Abonē e-avīzi "Bauskas Dzīve"!
Abonēt

Reklāma

Šefpavārs Raimonds Zommers iesaka rudenīgas pastinaka receptes svētku galdam

Klāt patriotu nedēļa un svētku mielasts ir neatņemama svinību sastāvdaļa. Šefpavārs Raimonds Zommers iesaka ierasto svētku ēdienu klāstu papildināt ar kādu neierastu, bet reizē ļoti vērtīgu sastāvdaļu – pastinaku, ko raksturo kā neapgūtu, bet ļoti garšīgu un veselīgu dārzeni.

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

Saldenās garšas dēļ pastinaks līdzinās batātēm, taču miltainā struktūra ir līdzīga kartupeļiem, un, kas īpaši svarīgi – šis dārzenis garšos arī bērniem. Pastinaka izmantošana uzturā var būt ļoti daudzveidīga. Tas labi iederas zupās un biezeņos, kā arī sautējumos.

Šefpavārs piedāvā 3 pavisam vienkāršas receptes, kas palīdzēs labāk iepazīt pastinaku, izaicināt garšas kārpiņas un ieviest šo uzturvielām bagāto sakni gan ikdienas uzturā, gan svētku mielastā.

Pastinaku daiviņas

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

Sastāvdaļas:

1kg pastinaki

2 ēdamkarotes medus

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

2 ēdamkarotes eļļa

Sāls – pēc garšas

Pagatavošana:

Saturs turpināsies pēc reklāmas.
  1. Pastinakus rūpīgi nomizo un sagriež daiviņās.
  2. Daiviņas izklāj uz cepešpannas, apsmērē ar medu un eļļu, kā arī apber ar nedaudz sāli.
  3. Daiviņas liek cepeškrāsnī, kas uzkarsēta līdz 180 grādiem. Cep 15 – 20 minūtes, līdz tās paliek zeltaini brūnas un kraukšķīgas
Parsnip soup with parsnip crisps and thyme

Pastinaku krēmzupa

Sastāvdaļas:

600g pastinaki

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

2 ēdamkarotes sviests

200 ml piens

Sāls – pēc garšas

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

Cidoniju sukādes – pēc garšas

Pagatavošana:

  1. Pastinakus nomizo un sagriež 1cm lielos gabaliņos.
  2. Pastinakus liek katlā, pievieno sviestu un nedaudz apcep.
  3. Kad pastinaki nedaudz apcepušies, tos pārlej ar pienu un vāra līdz tie ir mīksti.
  4. Kad pastinaki ir mīksti, pienu nokāš citā traukā un pastinakus kārtīgi sablenderē līdz viendabīgai masai un pievieno nedaudz iepriekš nolieto pienu, lai veidojās krēmīga krēmzupas konsistence.
  5. Krēmīgajai konsistencei pievieno nedaudz sviestu un sāli.
  6. Ja ir vēlme krēmzupu papildināt ar saldenu skābu noti, pievieno dažas cidoniju sukādes.

Pastinaku čipsi

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

Sastāvdaļas:

200g pastinaku mizas (no apmēram 2–3 pastinakiem)

50ml sīrups

50ml ūdens

Pagatavošana:

  1. Sajauc ūdeni ar sīrupu (sīrupu var nopirkt gatavu veikalā vai to pagatavot, ūdenī izšķīdinot cukuru, proporcijā 1:4).
  2. Nomizotās pastinaku mizas kārtīgi nomazgā un izmērcē sagatavotajā sīrupūdenī.
  3. Mizas izkārto uz cepešpannas un liek cepties cepeškrāsnī, kas uzkarsēta līdz 60 grādiem. Cep 3 stundas, līdz tās kārtīgi izkaltējās un paliek kā kraukšķīgi čipsi.

No 8.novembra “Maxima” veikalos visā Latvijā pieejami “Latvijas Mazpulku” audzēti pastinaki. Bērni un jaunieši šogad izaudzējuši teju 9 tonnas lielu ražu un aicina ikvienu iepazīt veselīgo un gardo sakņaugu.

Līdzīgi raksti

Reklāma

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *

Paldies, Jūsu ziedojums EUR ir pieņemts!

Jūsu atbalsts veicinās kvalitatīvas žurnālistikas attīstību Latvijas reģionos.

Ar cieņu,
BauskasDzive.lv komanda.