Šonedēļ Viļa Plūdoņa muzejā tiek rīkots tradicionālais pasākums “Maizes diena”, kurš šoreiz norisināsies divas dienas – 28. un 29. jūlijā, portālu informēja Bauskas muzeja speciāliste Ieva Bronko-Pastore.
Par Ceraukstes puses labības novākšanas un maizes cepšanas tradīcijām stāstīs Viļa Plūdoņa muzeja vadītāja Elīna Kūla-Braže, kura savas zināšanas ieguvusi ilgstoša izpētes darba rezultātā. Īpašā meistarklasē varēs iepazīt arī pašu maizes tapšanas procesu.
I.Bronko-Pastore pastāstīja, ka pirmajā dienā, 28. jūlijā, no plkst. 16 līdz 18 tiks gatavots plaucējums, bet otrajā dienā, 29. jūlijā no plkst. 9 līdz 16 paredzēta mīklas mīcīšana, raudzēšana un cepšana.
Maizes diena iezīmē viena cēliena beigas un jauna sākšanos – siena pļauja pabeigta, sākta labības pļaušana. Ierasti latviešiem Jēkaba dienā, 25. jūlijā, galdā celts jaunās rudzu maizes kukulis. Pirmo kumosiņu no Jēkaba maizes vienmēr ēda klusumā, vēlot labu sev un visai saimei.
Maize ir viens no senākajiem pārtikas produktiem pasaulē, ilgu laiku tas bijis galvenais iztikas avots, tāpēc cilvēki pret maizīti izturējušies ar cieņu visos laikos. Maize ir mājas un ģimenes svētība. Tā salīdzināta ar sauli un māti, kas ir dzīvības simbols. Kopš senseniem laikiem latvieši turējuši godā zemes arāju, labības sējēju, graudu malēju, maizes cepēju un pašu maizi.
Viļa Plūdoņa muzeja ekspozīcijā “Lejenieku saimniecība” var iepazīt sējas un pļaujas atainojumu Latvijas brīvvalsts laika fotoattēlos un apskatīt ar labības audzēšanu un maizes gatavošanu saistītos darbarīkus.
I. Bronko-Pastore precizēja, ka dalība šīs nedēļas pasākumā V. Plūdoņa muzejā ir bez maksas. Dalībniekus muzejs aicina pieteikties pa tālruni 26184631.
vai, šajā priekšvēlēšanu laikā, aktuālāk nebūtu valsts pilsoņus iepazīstināt ar netīrās veļas mazgāšanas niansēm?