Sestdiena, 20. decembris
Arta, Minjona
weather-icon
+6° C, vējš 0.89 m/s, R vēja virziens
BauskasDzive.lv ikona

Aizstāv pārtikas piedevu noderīgumu

Atbildot uz lasītāju jautājumiem, «Bauskas Dzīve» sniedz informāciju no Pārtikas un veterinārā dienesta mājaslapas internetā par dažiem pārtikas piedevu veidiem.

Atbildot uz lasītāju jautājumiem, “Bauskas Dzīve” sniedz informāciju no Pārtikas un veterinārā dienesta mājaslapas internetā par dažiem pārtikas piedevu veidiem. Pārtikas piedevas iedala 23 grupās.
– Konservanti pagarina pārtikas produktu uzglabāšanas laiku, aizkavējot dažādu mikroorganismu attīstību.
– Krāsvielas padara pārtikas produktu vizuāli pievilcīgu, piemēram, atjaunojot produkta krāsu, kas bieži izzūd ražošanas procesā.
– Emulgatori nodrošina produktu viendabīgas konsistences veidošanos, piemēram, saldējumā, margarīnā, krēmos, produktos ar pazeminātu tauku saturu.
– Antioksidanti aizkavē pārtikas produktā esošo tauku un vitamīnu oksidēšanos, pagarina pārtikas produktu uzglabāšanas laiku un saglabā tā sākotnējās garšas un smaržas īpašības.
Pārtikas produktus varētu ražot arī bez pārtikas piedevām. Taču, atsakoties no tām, samazinātos izvēles iespējas iegādāties produktus ar zemu kaloriju daudzumu, nebūtu daudzu maizes un cepumu šķirņu, marmelāžu un dažādu citu produktu. Iegādāto produktu lietošanas laiks būtu ļoti īss. Daudzus iecienītus kārumus vajadzētu izlietot uzreiz pēc iegādāšanās. Cenas būtu augstākas.
Pirms pārtikas piedevu nonākšanas Eiropas Savienības dalībvalstu iekšējā tirgū katra pārtikas piedeva tiek rūpīgi un vispusīgi izvērtēta, lai izslēgtu draudus patērētāju veselībai.
Pārtikas piedevai piešķirtais burts E un numurs norāda, ka tā ir apstiprināta kā droša un to lieto pārtikas produktu ražošanā visās Eiropas Savienības dalībvalstīs.
Pārtikas piedevas var iegūt no dabā sastopamiem materiāliem (piemēram, sarkanā krāsa E 162 tiek radīta no biešu sulas), tāpēc tās būtu uzskatāmas par dabiskām. Daudzas piedevas ir līdzīgas dabas vielām (piemēram, benzoskābe E 210, kas dabā atrodama dzērvenēs). Ir arī tādi savienojumi, kuriem dabā nav analogu (piemēram, cukura aizstājējs – saharīns E 945), tos varam uzskatīt par sintētiskām pārtikas piedevām.
Dabiskās pārtikas piedevas parasti satur vairāku aktīvo vielu kompleksus, tāpēc bieži ir ļoti nenoturīgas. Sintezētās (mākslīgās) pārtikas piedevas ir efektīvākas, jo satur tikai vienu konkrētu aktīvo vielu un bieži vien ir stabilākas gan produkta ražošanas procesā, gan uzglabāšanas laikā.

BauskasDzive.lv ikona Komentāri

BauskasDzive.lv aicina interneta lietotājus, rakstot komentārus, ievērot morāles, ētikas un pieklājības normas, nekūdīt uz vardarbību, naidu vai diskrimināciju, neizplatīt personas cieņu un godu aizskarošu informāciju, neslēpties aiz citas personas vārda, neveikt ar portāla redakciju nesaskaņotu reklamēšanu. Gadījumā, ja komentāra sniedzējs neievēro minētos noteikumus, komentārs var tikt izdzēsts vai autors var tikt bloķēts. Administrācijai ir tiesības informēt uzraudzības iestādes par iespējamiem likuma pārkāpumiem. Jūsu IP adrese tiek saglabāta.