un kurināt pirti.

SIA «Stūrīši» vadītājai Gaļinai Gutjarei bieži nākas uzņemt viesus savā saimniecībā, klāt viesību galdu un kurināt pirti.
Galdā tiek likti «Stūrīšu» gaļas pārstrādes cehā gatavotie žāvējumi, un īpašs gardums ir aromātiskās, sulīgās mājas desas ar pupiņām vai sautētiem kāpostiem.
Taču Gaļina Gutjare neapmulst arī tad, ja tiek piekodināts, ka ciemiņš ir veģetārietis. Šķīvi var piepildīt ar veselīgu un sātīgu ēdienu bez gaļas. Piedāvājam vienu no Gaļinas Gutjares ieteiktajiem vakariņu variantiem.
«Gatavojot vakariņas veģetāriešiem, vispirms dodos uz dārzu, nogriežu puķkāposta galvu un saplūcu sviesta pupiņas. Dārzeņus sautēju mazā ūdens daudzumā. Nelielu kāpostgalviņu lieku katlā veselu, pārleju ar ūdeni un vāru, kamēr, iedurot dakšiņu, tā gandrīz mīksta, bet vēl nejūk. Tad izņemu no katla, ļauju atdzist.
Porciju kārtošanai izvēlos lielus apaļos vai garenos šķīvjus, ko parasti lieto uzgriežamo pasniegšanai. Man patīk, ka ēdienu var izkārtot, nevis piebērt šķīvi ar kaudzi. Veģetārieši ēd daudz svaigu salātu, ar tiem piepildu vismaz pusi šķīvja. Piedāvāju svaigu kapātu kāpostu salātus, sasmalcinātus svaigus gurķus ar tomātiem, papriku, sīpoliem, kas pārlieti ar garšvielām bagātinātu eļļu, pikantumam pievienoju smalki sarīvētu kolrābi kopā ar burkāniem un pāris mazsālītu gurķīšu.
Siltā ēdiena pagatavošanai iepriekš izvārīto kāpostgalviņu sagriežu pirksta biezuma šķēlēs, iemērcu olu un miltu mīklā, kam pievienots sāls, maltie pipari. Cepu brūnu un kraukšķīgu – kā karbonādi. Izvārīto puķkāpostu sadalu rozetēs, kopā ar sviesta pupiņām uz pannas mazliet apcepu un uztumēju, lai iznāk bieza mērce. Vēl uz šķīvja lieku apaļus, vārītus jaunos kartupelīšus, kas pārbērti ar dillēm.
Tiem, kuri vēlas desertu, piedāvāju krēmu ar zemeņu vai aveņu sīrupu, svaigām vai saldētām pašu dārzā lasītām ogām.»

BauskasDzive.lv ikona Komentāri

BauskasDzive.lv aicina interneta lietotājus, rakstot komentārus, ievērot morāles, ētikas un pieklājības normas, nekūdīt uz vardarbību, naidu vai diskrimināciju, neizplatīt personas cieņu un godu aizskarošu informāciju, neslēpties aiz citas personas vārda, neveikt ar portāla redakciju nesaskaņotu reklamēšanu. Gadījumā, ja komentāra sniedzējs neievēro minētos noteikumus, komentārs var tikt izdzēsts vai autors var tikt bloķēts. Administrācijai ir tiesības informēt uzraudzības iestādes par iespējamiem likuma pārkāpumiem. Jūsu IP adrese tiek saglabāta.