Abonē e-avīzi "Bauskas Dzīve"!
Abonēt

Reklāma

Devītklasniekiem sākas eksāmenu laiks 

Otrdien, 24. maijā, ar latviešu valodas eksāmenu sācies pamatskolas absolvēšanas posms arī devīto klašu audzēkņiem. «Bauskas Dzīve» viesojās Valles pamatskolā, lai noskaidrotu, kā skolēnu sagatavotību vērtē skolas personāls un kā jūtas paši eksāmena kārtotāji.

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

Valles pamatskolā eksāmenu šogad kārto septiņi devītās klases audzēkņi. Skolas direktores pienākumu izpildītāja Rita Zvirbule atzīst, ka skolēni eksāmenam ir sagatavoti. «Valodā pats galvenais jau ir saskarsme, emocijas un savstarpējā sadarbība,» atzīst R. Zvirbule, «valoda un literatūra – tie ir vieni no priekšmetiem, kur daudz ko dod «dzīvais vārds».»

Skolēnus latviešu valodā un eksāmenam gatavoja latviešu valodas un literatūras skolotāja Daina Kundziņa, kura arī uzskata, ka audzēkņi kārtot eksāmenu ir gatavi. «Attālinātās mācības, protams, ir ietekmējušas, bet ne jau vienmēr šī ietekme ir tā sliktākā, jo eksāmens ir tikai vairāku stundu patstāvīgs darbs, tieši tā, kā viņi attālinātajās mācībās mājās mācījās,» tā D. Kundziņa, «protams, ir lietas, kuras ir grūtāk saprotamas un kuras nācās vairāk atkārtot, bet tā jau ir arī dzīvē.»

Foto: Ivars Bogdanovs

Skolēni apmeklēja konsultācijas, lai labi sagatavotos gaidāmajam eksāmenam, pēdējā konsultācija tika aizvadīta dienā pirms eksāmena. «Uztraukums gan ir vairāk jūtams, un tas gan ir attālināto mācību dēļ, jo šos divus gadus viņi bija savās mājās, savā vidē, un viņiem nebija jārunā «dzīvā vidē»,» atzīst D. Kundziņa, «arī eksāmenā ir mutiskā daļa, kur vairāku cilvēku grupā jāstāsta par sev interesējošu tēmu, un tur šo uztraukumu var visvairāk just.»

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

«Latviešu valodas eksāmens skolēniem varētu būt biedējošākais tā iemesla dēļ, ka tas ir pirmais,» teic D. Kundziņa, «patiesībā pirmais nopietnais eksāmens viņu mūžā līdz šim.» R. Zvirbule papildina skolotāju, ka ir cilvēki, kuriem vispār nepatīk runāt, viņi izvēlas labāk rakstīt vai darīt. «Tāpēc mums viņi ir jāiedrošina,» atzīst R. Zvirbule.

Valles pamatskolā eksāmenu šogad kārto septiņi devītās klases audzēkņi. Foto: Ivars Bogdanovs

«Šī ir parasta skolas diena, uztraucies nejūtos,» atzīst Valles pamatskolas devītās klases skolnieks Toms Eriņš, «vakar biju darbā, tāpēc īpaši nesanāca gatavoties.» No visiem gaidāmajiem eksāmeniem Tomu visvairāk satrauc vēstures eksāmens, jo, kā viņš saka, tā vienkārši ir vēsture. «Pēc devītās klases plānoju mācīties par automehāniķi vai autoelektriķi tepat Aizkrauklē,» stāsta puisis.

Devītās klases audzinātāja Sintija Kreimane katram savam skolēnam pirms eksāmena uzdāvina melnās šokolādes tāfelīti kā mierinājuma un enerģijas avotu eksāmenam. «Saviem audzēkņiem šodien novēlu mieru, izturību un veiksmi,» tā S. Kreimane, «visam ir jāsanāk, šis ir tikai pierādījums tam, ko viņi zina.»

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

«Jutos labi, un uztraukuma nav,» stāsta devītās klases skolniece Alise Kalnzemniece, «visvairāk man ir bail par vēsturi, jo šajā priekšmetā visu laiku rakstām pārbaudes darbus un mazāk laika atliek mācību vielai.» Par spīti tam, meitene ir pārliecināta, ka visus eksāmenus nokārtos. «Attālinātās mācības visvairāk ietekmēja manu mentālo veselību, jo visu laiku biju stresā, retāk tikos ar draugiem un izgāju no mājām,» stāsta Alise, «pēc devītās klases došos mācīties uz Angliju. Man tur bija labs piedāvājums, kuram piekritu, jo man ir labas angļu valodas zināšanas.»

«Man ir uztraukums, visvairāk no mutiskās eksāmena daļas,» tā skolniece Annemarija Rāviņa, «attālinātās mācības pagāja labi, bet tomēr nejūtos tik ļoti gatava eksāmenam.» Annemarija visvairāk uztraucas par matemātikas un vēstures eksāmenu. «Pēc devītās klases domāju doties uz Jaunjelgavu vai Jelgavu, kur mācītos par viesmīli,» plānus pastāsta meitene.

Bauskas novada izglītības nodaļas vadītāja Vija Ieleja precizēja, ka otrdien latviešu valodas eksāmenu kārtoja 474 Bauskas novada devītās klases skolēni.

Līdzīgi raksti

Reklāma

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *

Paldies, Jūsu ziedojums EUR ir pieņemts!

Jūsu atbalsts veicinās kvalitatīvas žurnālistikas attīstību Latvijas reģionos.

Ar cieņu,
BauskasDzive.lv komanda.