Sestdienas, 15. oktobra, priekšpusdienā Iecavas stadionā, norisinoties zibakcijai un citām aktivitātēm, tika atzīmēta Pasaules olu diena, kas ir 14. oktobrī.
Lai gan diena bija apmākusies, Iecavas stadions palēnām piepildījās ar aktīviem svētku apmeklētājiem. Pasākuma vadītājs Atis Zviedris aicināja sanākušos degustēt dažādus ēdienus, kuru galvenā sastāvdaļa ir ola. Olu burgeri, kruasāni ar olu pildījumu, saldie ēdieni, kā arī skābeņu zupa un citi našķi bija pieejami bez maksas ikvienam sarīkojuma apmeklētājam.
Lai noturētu lustīgu garu, pasākuma vadītājs sanākušajiem uzdeva atjautības jautājumus, kuri simboliski bija saistīti ar Pasaules olu dienu un galveno simbolu – olu. Katram, kurš atbildēja pareizi, pienācās dāvana – magnēts. Kopā ar apmeklētājiem tika aizvadīta arī rīta rosme, kurā visi kā viens piedalījās aktīvā sportošanā, lai sasildītos dzestrajā svētku dienā.
«Šādā pasākumā esmu pirmo reizi, un emocijas ir ļoti labas, jo ir, ko darīt, laba gaisotne un laikapstākļi arī netraucē,» atzīst iecavnieks Vilnis Rautenšilds, «mans mīļākais olu ēdiens viennozīmīgi ir sievas gatavotā omlete.»
Kad apmeklētāji bija baudījuši olu ēdienus, bija pienācis laiks galvenajai aktivitātei jeb zibakcijai «Olas ir spēks!», kuras laikā visi kopā izveidoja kustības pazīšanas zīmi. Svētku dalībnieki izveidoja apli, kura vidū tika turēts kustības karogs, lai «olu galvaspilsētā» Iecavā turpinātu ikgadējo tradīciju.
«Par pasākumu uzzināju no «Facebook», tāpēc nolēmām ņemt bērnus līdzi un atbraukt uz Iecavas stadionu,» pastāsta Maija Čaplinska no Vecumniekiem, «man ir četri bērni, kuri ar prieku iesaistījās aktivitātēs un kopumā labi pavadījām laiku. Vismaz kaut ko jaunu esam redzējuši un atpūtušies.» M. Čaplinska atklāj, ka viņas mīļākais olu ēdiens ir omlete, taču bērniem tās ir pankūkas.
Katram zibakcijas dalībniekam tika uzdāvināta olu brete no «Balticovo», lai varētu pavadīt atlikušās brīvdienas, gatavojot savu mīļāko ēdienu no olām.
Pasākumu organizēja Latvijas Apvienotās putnkopības nozares asociācijas kustība «Olas ir spēks!», kuras mērķis ir uzsvērt olu nozīmi uzturā, kā arī izglītot sabiedrību par Eiropas Savienības standartiem, kas vērsti uz dējējvistu labturību un olu kā pārtikas produktu drošumu.
Pasaules olu diena pirmo reizi tika atzīmēta jau 1996. gadā Vīnē, kad arī tika nolemts svinēt olas spēku katra gada oktobra otrajā piektdienā. Kopš tā laika olu cienītāji visā pasaulē ir izdomājuši jaunus radošus veidus, kā godināt cilvēkiem tik ļoti noderīgo olu, kas ir antioksidantu, D vitamīna, olbaltumvielu, cinka, selēna avots un satur tikai 70 kalorijas.
Foto: Publicitātes
Reklāma