Abonē e-avīzi "Bauskas Dzīve"!
Abonēt

Reklāma

Vai BNKS apsaimniekotajos namos cīnās ar parādniekiem?

Viena no daudzdzīvokļu namu sāpīgākajām problēmām ir ļaunprātīgie nemaksātāji, kuri ilgstoši veido parādus. Tas diemžēl ietekmē arī pārējos mājas dzīvokļu īpašniekus, jo kopīpašuma uzturēšanas maksa netiek iekasēta plānotajā apmērā, tā nesedz faktiskās nama uzturēšanas vajadzības, un mājai veidojas mīnusi. Iedzīvotāji jautā – vai un kā tiek veikta parādu piedziņa uzņēmuma «Bauskas novada komunālserviss» (BNKS) apsaimniekotajās mājās?

Parādu apkarošanas algoritms
Bauskas novada pašvaldības izpilddirektors Ivars Romānovs informēja, ka uzņēmums veic vairākas darbības ar parādniekiem. Pirmkārt, BNKS ir izstrādāts iekšējais normatīvais dokuments – instrukcija darbam ar parādniekiem. Otrkārt, strādā parādu administrators, kas koordinē parādu piedziņas lietu virzību. Jūlijā BNKS darbā atgriezīsies arī jurists, kura līdzšinējais pienesums uzņēmumā bija uz jautājuma zīmes, taču tagad viņa pienākumos būs gatavot prasību pieteikumus tiesā un pārstāvēt BNKS tiesvedību procesos.

«Attiecībā uz sadarbību ar parādniekiem ir ieviests īsziņas atgādinājums par parādu esamību. Plānots, ka parādnieki saņems arī tālruņa zvanus, kas informēs par parādu un aicinās to nomaksāt. Tas ir saistīts ar IT risinājumiem un tiks ieviests tuvākajā laikā. Pēc divu mēnešu parāda nesamaksāšanas parādniekam tiek nosūtīts rakstveida uzaicinājums parādu nomaksāt vai slēgt vienošanos par parāda nomaksas termiņa pagarinājumu, ja tāds nepieciešams, argumentējot šo nepieciešamību. Pēc trīs mēnešu nenomaksāšanas tiek gatavots prasības pieteikums tiesai brīdinājuma kārtībā. Vienlaikus tiek iesniegta informācija «Kredītinformācijas birojā». Ja prasības pieteikums brīdinājuma kārtībā tiek noraidīts, tad piedziņa tiek nodota ārpustiesas piedziņas kompānijai. BNKS atklātā konkursā iepirkuma rezultātā nupat ir izraudzījies šo kompāniju – SIA «Paus Konsults»,» pastāstīja I. Romānovs.
Viņš arī skaidroja, ka reorganizācijas gaitā BNKS bijuši daudzi izaicinājumi, tajā skaitā saziņā ar klientiem. Tāpēc lemts par otra valdes locekļa amata izveidi, kura pārziņā būtu šī joma. Līdz ar to, pēc I. Romānova teiktā, risinājumi cīņai ar parādniekiem lielā mērā ir – būtu jāļauj BNKS strādāt.
Reālā parādu piedziņas prakse gan nav pārāk iepriecinoša. BNKS valdes loceklis Dzintars Cāzers norādīja, ka tie ir trīs četri gadi. Taču tikpat iespējams, ka to vispār neizdodas izdarīt.

Kad tiek saņemta informācija no zvērināta tiesu izpildītāja, ka parādu piedziņa nav iespējama, tad cīņa par naudas atgūšanu arī noslēdzas. Neatgūtos parādus BNKS noraksta kā zaudējumus.

I. Romānovs sacīja, ka komunālo maksājumu parādiem esot visai zema prioritāte pārējo parādu sarakstā. Turklāt, kā minēja Dz. Cāzers, ja cilvēks pelna 1000 eiro «uz rokas», tad no viņa nav, ko īsti piedzīt, jo 700 eiro «uz rokas» jāpaliek viņa rīcībā. Līdz ar to šādu gadījumu nav maz, un tie veidojot milzīgu summu no kopējā parāda. Vēl jāpiebilst, ka kaut ko piedzīt var vienīgi no dzīvokļu īpašniekiem, ar īrniekiem ir vēl bezcerīgāk.

