Sestdiena, 20. decembris
Arta, Minjona
weather-icon
+3° C, vējš 0.89 m/s, D-DR vēja virziens
BauskasDzive.lv ikona

Lielākajā izstādē – patīkami jaunumi

Arī Bauskas rajona uzņēmumi pagājušajā nedēļā četras dienas, no 6. līdz 9. septembrim, Ķīpsalas izstāžu kompleksā kuplināja Baltijas lielāko pārtikas izstādi «Riga Food 2006».

Arī Bauskas rajona uzņēmumi pagājušajā nedēļā četras dienas, no 6. līdz 9. septembrim, Ķīpsalas izstāžu kompleksā kuplināja Baltijas lielāko pārtikas izstādi “Riga Food 2006”.
Mūsu laikrakstā jau bija ievietota informācija par SIA “Bauskas alus” panākumiem konkursā. Baušķenieki, kā zināms, var lepoties ar divām – zelta un sudraba – medaļām, ko saņēma “Bauskas gaišas speciālais” un “Tumšais premium”. Šis nav vienīgais patīkamais jaunums, kas mūspuses uzņēmējiem šogad saistīts ar izstādi “Riga Food 2006”.
Iepazīstina ar uzlabotu produktu
SIA “Iecavnieks” ir aktīva izstāžu un gadatirgu dalībniece, kuras stenda atrašanās vietu parasti var noteikt pēc smaržas. Arī šoreiz tika piedāvātas gan miltu, gan kartupeļu pankūkas ar dažādiem pildījumiem. To cepšanā izmantoja jaunu produktu – “Rapšu eļļu ideal” –, kas nesen parādījusies tirdzniecībā. Tāpat kā visu citu eļļu ražošanā, “Iecavnieks” izmanto aukstās spiešanas tehnoloģiju.
Sabiedrības tirdzniecības aģents Pēteris Galvons teica: “Esam atraduši jaunas iespējas, kā uzlabot rapšu eļļas kvalitāti. Tas gan ir mūsu noslēpums. Jaunais izstrādājums ir dārgāks, tā garšas īpašības augstvērtīgākas. Ne velti uz etiķetes rakstīts, ka šajā produktā manāms riekstu aromāts. Pie mūsu stenda piestāj daudz apmeklētāju. Tikko runāju ar vāciešiem. Viņus interesēja, kā darbojas eļļas spiede. Pirmo reizi to demonstrējām pērn. Apmeklētājiem patīk vērot, kā sēklas pārvēršas eļļā. Tikšanās un sarunas ar klientiem ir ļoti svarīgas produkcijas popularizēšanā. Esmu ievērojis, ka, saņemot informāciju, ļaudis neaiziet projām no stenda tukšām rokām, bet izvēlas kādu pirkumu.”
Interesējas par klasisku sviestu
Pēc ilgāka pārtraukuma savs stends bija iekārtots akciju sabiedrībai “Bauskas piens”. Uzņēmuma tirdzniecības daļas vadītāja Iveta Fedosejeva atzina: “Interese par “Bauskas piena” produkciju bija. Īpaša uzmanība tika pievērsta skābkrējuma sviestam, kā arī sieriem.” “Bauskas piena” tirdzniecības daļas dispečere Inita Mūrniece sacīja: “Četras dienas mums darba pietika. Nesen sākām pienu, kefīru un krējumu fasēt polietilēna maisiņos. Šis iesaiņojums ir dažus santīmus lētāks par tetrapakām. Tādējādi pircējiem iespējams ekonomēt, arī iestādes izvēlas jauno iesaiņojumu, jo tas ir ērtāks, ja produkcijas patēriņš lielāks.”
“Bauskas Dzīve” izstādē sastapa kādreizējo piensaimnieku, kurš strādājis mūspusē, Oskaru Baranovski. Viņa uzmanību īpaši saistīja piena pārstrādes uzņēmumu produkcija. Par Latvijā ražotiem sieriem bijušajam meistaram ir savs, arī kritisks vērtējums.
Mazajiem savi apsvērumi
SIA “Kronis” un “Poļa nams” stendi atradās līdzās, katrs prezentēja savu produkciju. Jānis Polis palaikam arī muzicēja, tādējādi ar atraktīvu darbību piesaistīdams apmeklētāju uzmanību. SIA “Kronis” tirdzniecības aģents Aivars Šulcs raksturoja šī gada īpatnības: “Konservētu gurķu būs saražots vairāk nekā pērn. Taču iecienīto zaļo zirņu konservu ir tik maz kā nevienu citu gadu. Labi, ka vēl saglabājušies uzkrājumi, taču skaidrs, ka uzņēmums šo preci veikalos nevarēs piedāvāt par akcijas cenu.”
Sabiedrības “Bauskas klēts” maizes ceptuves vadītāja Antra Kleinovska stāsta: “Vienu dienu bijām izstādē un mūsu produkciju prezentējām Latvijas Maiznieku biedrības kopīgajā stendā. Vēroju, ka salīdzinājumā ar iepriekšējiem gadiem mūsu ražotnes pārstāvju ir mazāk. Lai piedalītos izstādē, vajadzīgi prāvi izdevumi. Tos veido ne tikai dalības maksa. Mazākiem uzņēmumiem tas nav izdevīgi.”
Brauc pēc svaigām atziņām
Saulaines profesionālās vidusskolas muzeja vadītājs Leons Dravnieks “Bauskas Dzīvei” sacīja, ka viņš jau 11. reizi apmeklē izstādi “Riga Food”. “Savācu daudz informatīvu materiālu. Mani interesē viss. Divas un pat vairāk stundas veltu, lai iepazītos ar pārtikas nozares aprīkojumu un tehnoloģijām, ko piedāvā dažādas ārzemju firmas. Pēc tam dodos pie stendiem, kuros var gūt informāciju par dažādiem produktiem, ko ražo vietējie un daudzu citu valstu uzņēmumi,” tā ilggadējais pedagogs.
Šo ekspozīciju vēroja profesionālās vidusskolas triju grupu audzēkņi, kā arī viņu pedagogi. Viņu uzmanību saistīja profesionālie konkursi, kas arī ir šīs izstādes sastāvdaļa.
***
Fakti
– Pārtikas ražošana ir galvenā rūpniecības nozare Latvijā – tā veido aptuveni 20% valsts iekšējā kopprodukta.
– Pārtikas nozares vidējie pieauguma tempi ir 5,7% gadā, 2006. gada pirmajā pusē šī joma attīstījusies par 7,6%.
– Izstādē “Riga Food 2006” piedalījās 576 firmas no 35 valstīm, bija iekārtoti 15 valstu kopstendi.
Avots – aģentūra LETA

BauskasDzive.lv ikona Komentāri

BauskasDzive.lv aicina interneta lietotājus, rakstot komentārus, ievērot morāles, ētikas un pieklājības normas, nekūdīt uz vardarbību, naidu vai diskrimināciju, neizplatīt personas cieņu un godu aizskarošu informāciju, neslēpties aiz citas personas vārda, neveikt ar portāla redakciju nesaskaņotu reklamēšanu. Gadījumā, ja komentāra sniedzējs neievēro minētos noteikumus, komentārs var tikt izdzēsts vai autors var tikt bloķēts. Administrācijai ir tiesības informēt uzraudzības iestādes par iespējamiem likuma pārkāpumiem. Jūsu IP adrese tiek saglabāta.