Svētdiena, 7. decembris
Antonija, Anta, Dzirkstīte
weather-icon
+2° C, vējš 0.45 m/s, D-DR vēja virziens
BauskasDzive.lv ikona

Rada rožu kūku speciāli Rundāles pilij

Iepriecināt un pārsteigt – tāda ir Rundāles pils restorāna devīze. Pagājis tikai pāris gadu, kopš daudzi šurp steidzās nogaršot vienīgi Rundālē baudāmo īpašo tēju. Šogad maijā pils gardumu klāstam radies cienīgs papildinājums – Rundāles pils 274. dzimšanas dienā viesiem tika galdā likta rožu kūka.Saldā garduma tapšanas vēsturi atklāj restorāna īpašniece Sanita Millere. Kopā ar Laumu Lancmani un Imantu Lancmani ilgāku laiku spriests, kā pils piedāvājumu apritē iekļaut rozes. Tika domāts par tēju, cepumiem, rožu smaržām, tomēr visas šīs lietas jau kaut kur redzētas, baudītas. Beidzot nolemts radīt oriģinālu rožu kūkas recepti, maksimāli ievērojot iepriekšējo gadsimtu konditorejas tradīcijas.  2009. gada 28. oktobrī Rundāles pils muzeja, pils restorāna, Jelgavas Amatu vidusskolas pārstāvji, kulinārijas un pāvārmākslas konsultants intelektuālajos un profesionālajos jautājumos no Francijas Bruno Šaperons parakstīja Rundāles pils garšu protokolu. Tajā latviešu un franču valodā detalizēti norādīts, kā, kādos termiņos un kādai jātop rožu kūkai. Tāpat kā 18. gadsimtā, visi darba posmi dokumentēti, tādējādi atstājot liecību nākamām paaudzēm. S. Millere ar gandarījumu atzīst, ka vairāku mēnešu rūpīgais, piņķerīgais darbs vainagojies ar visiem tīkamu rezultātu. Kūkas tapšanā savu laiku nav žēlojis B. Šaperons, pils restorāna pavāri, konditori, arī pārtikas tehnoloģe Inguna Kronberga. Daudzajās degustācijās savu viedokli pauda Rundāles pils speciālisti, arī Jelgavas Amatu vidusskolas direktore Edīte Bišere. Tapis unikāls, Latvijā līdz šim nebijis produkts, smalks un gards deserts, kuru var nobaudīt ar vīna glāzi, kafiju, tēju. Vismazākā izmēra kūciņas tiek gatavotas īpašiem pils pasākumiem, vidējā un lielā izmēra gardumi nobaudāmi ikvienam pils restorāna vai vīna pagraba apmeklētājam. Franču speciālists Bruno Šaperons uzteic mūsu konditoru uzņēmību, arī ieinteresētību jaunā produkta tapšanā. Katrai no četrām kūciņas sastāvdaļām galīgais variants tapis, ilgi un netlaidīgi mēģinot, degustējot. B. Šaperons pamatnei piedāvājis kādu franču biskvīta recepti, tomēr palikuši pie senas, kādas Kaucmindes saimnieces pierakstītās receptes. Ilgi meklētas atbilstīgās garšas pamatmasai. Nosacījums bijis viens – nekādas ķīmijas un sintētiskas piegaršas. Unikālākais šajā produktā ir dzīvā rozes ziedlapiņa, kas kristalizēta, ievērojot īpašu tehnoloģiju.  «Šai kūciņai varu pievienot savu romantisko stāstu. Dārznieks katru rītu atnes pāris tikko tepat pils dārzā plūktu, vēl rasas lāsēm klātu rožu ziedu. Dzīvās lapiņas kristalizē, nākamajā rītā tās uzliek sagatavotajai kūciņai. Rozes, no kurām nes ziedus, audzē bez jebkādām ķīmijas piedevām. Varu mierināt satrauktos, pils rožu dārzs ir pietiekami liels, to noēst nebūs iespējams,» ar smaidu skaidro S. Millere, piebilstot, ka ziedlapiņas kristalizē lielākā skaitā, lai to pietiktu arī ziemas sezonai.

BauskasDzive.lv ikona Komentāri

BauskasDzive.lv aicina interneta lietotājus, rakstot komentārus, ievērot morāles, ētikas un pieklājības normas, nekūdīt uz vardarbību, naidu vai diskrimināciju, neizplatīt personas cieņu un godu aizskarošu informāciju, neslēpties aiz citas personas vārda, neveikt ar portāla redakciju nesaskaņotu reklamēšanu. Gadījumā, ja komentāra sniedzējs neievēro minētos noteikumus, komentārs var tikt izdzēsts vai autors var tikt bloķēts. Administrācijai ir tiesības informēt uzraudzības iestādes par iespējamiem likuma pārkāpumiem. Jūsu IP adrese tiek saglabāta.