Abonē e-avīzi "Bauskas Dzīve"!
Abonēt

Reklāma

FOTO: Bauskā izspēlē hibrīdkara scenāriju; gāzes mezgls kļūst par galveno mērķi

No 3. septembra līdz 8. oktobrim visā Latvijā norisinās visaptverošas valsts aizsardzības mācības “Namejs 2024”. Zemessardzes 1.Rīgas brigādes 53.kājnieku bataljonam mācību aktivitātes no 18. septembra līdz 22. septembrim notika Bauskas un Ogres novadā, portālu informēja Zemessardzes pārstāve Vita Staņulāne.

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

Pagājušajā piektdienā, 20. septembrī, valsts aizsardzības mācību ietvaros Bauskā tika izspēlēta hibrīdkara epizode. Zemessardzes 1.Rīgas brigādes 53.kājnieku bataljona komandieris Elmārs Popakuls pastāstīja, ka mācību scenārijs paredzēja, ka Bauskas pilsētā pretinieks cenšas destabilizēt situāciju, veicot sabotāžas darbības a/s “GASO” kritiskajā infrastruktūrā. No ienaidnieka puses tika ieplānots sagrābt un uzspridzināt galveno gāzes mezglu, lai traucētu gāzes apgādi Bauskas un visa Bauskas novada iedzīvotājiem.

E. Popakuls raksturo notikumu gaitu: 53.kājnieku bataljona dežūrdaļā tiek saņemta informācija no “GASO” apsardzes darbinieka, par to, ka ir pamanīta cilvēku grupa (aptuveni septiņas personas) civilajās drēbēs ar triecienšautenes tipa ieročiem un kaut ko līdzīgu kartona kastei ar vadiem rokās, kas varētu būt spridzeklis. Grupa ar cilvēkiem pārvietojusies pa a/s “GASO” pagalmu un devusies uz gāzes centrālo mezglu bunkuru. Sakari ar a/s “GASO” apsardzes darbinieku pārtrūkuši un vairāk informācijas par esošo situāciju nav. Ir ziņas, ka Valsts policija un pašvaldības policija arī ir saņēmusi līdzīgu informāciju.

Tiek aktivizēta Zemessardzes 53.kājnieku bataljona ātrās reaģēšanas vienība. Vienlaikus Valsts policijas ēkā tiek sasaukta Bauskas drošības iestāžu Krīzes reaģēšanas sanāksme. Ātri tiek izstrādāts kopējs plāns ar Valsts policijas un pašvaldības policijas darbiniekiem.

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

Valsts policija ar pašvaldības policiju bloķēja pieguļošo a/s “GASO” Upmalas ielu un 53.kājnieku bataljona ātrās reaģēšanas vienība veica pretnemiernieku vērstu operāciju a/s “GASO” pagalmā, ar mērķi neitralizēt nemierniekus – nepieciešamības gadījumā pielietos ieročus, ja nemiernieki izrādīs militāru pretestību.

Operācijas gaitā, nemiernieku grupa tika iznīcināta un tika izsaukta Nesprāgušās munīcijas vienība uz “GASO” teritoriju, improvizētā spridzekļa neitralizēšanai. Ievainotie zemessargi tika nogādāti uz Bauskas slimnīcu medicīniskās palīdzības sniegšanai.

Pēc operācijas Zemessardzes 1.Rīgas brigādes 53.kājnieku bataljona komandieris Elmārs Popakuls novērtēja, ka militārais uzdevums ar nemiernieku neitralizēšanu Bauskas pilsētas kritiskajā infrastruktūrā izpildīts sekmīgi.

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

“Ne velti tika izvēlēta a/s “GASO” teritorija, kas ir viena no galvenajām pilsētas kritiskajām infrastruktūrām. Tāpēc gribu pateikties uzņēmuma priekšniekam Igoram Savko par iespēju sarīkot mācības savā objektā un par atbalstu visaptverošajās valsts aizsardzības mācības “Namejs 2024” kopumā.

Tāpat gribu pateikt lielu paldies Valsts policijas Dienvidzemgales reģiona pārvaldes priekšniecei Danai Lansdbergai un  Bauskas pašvaldības policijas priekšniekam Egīlam Gailim, kā arī Bauskas slimnīcas valdes loceklei Margaritai Epermanei,  par atbalstu mācībās un operatīvu darbību mācību plānošanas procesā, bez viņu atbalsta šīs mācības Bauskā nebūtu noritējušas,” tā E. Popakuls.

Kopumā Zemessardzes 1.Rīgas brigādes 53.kājnieku bataljonam visaptverošās valsts aizsardzības mācības “Namejs 2024” noritēja no 18.septembra līdz 22.septembrim, ar sākotnējiem uzdevumiem Bauskas pilsētā, bet pēc tam mācību norise, līdz pat 22.septembra vakaram noritēja Ogres novada Tomes pagastā, kur jau tika izspēlēti citi mācību scenāriji.

Līdzīgi raksti

Reklāma

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *

Paldies, Jūsu ziedojums EUR ir pieņemts!

Jūsu atbalsts veicinās kvalitatīvas žurnālistikas attīstību Latvijas reģionos.

Ar cieņu,
BauskasDzive.lv komanda.