Abonē e-avīzi "Bauskas Dzīve"!
Abonēt

Reklāma

Bez alkohola un mobilajiem telefoniem; Bauskā šovasar rīkos Klusuma festivālu

Bauskas pilskalna parkā šovasar – no 16. līdz 18. augustam- pirmo reizi norisināsies “Klusuma festivāls”. To rīko Rīgas reģiona pašvaldību darbinieku arodbiedrība (RRPDA), ar mērķi popularizēt arodbiedrību darbību Latvijā un veicināt jēgpilnu brīvā laika pavadīšanu savu darbspēju atjaunošanai. Bauska ir izvēlēta par festivāla norises vietu tās unikālās atrašanās vietas un mierpilnās vides dēļ, radot ideālu fonu šim īpašajam notikumam, portālu informēja RRPDA priekšsēdētāja Dace Kaminska.

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

Viņa atklāja, ka “Klusuma festivāls” aizsācies 2019.gadā un ir unikāls ar savu koncepciju: miera prakse, lekcijas, radošās darbnīcas, koncerti un klusa komunikācija, tādējādi kļūstot par līdz šim ir vienīgo sabiedriski pieejamo festivālu Latvijā, kas popularizē miera un klusuma praksi, vienlaikus radot no alkohola un citām atkarības vielām brīvu vidi, piedāvājot iespēju mainīt cilvēku ieradumus, priekštatus par masu kultūras pasākumu formātu un veicinot veselīgu dzīvesziņu.

Pasākumā ir gaidītas ģimenes ar bērniem, lai jaunā paaudze kopā ar vecākiem un vecvecākiem rod priekštatu par iespējām pavadīt laiku interesanti, bet bez trokšņa un kņadas, tādējādi patiesi izbaudot atpūtu ar sevi un sevī, blakus tiem, kuri katram mīļi, un kopā ar tiem, kuri jūt un domā līdzīgi.

Dienvidu fortos Liepājā 2019. gada 16. un 17. augustā notika pirmais Klusuma festivāls. Foto: liepajniekiem.lv

Pēc pirmā festivāla ir saņemtas šādas atsauksmes:

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

“Festivāls ir piemērots ģimenēm, jo ir iespēja atpūsties topošajiem vecākiem un jaunajiem vecākiem ar bērniem, kas lielos, trokšņainos festivālos nav tik viegli.”

“Beidzot ir festivāls, kur nevis izlādēties, bet uzlādēties. Šis koncepts ir garīgi iedvesmojošs, un sajūta pēc festivāla nav nogurdinoša, kā lielākoties tā ir pēc citiem.”

Iepriekš festivāla vieta bija Liepāja, bet tagad tā ir Bauska. “Piedāvāsim trīs dienu garumā atkāpties no ikdienas steigas, darbiem un pienākumiem, lai atjaunotos, dodot mierpilnu laiku sev un iespēju piedzīvot, kā rimstas domas, sirds ierunājas un sadzird, dodot iespēju ķermenim apstāties un ļauties sevis sakārtošanai.

Saturs turpināsies pēc reklāmas.
Foto: Publicitātes foto

Vienlaikus pasākuma apmeklētājiem vēlamies piedāvāt koncertus ar iemīļotu mūziķu līdzdalību un neierobežotu brīvību apmeklēt tās prakses un izklaides, kas tobrīd būs sajustas par piemērotām. Piemēram, radošas meistardarbnīcas, laivošana ar Bauskas pusē labi zināmām “Brāļu laivām” un laivu nomu “Medņi”, atpūta šūpuļtīklos, hennas tetovējumi, vizināšanos ar poniju. Būs kakao ceremonija,  bibliotēka – stāstnieku telts u.c., faluņguns – prakse, kurā ietilpst meditācija, vingrinājumi un mācības, kas balstās uz Visuma principu “Īstenība — Labestība – Pacietība”, bioenerģētiskā masāža, – iepazīšanās un prakse, arī pieci labo sajūtu meistari ar dažāda veida masāžām un vienkārši atvērtām sarunām par dvēseles un ķermeņa labjūtu, turpat blakus – zāļu tējas, ko varēs gan degustēt gan iegādāties, savukārt lekcijas par ķermeņa un gara veselību būs gan interesantas, gan izglītojošas. Priestera Andreja Mediņa uzruna iedvesmos klausītājus ceļā uz pašapziņu un sirdsmieru,” stāsta D. Kaminska.

Festivālu vadīs aktrises Rēzija Kalniņa un Raimonda Vazdika, uzstāsies mūziķi: Ieva Akurātere un Ilze Grunte, Kristīne Prauliņa un Toms Mikāls, Kārlis Kazāks, Goran Gora, Ainars Mielavs, Igo, Laimis Rācenājs, Raimonds Ozols, Jānis Lūsēns u.c. Koncertu noslēgumā gaidāms muzikāls gaismas priekšnesums “Zvaigžņu lietus”.

