Abonē e-avīzi "Bauskas Dzīve"!
Abonēt

Reklāma

Kas notiek kaimiņos?

Siltumapgādes sistēmas savienojuma garums, lai Jelgavas pili pieslēgtu pilsētas centralizētajam tīklam, zem upes un kanāla būs 245 metri. Foto – «Zemgales Ziņas»

Rok zem upes, lai pieslēgtu Jelgavas pili centrālapkurei

Uzņēmums «Gren» Jelgavā sācis Jelgavas pils pieslēgšanu pilsētas centralizētajai siltumapgādes sistēmai. Vēsturiskajā ēkā mājo Latvijas Biozinātņu un tehnoloģiju universitāte, kuras siltumapgāde vairs neatbilst mūsdienu prasībām.
Projektā paredzēts izveidot pieslēgumu pilsētas centralizētās siltumapgādes tīkliem, izbūvēt savienojumu zem Driksas un veikt komunikāciju izbūvi Pils salā. «Gren» projektu vadītājs Rihards Zakrepskis stāsta: «Jelgavas pils pieslēgšana pilsētas centralizētajai siltumapgādei ir mūsu šī gada svarīgākais projekts Jelgavā. Tas ir izaicinošs tieši ēkas novietojuma uz salas dēļ. Citas universitātes ēkas pilsētas centralizētās siltumapgādes tīkliem pieslēdzām jau 2022. un 2023. gadā, bet Jelgavas pils pieslēgšanas projekta plānošana un sagatavošana prasīja daudz vairāk laika. Pašlaik sākam nepieciešamos būvdarbus, lai nākamajā apkures sezonā arī šī universitātes ēka saņemtu siltumenerģiju no «Gren» biomasas koģenerācijas stacijas.»
Pirmie paredzēti būvdarbi, kas saistīti ar pieslēguma izveidi pilsētas centralizētajai siltumapgādes sistēmai. Paralēli notiek gatavošanās urbuma veidošanai zem Driksas un pils kanāla, lai izbūvētu savienojumu ar Pils salu.
Siltumapgādes sistēmas savienojuma garums zem upes un kanāla būs 245 metri, bet kopējais izbūvējamais jaunā siltumtīkla garums – 692 metri. Būvdarbus pilnībā paredzēts pabeigt līdz apkures sezonas sākumam. ◆

Laikraksts «Zemgales Ziņas»

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

Likteņdārzā atklāj ekumenisku brīvdabas lūgšanu vietu

Likteņdārza kompleksā ir par vēl vienu objektu vairāk.
Foto – Iveta Skaba


Piedaloties četru Latvijas reliģisko konfesiju – katoļu, luterāņu, baptistu un pareizticīgo – pārstāvjiem, ar svētbrīdi Likteņdārzā Koknesē atklāta un iesvētīta ekumeniskā brīvdabas kapela, kas iecerēta kā lūgšanu vieta ikvienam.

Šī projekta autors ir arhitekts Andris Kronbergs un SIA «Arhis Arhitekti», kas ar Likteņdārza attīstību saistīti vairākus gadus. Galvenais simbols šajā vietā ir krusts.
Interesants ir arī otrs objekta elements – galds, ko diezgan viegli var uztvert kā altārgaldu. Galda apakšā iestrādāti trīs vēja zvani. Trešais elements ir sēdvietas jeb tribīne, kas veidota no rupjiem baļķiem un atgādina plostu.
Kapela iecerēta kā vieta, kur ikviens varēs rast mieru un garīgu spirdzinājumu, nodoties lūgšanām, kā arī tā būtu vieta laulībām, kristībām vai citiem ģimenēm būtiskiem brīžiem. Iespējams, kapela varētu kļūt par iecienītu apstāšanās vietu arī svētceļniekiem. ◆

Laikraksts «Staburags»

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

Valku un Valgu vieno jauns vides objekts


Valkas un Valgas 440 gadu svinībās blakus Latvijas un Igaunijas robežai atklāts jauns vides objekts «Tas jāredz».

