
Vasaras dārzeņu sezonu vislabāk atklāt, uzkraukšķinot gurķīti. Diemžēl šis gads tiem pagaidām izvērties ne visai labvēlīgs. To secina arī Sandija un Lauris Drevinski Skaistkalnes pagasta zemnieku saimniecībā «Brikaucki», kur siltumnīcās gurķus, tomātus un vēl citas kultūras audzē jau vismaz 25 gadus.
Gurķim vajag siltas kājas
Dodoties uz gurķu siltumnīcu, Sandija, skumīgi pasmaidot, teic, ka šogad tur esot bēdu ieleja. Laikapstākļi līdz šim bijuši pavisam nepiemēroti gurķiem. It kā siltumnīca apkurināma, bet šai kultūrai vajadzīgo siltumu laikam tāpat nav izdevies nodrošināt. Lielajos vējos nevarēja kārtīgi izvēdināt siltumnīcas. Līdz ar to slimības ir klāt, un augi izkrīt.
Vispostīgākā gurķiem ir aukstuma un mitruma kombinācija. Sandija rāda piemēru – paliels gurķis, jau ziedos, bet pavisam sašļucis. Visticamākais, to skārusi sakņu puve. Gurķiem bija sagatavota piemērota augšanas vieta, tajā skaitā sarūpēta jauna kūdra, kurā nav slimību, taču tiem tāpat nav bijis labi. «Gurķim vajag siltas kājas. Ja tā nav – tas var augt, bet var sākt slimot un vārguļot. Tā mēs te šogad cīnāmies!» nopūšas Sandija. Šis, protams, viņas pieredzē nav pirmais tāds gads, taču kādu laiciņu dabas māte bijusi saudzīgāka.
Ražu vāc jau otro nedēļu
Siltumnīcā satilpst aptuveni 700 gurķu dēstu. Šogad tie iestādīti 20. aprīlī. Tobrīd atšķirībā no lielākās maija daļas un nu jau arī jūnija sākuma laikapstākļi bija teicami. Pa šo laiku nācies pārstādīt vismaz trešdaļu, varbūt pat 40% dēstu. Kastēs atkal jau aug jauni gurķu stādi, kam būs jāaizstāj izkritušie.
«Brikaucku» saimniecībā pirmie gurķi ienācās jau maija sākumā. Tas gan bijis eksperiments pašu galdam, lai iepriecinātu mājiniekus. Gurķi audzēti spaiņos kopā ar tomātu stādiem apkurināmā siltumnīcā.
Lielajā gurķu būdā tāda pamatīgāka ražas vākšana norit nu jau otro nedēļu. Gurķīši, taisni un līdzīgi kā zaldātiņi, līdz šim tirgoti vietējā Skaistkalnes tirgū piektdienās. Drīz tie būs nopērkami arī Vecumnieku sestdienas tirgū. Ir pastāvīgie kundes, kuri paši brauc pakaļ uz saimniecību. «Brikauckus» var atrast arī «Facebook». Tāpat pasūtījumi aizceļo uz Rīgu. Pa bišķītim vien izaudzētais tiek iztirgots, jo apjomi nav lieli, un Drevinski negrasās konkurēt ar novada dižaudzētājiem.
Pēc Sandijas domām, siltumnīcu kultūras aizvien ir pieprasītas, jo latvietim gurķis un tomāts ir stabila vērtība, īpaši jau, kad tuvojas konservēšanas laiks.
Lai turpinātu lasīt rakstu, nepieciešams iegādāties BauskasDzive.lv abonementu:
"BauskasDzive.lv Plus" abonentiem būs pieeja unikālam izdevniecības saturam, kur atspoguļosim notikumus un procesus vietējos novados. Raksti, intervijas, bilžu galerijas, video saturs.
Abonē BauskasDzive.lv digitālo saturu par 0.99€ uz pirmajām 4 nedēļām*
*Pēc izmēģinājuma perioda beigām ik pēc četrām nedēļām tiks veikts automātiskais maksājums - 1.99€ par abonēšanas periodu. Abonēšanu vari pārtraukt jebkurā brīdī savā BauskasDzive.lv kontā.
Reklāma