Abonē e-avīzi "Bauskas Dzīve"!
Abonēt

Reklāma

FOTO: Bārmeņu čempions Andris Reizenbergs sniedz meistarklasi Ceraukstes “Rožmalās”

Pasaules bārmeņu čempionāta uzvarētājs Andris Reizenbergs piektdien, 14. aprīlī, Ceraukstē, atpūtas kompleksā «Rožmalas», Kandavas Lauksaimniecības tehnikuma Saulaines struktūrvienības viesmīlības pakalpojumu specialitātes audzēkņiem un citiem interesentiem sniedza meistarklasi, atklājot dažādus knifus no kokteiļu pasaules.

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

Dvīņubrāļi Andris un Inguss Reizenbergi ir starptautiskā mērogā titulēti bārmeņi. Bet Andra dzīvesstāsts varētu būt iedvesmojošs katram jaunietim, kā zēns no mazās Dundagas iekļūst pasaules kokteiļmeistaru elitē. Abi brāļi bērnībā bieži braukuši pie māsīcas uz Rīgu, neslēpj, ka gribējuši no provinces tikt prom. Pēc 9. klases beigšanas arī devušies uz galvaspilsētu, «kaut kur, kādā skolā bija jāstājas.» Iestājušies Rīgas tirdzniecības un kulinārijas skolā, tad izglītojušies vēl un vēl. Andris gan paspējis vēl te mācības pamest un uz laiku aiztraukties uz Amerikas Savienotajām Valstīm, kur restorānā Hjūstonā traukus mazgājis, bet mājas vilkušas atpakaļ. Tad darbi par bārmeni Restorānu servisa skolā, saimniekošana «Balzambārā». Pašlaik A. Reizenbergs ir uzņēmumā «Gemoss» dzērienu eksperts.

«Man visu laiku bija mērķis iegūt pirmo vietu pasaulē bārmeņu čempionātā. 2015. gadā dabūju bronzu, bet doma startēt vēl un būt labākajam mieru nedeva. Trenējos, gatavojos, piemēram, vienu dienu tik trenēju ledus likšanu glāzē – lai būtu precīzi, ātri, skaisti, lai dabūtu nost uztraukumu. Devos uz Ķīnu 2019. gadā ar vienu mērķi – es būšu čempions. Turklāt es gribēju izvilkt arī pirmo starta numuru, lai tad citi dzenas man pakaļ, izlozēju arī to pirmo numuru un zeltu ieguvu, turklāt to pārvedu mājās tieši dēla Teodora vārdadienā – 9. novembrī. Tās domas, sapņus un vēlmes kosmoss uztver,» stāsta Andris, iedrošinot jauniešus, ka nekas nav neiespējams. Jo – vai tad viņš no Dundagas, kuram agrāk pat kauns bijis dundadzniekiem stāstīt, ka par pavāru mācās, varēja iedomāties, kurp viņu dzīves ceļš aizvedīs. Pašlaik gan A. Reizenbergs priecājas, ka pavāra, kā arī bārmeņa profesija ir novērtēta, un ar to lepojas.

Bezalkoholiskie dzērieni ar plašo aromātu klāstu var konkurēt ar jebkuru vīnu, tāpēc šī alternatīva dzērienu klāstā pārliecinoši iekaro gardēžu garšas kārpiņas, teic Andris Reizenbergs. Turklāt gaidāms, ka bezalkoholiskie kokteiļi pārņems virsroku un daudziem kļūs kā primārā izvēle bārā. Galu galā, cik tad ilgi var samierināties ar sulu un saldējuma kokteiļu piedāvājumu. Foto: Māris Krūmiņš

Uzvaras laurus Ķīnā 2019. gada novembrī viņam nesa kokteilis, kam pamatsastāvdaļas bija melleņu džins un rabarberu liķieris. Piektdien «Rožmalās» to gan negatavoja, šeit akcents tika likts uz bezalkoholiskajiem kokteiļiem, jo tie pašlaik kļūst aizvien «trendīgāki» – tāda ir tendence. Daudzi cilvēki dažādu iemeslu dēļ alkoholu lieto aizvien mazāk vai no tā atsakās vispār, stāsta A. Reizenbergs. Viņš min arī «Lyre’s» zīmola bezalkoholiskā alkohola piedāvājumu – kā Austrālijā mītošais putns liraste (angliski ‘lyre bird’) māk atdarināt dažādas dziesmas un skaņas, tā šie dzērieni atdarina rumu, viskiju, džinu, bet bez spirta satura. Gaidāms, ka bezalkoholiskie kokteiļi pārņems virsroku un daudziem kļūs par primāro izvēli bārā.