«Jaunā vides objekta devīzes «Tas jāredz» pamatā izvēlēts īpašas skatīšanās, labākas redzamības un padziļinātas pētīšanas instruments – šajā gadījumā brilles. Objekta tēla oriģinālais siluets veidots no Valkas un Valgas pilsētu nosaukumu pirmajiem burtiem «V», kas kopā veido «W» – vēsturisko pilsētas nosaukumu «Walk». Brilles simbolizē abu pilsētu kopīgu skatu nākotnē, pārliecību un lepnumu par paveikto, košas nākotnes cerību krāsas,» skaidro Valkas novada pašvaldības sabiedrisko attiecību speciālists Ivo Leitis. Vides objektu pēc Anda Blūma dizaina izstrādāja metalurģijas uzņēmums SIA «First Service» no Liepājas. Lai šis vides objekts taptu, tam izmantoti Lielā labdarības robežtirgū iegūtie līdzekļi. ◆

Laikraksts «Ziemeļlatvija»

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

Atjauno Alūksnes upes brīvo tecējumu


Pasaules Dabas fonds sācis Alūksnes upes Bejas aizsprosta nojaukšanas pēdējo posmu, kurā paredzēts demontēt betona slieksni, kas traucē zivju migrācijai upē.
Laikraksts
Nojaucot atlikušo šķēršļa daļu, pabeigs aizsprosta pilnīgu demontāžu. Bejas slūžas ir pirmais šāda izmēra aizsprosts, kas nojaukts Latvijā, lai atjaunotu Alūksnes upes brīvo tecējumu, uzlabotu ūdens kvalitāti un atbrīvotu migrācijas ceļus zivīm un citiem dzīviem organismiem.
Pirmie darbi Bejas aizsprostā sākās pirms pāris nedēļām, un tik jaudīgs un vērienīgs process Latvijā ir kas nebijis, tāpēc tos vērot un iemūžināt bija pulcējušies Pasaules Dabas fonda Baltijas jūras un saldūdens programmas vadītāja Magda Jentgena, Alūksnes novada pašvaldības iestādes «Alja» vadītājs Māris Lietuvietis, Latvijas mediju pārstāvji un viens no aizsprosta nojaukšanas idejas autoriem vietējais entuziasts, zivju audzētājs un ūdeņu pētnieks Armands Roze. Būvnieks – uzņēmuma SIA «Brīze M» vadītājs Mārtiņš Ozoliņš – uzsver, ka darbi notiek necerēti ātri. ◆

«Alūksnes un Malienas Ziņas»


Gulbenē sāk izgatavot dzīvojamos treilerus

Pēteris Štokņa: «Šo mini «kemperi» būvējām visu ziemu. Daži smīnēja par to, bet uztaisījām.»
Foto – Gatis Bogdanovs


Uzņēmums «Wood OP» no Jaungulbenes, kurā darbojas Pēteris Štokņa un Oskars Kreišmanis, izveidojuši ražotni, kurā izgatavo dzīvojamos treilerus un plāno ražot arī mēbeles bērniem.

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

Pirmais mini dzīvojamais treilers jau gatavs, bet otrais, kas ir pēc izmēriem nedaudz lielāks, vēl top. Iespējams, tas aizceļos uz Austriju.
Puiši īstenojuši «Leader» projektu «Kokapstrādes uzņēmuma izveide Jaungulbenē», iegādājušies un uzstādījuši CNC frēzi dažādu formu izgatavošanai gan bērnu mēbelēm, gan dizaina un interjera produktiem. Projekta mērķis bija palielināt jaunā uzņēmuma pamatlīdzekļu skaitu efektīvākai darbu izpildei, pārorientējot to no pakalpojuma sniedzējiem uz eksportējošu kompāniju. Puiši startēja arī Gulbenes novada pašvaldības grantu konkursā «Uzņēmīgi Gulbenes novadā». Pašvaldības piešķirtais grants 9601,90 eiro bija nepieciešams galdniecības modernizācijai – formātzāģa un skaidu nosūcēja iegādei. ◆

Laikraksts «Dzirkstele»

Līdzīgi raksti

Reklāma

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *

Paldies, Jūsu ziedojums EUR ir pieņemts!

Jūsu atbalsts veicinās kvalitatīvas žurnālistikas attīstību Latvijas reģionos.

Ar cieņu,
BauskasDzive.lv komanda.