Lai turpinātu lasīt rakstu, nepieciešams iegādāties BauskasDzive.lv abonementu:

"BauskasDzive.lv Plus" abonentiem būs pieeja unikālam izdevniecības saturam, kur atspoguļosim notikumus un procesus vietējos novados. Raksti, intervijas, bilžu galerijas, video saturs.

Abonē BauskasDzive.lv digitālo saturu par 0.99€ uz pirmajām 4 nedēļām*

*Pēc izmēģinājuma perioda beigām ik pēc četrām nedēļām tiks veikts automātiskais maksājums - 1.99€ par abonēšanas periodu. Abonēšanu vari pārtraukt jebkurā brīdī savā BauskasDzive.lv kontā.

Līdzīgi raksti

Reklāma

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *

Komentāri (37)

  1. Tak piesaistīja parādu piedzinēju firmu un nu tik plēsīs četras ādas no nemaksātājiem.

    17
  2. Cilvēki nemaksā varbūt ka nav ko maksāt?!
    Vēl piedzinēju piesaistīt lai Cilvēki et pa pasauli.
    Biznesmeņi Hu.vi

    20
    6
  3. Labāk laicīgāk piegādātu rēķinus, lai jūsu lēnās rēķinu piegādes dēļ laicīgi kavējas pabalstu saņemšana ,kā rezultātā jākavē rēķinu apmaksāšana gan jums un galvenokārt citu rēķinu apmaksa.

    12
    5
  4. Kāpēc BDz publicē šādus maksas rakstus par tēmām, par kurām jāinformē visi novada iedzīvotāji : vai tā ir raksta autora iegriba un peļņas avots novada avīzē vai arī apzināta informācijas slēpšana ? Par šādām tēmām vajadzētu būt skaidrojumam arī novada ziņās. Vai tāpēc, lai mēs neuzzinātu, ka daļa parādu tā arī netiek piedzīta, jo nevarot tak atņemt ” pēdējo naudu ” un parādi tiek vienkārši norakstīti un , lai uzņēmums no tā neciestu, tad atkal tiek paaugstināti tarifi tiem, kas apzinīgi maksā – bet tikai jau šoreiz par sevi un un par to, kam parāds tiek norakstīts. Izveidojas iedzīvotāju daļa, kas var nemaksāt un vienalga saņemt pakalpojumu un daļa, kam jāmaksā ne tikai par sevi. Tas tad ir tajā raksta slēptajā daļā, un tas visiem nav jāzina. Un pakalpojumu atslēgt taču nebūs cilvēcīgi – nav jau elektrība, TV vai gāze.

    44
    2
  5. Nezinu gan ar ko vai pret ko notiek cīņa- zvanu, skan mūzika, rakstu e-pastu- neatbild, līguma par atkritumu izvešanu nav, rēķina nav, grafika nav- visu cieņu- atktkritumus izved, pēc iepriekšējā izvedēja grafika- laikam labdarība… Kāda jums pieredze?

    15
    1
  6. visu darīs otrais valdes loceklis akādi tad pienākumi cēzaram tikai saņemt lielo algu

    13
    1
  7. Par ko maksājam? Varbūt par ēku apsaimniekošanu?! Tādas nav! Ir tikai ēku apsaimniekošanas naudas izšķērdēšana apsaimniekotāju priekšnieku algās un dažos sīkos darbiņos par uzpūstu cenu. Spuldzīti kāpņutelpā nevar nomainīt gandrīz gadu lielie specālisti uz naudas kāšanu! Jums uz visu visu novadu cik ir strādnieku, reālo darba darītāju? Divi vai četri? Varbūt pat pieci? Vai nav neviena un ņemat ārpakalpojumu paši no sevis, čomiem, radiem? Ja nebūtu ārpakalpojums, strādniekiem būtu marķēta automašīna, spectērps ar firmas nosaukumu, darba apliecība ar “slaveno” BNKS uzrakstu.

