Pēc ārkārtējās situācijas atcelšanas tiks mazināti ierobežojumi
sabiedriskās ēdināšanas vietās – pie galda iekštelpās varēs atrasties
līdz četriem cilvēkiem, bet ārtelpās – līdz astoņiem cilvēkiem, turklāt
apmeklētājiem nebūs jāievēro divu metru distance, paredz Veselības
ministrijas (VM) izstrādātais noteikumu projekts “Epidemioloģiskās
drošības pasākumi un pretepidēmijas pasākumi Covid-19 izplatības
ierobežošanai”.
Līdz šim virkne pasākumu Covid-19 infekcijas izplatības ierobežošanai
minēta Ministru kabineta rīkojumā “Par ārkārtējās situācijas
izsludināšanu”, tomēr ārkārtējā situācija izbeigsies 9.jūnijā. Tāpēc VM
izstrādātajā noteikumu projektā iekļauti epidemioloģiskās drošības
pasākumi, kas veicami, lai ierobežotu Covid-19 izplatību.
No noteikumu projekta izriet, ka arī pēc 9.jūnija sabiedriskās
ēdināšanas uzņēmumos būs jānodrošina divu metru distance starp
galdiņiem, bet uz apmeklētājiem, kuri sēž pie viena galdiņa,
neattieksies prasība ievērot divu metru distanci.
Vienlaikus spēkā būs nosacījums, ka pie viena galdiņa iekštelpās
varēs atrasties ne vairāk kā četri cilvēki. Ārā pie viena galdiņa varēs
atrasties ne vairāk kā astoņi cilvēki, kas nav no vienas
mājsaimniecības.
Ņemot vērā to, ka atrodoties pie viena galdiņa, ir augstāks
inficēšanās risks, šo nosacījumu mērķis ir ierobežot to cilvēku skaitu,
kas atrodas paaugstināta inficēšanās riska apstākļos, skaidroja VM.
Vienlaikus ministrijā norādīja, ka ierobežojums cilvēku skaitam pie
viena galdiņa ēdināšanas uzņēmumā tiks pārskatīts 1.jūlijā atbilstoši
epidemioloģiskajai situācijai.
Tāpat, lai pēc iespējas maksimāli samazinātu sabiedriskās ēdināšanas
uzņēmumu klientiem iespēju pārnest infekcijas ierosinātāju uz galda
piederumiem, kuri bieži vien netiek piedāvāti individuāli, bet
pašapkalpošanās ceļā, ēdinātājam katrs apmeklētājs būs jānodrošina ar
individuālu galda piederumu un trauku komplektu, kā arī atsevišķi
jāizsniedz salvetes.
Tāpat, lai pēc iespējas samazinātu iespēju infekcijas ierosinātāju
pārnešanai no patērētāja uz patērētāju, ēdinātājam būs jānodrošina
galdiņu dezinfekcija pēc katra patērētāja.
No noteikumu projekta izriet, ka ēdinātajam būs arī jānodrošina apmeklētājam iespēja iegādāties ēdienus līdzņemšanai.