Piektdienas vakarā, pulksten 17, gida pavadībā varēs izstaigāt Bauskas pils muzeju, iepriekš piesakoties pie festivāla organizētāja.

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

Sestdienas vakarā, pēc koncerta, plkst. 21:30, festivāla viesiem tiks piedāvāts noskatīties režisores Dzintras Gekas dokumentālo filmu “Juris Jurjāns. Septiņas dienas ar gleznošanu, runāšanu un klusēšanu”, kas pirmizrādi piedzīvoja šī gada maijā.

Visu trīs dienu garumā “Novada garša”, jo labi būs jūtama festivāla ēdināšanas zonā: skursteņkūku gatavošanas meistarklase, bezalkoholisko kokteiļu bāra piedāvātie dzērieni ar niansētām “Gemosa” “piešpricēm”, un vēl, un vēl daudz citu “vēderprieku” radīs paliekošu svētku sajūtu, sola festivāla rīkotāji.

Katru rītu varēs iesākt ar meditāciju un jogu baušķenieces Santas Ibragimovas vadībā. Foto: Publicitātes foto

D. Kaminska atklāja, ka festivāla apmeklētāji varēs nakšņot telšu pilsētiņā, kur katru rītu varēs sākt ar meditāciju un jogas nodarbību, kuru vadīs baušķeniece Santa Ibragimova. Bērni varēs apmeklēt “bērnudārzu”, kur kopā ar audzinātājām un auklītēm interesanti izdzīvoties pēc sirds patikas.

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

“Klusuma festivāla viesi ievēro savstarpēji klusu komunikāciju, atbilstoši sabiedrībā vispārpieņemtajām uzvedības normām, mēs izvairīsimies izmantot viedierīces un nelietosim alkoholu. Atrasties festivāla teritorijā apreibinošu vielu ietekmē nebūs ļauts. Nopērkot biļeti, viesi atļauj sevi filmēt un fotografēt festivāla norises teritorijā, arī viesi paši var to darīt, netraucējot citus, tas nav aizliegts,” teic D. Kaminska.

Viņa atzīmē, ka plānotais festivāla viesu skaits nepārsniedz 2000, jo tādējādi tiek saglabāts “Klusuma festivālam” raksturīgā noskaņā. “Jau krietni pāri tūkstotim vietu ir aizņemtas, tātad vietas zem saules Bauskas pilskalna parkā vairs nav palicis daudz,” paziņo D. Kaminska un piezīmē, ka klusums nenozīmē bezskanību, tāpēc nevajag uztvert klusumu kā mēmu izolāciju. “Tikai atrodot klusumu sevī, var droši iet pasaules troksnī,” tā D. Kaminska.

Vairāk informācijas: klusumafestivals.lv

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

FB: https://www.facebook.com/klusumafestivals

IG: https://www.instagram.com/klusumafestivals/

Līdzīgi raksti

Reklāma

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *

Komentāri (10)

  1. Aizkraules puse darbojas ļoti zinosa aromterapeite Sarmīte Kauliņa kura jau ar savu stāstu un radoso izpausmi ir iedvesmojosas un mierpilnas vides radītāja. Der uzaicinat vinu jo vinas vadītas meistarklases ir loti brīnišķigas. Vina ir ari gŕamatas autore kura var izzinat un uzzinat visu par pareizu augu sagatavošanu aromterapijai. Talrunis 29246720. Baušķenieku grupiņa nesen viesojās pue vinas un guva daudz iedvesmojosas informacijas.

    3
    1
  2. Aromterapija viens no mūsdienu daudzskaitlīgajiem ”brīnumlīdzekļiem”.Pamatā peļņas iegūšana(lasi-aitu cirpšanai).Ir tūkstošiem dažādu miera,veselības,skaistuma terapiju.Spēj tik izvēlēties.Un atver maku.

    17
    2
  3. Svešu cilvēku barā var nomierināties un atpūsties? Ar pilnām toitoi tualetēm kurās skaidrā nevar ieiet?

    14
    1
  4. Kārtējais dīkdieņu saiets. Klusumu baudīt var upmalā, lauku sētā vai mežā, tak ne jau šādā ķēmu barā.

    22
    3
  5. Un ko šādi klauni iesāks ja nedod Dievs karš?Apsprāgs pie pirmā skaļā sprādziena.

    3
    4
Paldies, Jūsu ziedojums EUR ir pieņemts!

Jūsu atbalsts veicinās kvalitatīvas žurnālistikas attīstību Latvijas reģionos.

Ar cieņu,
BauskasDzive.lv komanda.