    29
    2
  8. tiešām, kādēļ daudziem interesentiem svarīga informācija jāiegūst par maksu? Ja tepat, vai ik visos veikalos pieejams novada domes izdotais Bauskas novada Vēstis, kur BNKS iedzīvotājiem svarīgā informācija publicēta pilnā apmērā, kā arī ir vēl domes un BNKS “mājaslapas” internetā, bez maksas visiem. Arī “mūzika” piezvanot ir pieļaujamā ilgumā, ne tā, kā valsts iestādēs un pakalpojumu centros ierasts dzirdēt. Vien jautājums, vai BNKS vajadzētu “nodarboties” ar parādniekiem, ja tiešām valstī ir profesionālas parādu piedzinēju firmas. Cits jautājums, vai tie parādi radušies likumīgā ceļā par reāli saņemtiem pakalpojumiem, bet te vienīgais līdzeklis ir tiesas, bet ar tām paši zināt kā. Diemžēl sociālisma laiki sen kā beigušies, bet pats sociālisms vēl vai cik dzīvs gan tos laikus pieredzējušo, gan krietni vēlāk dzimušo prātos.

    8
    5
  9. un kā vēl operē, ar naudu operē, miljoniem. Operē pa labi un pa kreisi, pat nepaskaidrojot, vai tā miljonus vērtā “operācija”, bez pašiem “operētājiem”, kādam vēl vispār vajadzīga un kādu labumu tā nesīs novadam.

    12
    1
  10. Ko piedzinējs var piedzīt bez tiesas lēmuma? Ko tiesa var iztiesāt bez dzīvokļa īpašnieka līguma ar BNKS? Kādu līgumu var sastādīt jurists, kura darbība ir uz jautājuma zīmes? Kā dzīvokļa īpašnieks var parakstīt līgumu, ja līgums pilnīgi dzīvokļa īpašnieka tiesības, intereses un ir finansiāli bīstams? Kā zināms, Latvijā līgumi ir spēkā ja tos ir parakstījušas abas līgumslēdzējas puses. Likums nosaka, ka pirms līguma slēgšanas ir jānotiek dzīvokļu īpašnieku un apsaimniekotāja sapulcēm. Sapulces nenotika slēdzot uzspiesto līgumu ar VS. Tāpat abām līgumslēdzējām pusēm ir tiesības mainīt līguma projektu, kā arī vienas puses līgumprojekts savlaicīgi jāiesniedz otrai pusei izskatīšanai un koriģēšanai. Tāpat līgumslēdzējai pusei ir tiesības lauzt līgumu. Tas viss zaudēs kritisko aktualitāti kad komunālserviss reāli domās par darbu dzīvokļu īpašnieku labā un dzīvokļu īpašnieki nebūs tikai slaucamo govju lomā. Tas attiecas kopumā uz atkritumu apsaimniekošanu, apkuri, ūdeni, kanalizāciju, komunālo elektrību, ēku apsaimniekošanu. Monopols redziet… Diktēs visiem un visu…

    17
    3
  11. Vienkāršs jautājums. VS apstādījumu dobes laistīja ar MTZ traktoru un mucu piekabē.
    Komunālserviss laista ar pavisam citu jaunu vai pajaunu traktoru, kas ir kādas desmit reizes dārgāks par belarusu un no jaunas mucas, kas arī maksā kādus 25000. Kur palika belaruss? Kāpēc belarusam un mucai piekabē joprojām nevarēja uzticēt apstādījumu laistīšanu? Pērkot jaunas mantiņas pārdevēji dod konfekti ? Veco mantiņu var norakstīt, padarīt neredzamu kādā šķūnītī?

    17
    1
  12. Apmaksājot pirmo BNKS piestādīto rēķinu , tu esi visam piekritis – tātad esi visam piekritis, tas tad arī ir tavs parakstītais līgums.

    6
    10
  13. Kāds priecājas, ka visi novada iedzīvotāji ir viņa vergi? Interesanta loģika! Ja cilvēks saņem pirmo algu kādā darbavietā, tātad viņš ir vergs uz mūžu? Ir vairāki likumi, kas regulē ēku apsaimniekošanas jautājumus un attiecības starp līgumslēdzējiem. Pat veikalā jūs varat atteikties no jebkuras nopirktās preces ( tātad līguma) bez paskaidrojuma un varat pieprasīt apmainīt preci ja tā ir brāķis. Nu neizdosies Bauskā ieviest deviņdesmito gadu muitnieku “poņatijas”, pat ja ir uztaisīta cēzariska komunālā impērija. Uz ko jūs cerat vēlēšanās? Uz rezultātu viltošanu?

    13
    2
  14. Maksā par padarīto darbu. Viss ir izdarīts, viss ir godīgi un caurskatāmi? Beidziet, pat valsts šmaucās ar elektrību.

