Abonē e-avīzi "Bauskas Dzīve"!
Abonēt

Reklāma

Līdz svētdienai Rundāles pils Dārznieka mājā apskatāma lielziedu īrisu izstāde

No piektdienas, 31. maija, līdz svētdienai, 2. jūnijam, Rundāles pils Dārznieka mājā aplūkojama lielziedu īrisu izstāde. Apmeklētājus priecēs Stelpes pagasta piemājas saimniecības “Piņņi” saimnieces, selekcionāres Ilgas Vinķeles kolekcija ar vairāk nekā 40 īrisu šķirnēm, portālu informēja Rundāles pils muzeja sabiedrisko attiecību speciāliste Ilze Kusiņa.

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

Piektdien un sestdien selekcionāre būs sastopama Dārznieka mājā. Šajās dienās varēs iegādāties īrisu stādus un saņemt vērtīgas konsultācijas par īrisu audzēšanu.

I. Viņķele intervijā “Latvijas Avīzei” atklājusi, ka īrisu ziedam uz trim apakšējām ziedlapām atrodas bārdiņa – veidojums no daudziem sīkiem sarveida matiņiem, kas atgādina birstīti un var būt krēmbaltā, dzeltenā, oranžā, sarkanoranžā, zilā vai purpurvioletā krāsā. Jo lielāks, uzkrītošāks kontrasts starp ziedlapiņu un spico bārdiņu, jo zieds krāšņāks. Tās dēļ šie skaistuļi ieguvuši vārdu bārdainie īrisi.

“Bieži vien izstādēs apmeklētāji jautā: kas ir ragainie īrisi? Atbilde – tie paši lielziedu īrisi, tikai šķirnes īpatnība ir bārdiņas dīvainībās. Lielākajai daļai mums zināmo īrisu bārdiņas ir cieši piegūlušas apakšējām krāsainajām ziedlapām. Ragaino īrisu šķirnēm bārdiņas galiņš ir pāris centimetru atrāvies no ziedlapas un kā radziņš slejas augšup dažādos veidos, pat kā atsevišķa, neliela karotes veida ziedlapiņa. Ragveida izaugums bieži ir citā krāsā nekā pati bārdiņa,” skaidro I. Viņķele.

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

Piemēram, Ilgas Viņķeles kolekcijā esošajai zili violetajai šķirnei ‘Antler Road’ apakšējo ziedlapu vidū ap bārdiņu ir gaišāks plankums, bet rags – purpurkrāsā, kas padara ziedu ļoti pievilcīgu. Arī klasiskajai ragainajai šķirnei ‘Zoned In’ bārdiņa ir citrondzeltena ar gaišāku piepaceltu ragu. Amerikāņu puķkopji ragainos īrisus dēvē arī par karotes īrisiem. Latvijas klimata apstākļos selekcionāriem ļoti reti izdodas iegūt tādus hibrīdus, kam bārdiņas gals pāriet karotītē augšup, jo pie mums ir par vēsu, rags nevar attīstīties. Toties Kalifornijā ragainie īrisi nav reta eksotika, ir radītas daudzas šķirnes ar skaistu, mazu izaugumu – karotīti.

Lai apskatītu ziedu izstādi, jāiegādājas franču dārza ieejas biļete.

I. Kusiņa pavēstīja, ka šajā sezonā Dārznieka mājā būs skatāmas vairākas ziedu izstādes. Aizrautīgus ziedu mīļotājus Rundāles pils muzejs aicina iegādāties sezonas apmeklējuma biļeti. Sezonas biļete tās īpašniekam sniedz iespēju konkrētā gada laikā pils dārzu apmeklēt neskaitāmas reizes, neraizējoties par stāvēšanu rindā pie kases un kārtējās biļetes iegādi.

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

Vairāk informācijas: https://rundale.net/jaunums-sezonas-bilete-francu-darza-apmeklejumam/

Foto: No Rundāles pils arhīva

Līdzīgi raksti

Reklāma

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *

Komentāri (1)

  1. Es pareizi sapratu, ka ir kaut kāda sezonas karte, kuru iegadājoties es varu iet kad un cik gribu iekšā dārzā, protams, respektējot darba laiku?

Paldies, Jūsu ziedojums EUR ir pieņemts!

Jūsu atbalsts veicinās kvalitatīvas žurnālistikas attīstību Latvijas reģionos.

Ar cieņu,
BauskasDzive.lv komanda.