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

Kopā ar «Rožmalu» bārmeni Kintiju Mežsargu un praktikanti no Saulaines skolas 4. kursa Ditu Dombrovsku tika pagatavoti vairāki bezalkoholiskie kokteiļi, ko degustēja gan jaunieši, gan pasniedzējas Anita Dzelzkalēja un Skaidrīte Jonase. Arī «Rožmalu» restorāna apmeklētājiem bija iespēja baudīt Andra Reizenberga vadībā gatavotus kokteiļus. Pusdienās labā noskaņā bija ieradusies ceraukstiete Santa Ibragimova, arī 12 gadus vecais dēls Toms Arsentjevs. Viņi nogaršoja kokteili, kura sastāvā rožūdens, bezalkoholiskais džins un olbaltuma putiņas.

Kokteiļu pagatavošanā ir savas tendences un mode, svarīgie noteikumi, kas jāievēro. Viena no aktualitātēm ir – bez alkohola, nākamā – labi un kvalitatīvi dzērieni, labas sastāvdaļas, tad vēl – nesarežģīt. Agrāk bija modē jaukt septiņas un astoņas sastāvdaļas, tagad pat ar trim pietiek. Andris nemitīgi akcentē kvalitāti un dabiskumu, vairāk jāmeklē arī dabā – ja ir skujkoku mežiņš blakām, var iemest kādu zariņu glāzē, ja ir rožu dobe – rožlapiņu.

Un tad izskan lielais jautājums – kāpēc vajag kokteilī ledu un kāpēc nepietiek ar pāris ledus kubiciņiem? Andris nodrebinās, atceroties, kā klienti prasījuši: «Man kokteili bez ledus».   

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

Svarīgs noteikums – kokteilim jābūt maksimāli atdzesētam un minimāli atšķaidītam ar ūdeni no izkusušā ledus. Tikai daži gabaliņi ātri izkusīs dzērienā un nepaspēs to atdzesēt, kā arī atšķaidīs dzērienu. Jo vairāk ledus, jo tas saspiežas kopā kā brālīši, nekūst – dzēriens auksts un neatšķaidīts, saglabās savas spilgtās garšas īpašības. Toties pāris ledusgabaliņi būs kā baseinā iemesti, kas tur ātri izkūst, saprotami paskaidro pieredzējušais bārmenis.

Noteikti jāievēro sastāvdaļu proporcijas – ja vajag 40 gramus alkohola, tad to arī vajag. Par daudz, – nebūs izsmalcinātās garšas un lieki 10 grami uz glāzi radīs mēnesī jau ievērojamu zaudējumu saimniekam, savukārt par maz alkohola – nebūs garša, būsi arī apšmaucis klientu. Tāpēc «uz aci» te nederēs, mērglāzīte jādarbina.

A. Reizenbergs ieguva zelta medaļu Pasaules kokteiļu čempionātā, kas 2019.gadā norisinājās Ķīnā, Čangdu. Foto: Māris Krūmiņš

Glāžu izvēle svarīga, ir glāzes, kuras, pirms tajās ko liet iekšā, jāatdzesē. Tik daudz jāapgūst, jāzina. Bet viena no svarīgām mākām – prasme sarunāties ar klientu, komunikācija, atvērtība. Andris ir čempions arī šajā jomā – aizrauj, pārliecina, māk stāstus stāstīt. Komunikācija ar klientu un smaids ir arī «Rožmalās» strādājošās Kintijas Mežsargas stiprā puse. Kintija pirms 17 gadiem absolvējusi Saulaines tehnikumu, desmit gadus nostrādājusi par ēdnīcas vadītāju Vecsaules skolā, nu «Rožmalās» viesmīle un bārmene, kā pati apliecina – viņu darbs tiešām aizrauj. Svarīgi, lai patīk tas, ko dari, to akcentē arī meistars Andris.

Lielais mērķis sasniegts – augstāku apbalvojumu par pasaules čempiona zelta medaļu vairs neiegūt. Kāds tagad Andra Reizenberga dzīves sapnis? Bez jebkādas minstināšanas viņš atbild: «Padarīt visus Latvijas restorānus un bārus par kokteiļu gatavošanas čempioniem.»

Līdzīgi raksti

Reklāma

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *

Paldies, Jūsu ziedojums EUR ir pieņemts!

Jūsu atbalsts veicinās kvalitatīvas žurnālistikas attīstību Latvijas reģionos.

Ar cieņu,
BauskasDzive.lv komanda.