    7
    1
  15. kad beidzot ieviesīs kārtību parādu piedzīšanai no visiem parādniekiem, kuri gadiem sildās un mazgājas utt. uz citu rēķina, darbu pat necenšas meklēt, toties cigaretēm, alkoholam un telefonam komentāru rakstīšanai nauda atrodas

    20
    5
  16. Ja BNKS ir ideāli izdarījis savu darbu un grib par darbu tik cik BNKS “sirds” kāro, kāpēc Bauska nelīdzinās Vācijas pilsētiņai, bet ir stipri līdzīga kaimiņu ciemam?

    16
  17. Man Jums pretjautājums. Kad beidzot lauku ciemu pensionāri atbrīvos visas iespējamās darba vietas, nevis dzīvos savās privātmājās, bez kredītiem un abi, vīrs un sieva, dzīvos zaļi saņemot pensiju un vēl 2 algas, līdz gadiem 80? Un cilvēkiem ar bērniem, kredītiem, kuriem kolhozs nav par brīvu iedevis neko, darbspējīgā vecumā nav absolūti, kur strādāt??? Tad arī parādus neveidos! Komunālie dārgāki kā Rīgā, transports nulle!

    15
    6
  18. Papildus pensionāriem darbavietas aizņem viespriekšnieki it kā no Jelgavas, Rīgas.

    12
  19. Atbrīvos darba vietas? Ja kāds būtu labāks par to pensionāru, tad to ņemtu. Bet acīmredzot, nav. Uz veciem nopelniem privātajā sektorā nevienu netur.

  20. BNKS ar parādniekiem necīnās. Jo vieglāk ir parādu sadalīt uz maksājošajiem. Tādas daudzdzīvokļu nama kopības BNKS apsaimniekotajos namos nemaz nav. Kaimiņš ar kaimiņu līgumu nav slēdzis. Izveidotās īpašnieku biedrības namu apsaimnieko paši, atsakās no BNKS.

  21. Ļaunprātīgie nemaksātāji! Un cik liela ļaunprātīpa ir iekasēt apsaimniekošanas maksu par nepadarītu vai neveiktu darbu?

    13
  22. Likumā ir noteikt termiņš , kādā ir jāvēršas pret nemaksātāju, ja bnks laikā neceļ prasību tad parādu var dzēst.

  23. ir tā, ka joprojām ne viens vien jūtas dzīvojam “attīstītā sociālisma” laikos un tas attiecināms ne vien uz dzīvokļu īpašniekiem, bet arī uz vietējo varu un tās struktūrvienībām. Ja jau reiz pieņemts likums, ka daudzīvokļu namam obligāti jāizvēlas apsaimniekotājs, tad kur problēma, ja neapmierina līdzšinējais- BNKS, jums taču ir brīva izvēle, meklējiet citu, vai arī dibiniet biedrību un apsaimniekojiet paši. Bet nē, es tik protestēs un man pienesīs uz paplātes, un bieži vien pienes.., bet, uz kā rēķina?

    2
    5
  24. Pašvaldības pastāvēšanas jēga ir sniegt pakalpojumus iedzīvotājiem. Daži varbūt domā, ka pašvaldība ir sile. Ja pašvaldības monopolsabiedrība savu darbu veic slikti ēku apsaimniekošanas, atkritumu apsaimniekošanas, kanalizācijas un kanalizācijas attīrīšanas jomā, rodas jautājumi un secinājumi. Apkure ir dārga, bet vismaz Bauskā tehniskajā ziņā sistēma ir mūsdienīga un optimāla, par ko laikam jāpateicas I.Rūša kungam un viņa kolēģiem. Citās jomās laikam nav īsto cilvēku vadīšanā un domāšanā. Ja pašvaldība sniedzot šos pakalpojumus par galveno uzskata iedzīvotāju finansiālu slaukšanu, pretī nesniedzot atbilstošas kvalitātes un apjoma darbu, kā arī necenšoties samazināt pakalpojumu cenas, pašvaldības pastāvēšanas un nodokļu maksāšanas jēga krasi zūd. Ja pašvaldība nespēj nodrošināt komunālās sfēras vadošojos amatos speciālistus ar atbilstošu morāli, izglītību, pieredzi un izpratni par veicamā darba svarīgumu visiem novada iedzīvotājiem, iedzīvotāji būs spiesti reaģēt nākošajās vēlēšanās vai pat līdz vēlēšanām. Jūs nevarat izdarīt elementārus darbus un būšot mūsu glābēji krīzē? Liela daļa pašvaldībnieku privātās iestādēs tiktu izmesti jau pārbaudes laikā.

