Abonē e-avīzi "Bauskas Dzīve"!
Abonēt

Reklāma

VIDEO: Tranzīta autotransports, apbraucot remonta posmu, rada problēmas Codes iedzīvotājiem; ātrākais risinājums – atputekļot ceļu pašiem

«Bauskas Dzīve» saņēmusi izmisuma pilnas ziņas no iedzīvotājiem, kuri dzīvo pie grants ceļa, kas savieno P87 ar Guntām Codes pagastā un kuru tagad intensīvi izmanto kravas automašīnu vadītāji, kuri cenšas apbraukt sastrēgumu Bauskā ielu remonta laikā. «Smagie», traucoties lielā ātrumā, saceļ necaurredzamu putekļu mākoni. “Nav glābiņa no mežonīgajiem putekļiem, ko izraisa fūres un visi pārējie, kuri grib apbraukt sastrēgumus pa Guntu ceļu. Satiksme ir nenormāla, visi drāžas kā negudri,” stāsta ceļmalā dzīvojošie.

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

Kā skaidro pašvaldībā, – ja konkrētais ceļš, kurš rada neērtības, ir pašvaldības, tad vispirms ir jāraksta rakstiski iesniegums Bauskas novada domei, ka šāda problēma ir radusies un nepieciešama atputekļošana. Ieteicams apvienoties visiem kaimiņiem, kuri cieš no šīm neērtībām. Te gan jāatzīmē, ka jau pirms kāda laika pašvaldības izpilddirektora vietnieks Jānis Kalinka laikrakstam norādīja, ka pēc iesnieguma uzreiz neseko atputekļošanas darbi. Iesniegums tiek izvērtēts un, ja tas atbilst kritērijiem, tad tikai nākamajā sezonā tiek iekļauts atputekļojamo ceļa posmu sarakstā.

Ja ceļš pieder valstij, tad situācija ir visai bezcerīga, jo šādā gadījumā ceļam jāatbilst noteiktiem kritērijiem ar noteiktu apdzīvotības blīvumu un satiksmes intensitāti. Daudzviet tieši valsts vietējo ceļu malās dzīvojošie gadu desmitiem spiesti dzīvot putekļu mākonī.

Ātrāks risinājums šajā situācijā, ko varētu darīt, būtu kopā ar kaimiņiem pašiem veikt ceļu apstrādi ar pretputekļu līdzekli, iesaka eksperti. Parasti tam tiek izmantots kalcija hlorīds – balta, kristāliska viela, kas atgādina rupju sāli.

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

*Par aptuveni 30 eiro nopērkams 25 kg maiss, ar kuru vajadzētu pietikt 100 m2 apstrādei.

*Šobrīd pēc lietavām ceļš vēl ir pietiekami mitrs, tāpēc ir piemēroti apstākļi apstrādei. Ieteikums – līdzekli uz ceļa izkaisīt agrā rīta stundā, kad ceļš mitrāks un arī satiksme nav intensīva, lai līdzeklis paspēj noreaģēt ar mitrumu. Nevajadzētu to kaisīt tieši pirms lietus.

* Kalcija hlorīds piesaista mitrumu no apkārtējās vides, tādējādi grants ceļa virsma neizžūst un nerodas putekļi.

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

* Ja ceļš ir pilnībā sauss, tad pirms apstrādes to nepieciešams salaistīt.

* Jāatceras, ka ceļš jāapstrādā visā platumā, ne tikai tajā ceļa pusē, kas pieguļ jūsu teritorijai. Tāpat vēlams to darīt arī kādu gabalu pirms un pēc jūsu teritorijas, jo putekļi robežas nepazīst.

* Ja ceļa gabals, kurš būtu jāapstrādā, ir samērā garš, tad var primāri kaisīšanu veikt posmā, no kura valdošie vēji visvairāk putekļu nes uz dzīvojamās mājas pusi.

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

* Līdzekli būtu jāizmanto rekomendētajā daudzumā, neskopojoties, jo ātri vien būs redzams, kur tas uz ceļa ticis par maz, tur arī putekļi nebūs noslāpēti.

* Ja viss pareizi izdarīts, principā pietiek ar vienu apstrādi uz visu sezonu. Tikai ilgstošs sausums vai lieli nokrišņi var mazināt tā efektivitāti.

Izskanējis arī ieteikums – varbūt pašvaldība var uzlikt uz minētā ceļa zīmi «Kravasautomobiļiembraukt aizliegts», jo ir noteikta satiksmes organizācija remonta laikā un mazās ielas un ceļi ar kravas auto nebūtu jādangā.

Vietējo iedzīvotāju – aculiecinieku foto un video.

Līdzīgi raksti

Reklāma

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *

Komentāri (5)

  1. Visu paši veica naturālajā saimniecībā, cilšu laikos. Tagad ir valsts un tās pašvaldības. Ja kas, tad ceļinieku līgumā bija jābūt paredzētiem apbraucamajiem ceļiem, to labiekārtošana un finansējums šiem darbiem, kā arī uzsākot darbus bija jābūt darbu veikšanas projektam, kurā apvedceļu jautājumam bija jābūt detalizēti atrisinātam, konkrēti norādot kur, kad, kā. Vislētākais variants būs lietus. Gaidiet. Var pat mēģināt laistīt.

    15
  2. Jūs tagad nopietni? Pašiem tas jādara 😀 Pats izmantoju ceļu, jo tas ir viens no īsākajiem sastrēguma apbraukšanai, jā put viņš ļoti, bet ko padarīsi.

  3. Pašvaldības vienaldzība pret novada iedzīvotājiem ir izcila. Pēc iesnieguma reaģēs nākamgad? Ātri gan risina problēmas novadā. Varbūt jārada apstākļi, ka novada vadība baidās ieiet veikalā vai pastaigāties parkā….? Tā teik izsist no ritma.

    22
  4. “Izcila” J.Kalinka atbilde. Šādas atbildes tika saņemtas uz vairākām rakstiskām vēstulēm pilsētas centrā atputekļot ielu, bet tiekoties deputātu sanāksmēs J.Kalinka apgalvo, ka pirmo reizi dzird šādu problēmu. Skumji to teikt, bet deputātiem ir vienalga par iedzīvotājiem.

Paldies, Jūsu ziedojums EUR ir pieņemts!

Jūsu atbalsts veicinās kvalitatīvas žurnālistikas attīstību Latvijas reģionos.

Ar cieņu,
BauskasDzive.lv komanda.