
Bauskas novada Iecavā bāzētā olu ražotāja akciju sabiedrība (AS) “Balticovo” nākamgad plāno īstenot nākamos būvniecības posmus un turpināt esošo novietņu pārbūvi, lai vēl vairāk pietuvotos pilnīgai pārejai uz ārpus sprostu sistēmām, kā arī kāpināt eksportu un paplašināt savu darbību Baltijā, aģentūru LETA informēja “Balticovo” valdes loceklis, komunikācijas un attīstības direktors Toms Auškāps.
Auškāps skaidro, ka nākamajā gadā olu ražošanas nozarē turpināsies pāreja uz ārpus sprostos dētu olu ražošanu, kā arī mazumtirdzniecības plauktos arvien lielāku īpatsvaru ieņems produkti, kas ražoti no ārpus sprostiem dētām olām.
“Balticovo” mērķis ir īstenot pāreju uz ārpus sprostiem dēto olu ražošanu secīgi, saglabājot stabilitāti un nodrošinot augstus labturības standartus.
Auškāps norāda, ka ārpus sprostu un brīvās turēšanas sistēmas viennozīmīgi piedāvā augstāku vistu labturības līmeni, taču tās ir būtiski dārgākas gan izbūvē, gan ikdienas uzturēšanā. Tas rada izaicinājumu – kā nodrošināt kvalitāti un ilgtspēju, vienlaikus saglabājot produktu cenu pieejamu pircējiem. Nozares attīstība būs atkarīga no produktivitātes kāpināšanas, inovācijām un efektīvas izmaksu plānošanas, lēš Auškāps.
Tāpat viņš uzsver, ka nākamgad nozīmīga būs putnu gripas kontrole. Šī slimība turpina radīt nestabilitāti visā Eiropā, un ikvienam ražotājam biodrošības jautājumi kļūs par centrālo faktoru, kas nosaka spēju saglabāt drošu un nepārtrauktu ražošanu. Tas nozīmē investīcijas infrastruktūrā, stingrākus iekšējos protokolus, personāla apmācību un pastāvīgu sistēmu uzlabošanu, lai nepieļautu infekciju riskus.
Vienlaikus nozare sastapsies ar būtisku cilvēkresursu izaicinājumu, atzīst “Balticovo” pārstāvis. Jauno ražošanas jaudu palielināšana, īpaši Iecavas un Bauskas reģionā, nozīmē nepieciešamību piesaistīt jaunus darbiniekus – gan tehniskus speciālistus, gan ražošanas un loģistikas personālu. Konkurence par prasmīgiem darbiniekiem pieaug, tāpēc uzņēmumiem jādomā par konkurētspējīgiem nosacījumiem, mūsdienīgām darba vidēm un ilgtermiņa attīstības iespējām, min Auškāps.
“Balticovo” arī plāno paplašināt savu darbību Baltijas reģionā, stiprinot pozīcijas Igaunijas un Lietuvas uzņēmumos. Tas ļaujot optimizēt loģistiku, uzlabot piegāžu stabilitāti un paplašināt produktu portfeli.
“Balticovo” plāno kāpināt eksportu, un uzņēmuma mērķis ir ne tikai nostiprināt esošās pozīcijas Ziemeļeiropā un Centrāleiropā, bet arī ieiet jaunos tirgos, kur pieprasījums pēc kvalitatīvas un ilgtspējīgi ražotas pārtikas aug. Eksports ir viens no galvenajiem uzņēmuma izaugsmes dzinējspēkiem, un tā paplašināšana ļaus diversificēt riskus un palielināt uzņēmuma globālo klātbūtni, atzīmē Auškāps.
Tāpat viņš uzsver, ka “Balticovo” plāno turpināt darbinieku labbūtības iniciatīvas, tostarp jauno darbinieku īres nama būvniecību. Mūsdienīga dzīvojamā infrastruktūra Iecavas un apkārtējos reģionos esot būtiska, lai piesaistītu speciālistus un nodrošinātu komfortablu dzīves vidi tiem, kas strādā uzņēmuma intensīvajos ražošanas procesos.
Svarīga attīstības daļa būšot arī biometāna ražošana un aprites ekonomikas projektu virzīšana. “Balticovo” 2026. gadā plāno kāpināt jaudas un paplašināt infrastruktūru, lai pilnībā izmantotu olu ražošanas blakusproduktus videi draudzīgā enerģijas ražošanā.
Kopumā gaidāmais gads būs intensīvs un pārmaiņu pilns, taču tieši šie soļi noteiks nozares tālāko attīstību un virzību uz ilgtspējīgāku, atbildīgāku olu ražošanu, skaidro Auškāps.
Jau ziņots, ka 2024. gadā “Balticovo” strādāja ar 112,117 miljonu eiro apgrozījumu, kas bija par 8,9% mazāk nekā gadu iepriekš, bet kompānijas peļņa samazinājās par 39,1% un bija 11,775 miljoni eiro.
“Balticovo” pamatdarbība ir vistu olu, olu pulvera, olu šķidrās masas, vārītu vistu olu bez čaumalas un vārītu kapātu olu ražošana un realizācija. Uzņēmums reģistrēts 1992. gadā, un tā pamatkapitāls ir 5 370 381 eiro.
Uzņēmuma lielākais īpašnieks, pēc “Balticovo” 2024. gada pārskatā minētā, ir SIA “BCO”. Vienlaikus “BCO” kapitālā, pēc “Firmas.lv” datiem, 60,3% pieder Tatjanai Poplavskai, 29,7% – Valdim Grimzem, bet 10% – Vladimiram Mhitarjanam.