    10
  25. Riktīgi sasmējos.Es visu laiku (vairāk kā 20 gadus) uzskatīju,ka viņi (Vides serviss,Komunālserviss) ir parādā man,jo kārtīgi maksāju katru mēnesi,bet pakalpojumu nesaņemu (izņemot atkritumu izvešanu).50 euro katru mēnesi-gadiem.Kaut kur lasīju,ka Rīgā iedzīvotāji iesūdzējuši tiesā tādu iestādi un vinnējuši.Pēc tā secinu,ka parādnieki ir tie,kuri negrib palikt par muļķiem,tāpēc nemaksā.

    5
    2
  26. Ir izvēlēts Bnks un pakalpojuma saņēmēji pieprasa atbilstošu kvalitati piestādītajai maksai. Tas neatbrīvo bnks no pakalpojuma nesniegšanas un tikai naudas iekasēšanu. Šobrīd izskatās ka bnks ir kā uzspiestais maksājums par uzspiesto pakalpojumu. Paceliet rokas cik mājām šogas bnks ir rīkojis kopsapulces, lai apspriestu veicamos darbus vai informejis par ēkas stāvokli.

    4
    2
  27. BNKS nesniedz pakalpojumu, ko paši sola darīt un normatīvie akti uzliek par pioenākumu – tīrīt 4x mēnesī kāpņu telpas un tās arī mazgāt! Mums visiem kopā un katram atsevišķi vajag rakstīt, zvanīt uz Domi,!

  28. Mēs paši tīram savu kāpņu telpu pēc tās dāmas Dainas kura piecuko vairāk nekā tīra, sēž pie durvīm kāpņu telpa un skaitā putnus, algu saņem no mūsu rēķiniem ar slotu pa pakaļu šo “darbinieki “

  29. ne viens vien domā, ka viņa samaksātie nodokļi ir pamats indivīda iedomas uzskatīt valstij vai pašvaldībai obligāti pildāmām. Nu tā īsti nebūs, jo tas, šoreiz novada domes bezmaksas pakalpojumu saraksts ir visai īss un tava dzīvokļa, daudzstāvu nama un tā apkārtnes uzkopšana un labiekārtošana par tavu nodokļos samaksāto summu nav iekļauta. Ir vēl arī citi nodokļu maksātāji, kas nedzīvo labiekārtotos dzīvokļos un viņiem pat domās nenāk pieprasīt kaut nelielu daļiņu no jums it kā pienākošā ‘”pīrāga”.

    2
    2
  30. Piefiksējiet visus deputātus, kuri balsoja par šo komunālistu reorganizāciju. Kāpēc nepaliek lētāks ūdens , sūdi un siltums. Izvelciet rijkura prezentāciju ar ieguvumiem un vienu grāmatvedi. Pajautājiet cik šobrīd ir grāmatvežu, to palīgu. Kādas izmaksas šai apvienošanai, kura joprojām nedarbojas. Vienotais rēķins joprojām nav saņemts.

    11
  31. Šodien redzēsim vai no bnks vispār ir jebkāda jēga. Ja nebūs, tad galīgi skaidrs- atlaižami dirs…i.

  32. Kas tur dzen demagoģiju par tematu “uz kā rēķina” ? Absolūti lielākā daļa katru mēnesi maksā tik cik bnks sirds kāro. Kur ir prece par samaksāto naudu daudzu gadu garumā?

  33. tev kā ar to galviņu, kas ķermeņa augšgalā? Vai tiešām esi tik stulbs (stulba), lai gadu gadiem “iepirktos” veikalā, kas piegādā sliktu preci, vai nepiegādā vispār?

    2
    1
  34. Nu tad taisiet ciet to pašvaldības bodīti. Ja šī pati atzīst ka ir “slikts veikals”.

Paldies, Jūsu ziedojums EUR ir pieņemts!

Jūsu atbalsts veicinās kvalitatīvas žurnālistikas attīstību Latvijas reģionos.

Ar cieņu,
BauskasDzive.lv komanda.