Abonē e-avīzi "Bauskas Dzīve"!
Abonēt

Reklāma

FOTO: Rundālē atklāta Karinē Paronjancas izstāde “Zīda ceļš”

Rundāles multifunkcionālajā centrā atklāta mākslinieces Karinē Paronjancas izstāde “Zīda ceļš”, kas veltīta pasaulslavenā armēņu izcelsmes režisora Sergeja Paradžanova 100 gadu jubilejai. Izstādes atklāšana norisinājās 20. oktobrī un kļuva par daļu no jubilejas pasākumu cikla, kas izceļ Paradžanova ieguldījumu pasaules kino un mākslas vēsturē.

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

Sergejs Paradžanovs, kurš ir slavens ar savu filmu “Granāta krāsa” un citiem kino darbiem, pazīstams kā novatorisks režisors ar unikālu vizuālo stilu, kas laika gaitā kļuva par pretestības simbolu pret padomju režīma mākslas ierobežojumiem. Paradžanova darbiem bija liela kultūras ietekme, un viņa mantojums turpina iedvesmot māksliniekus visā pasaulē​.

Pasākuma laikā Rundālē norisinājās arī grāmatas “Paradžanovs. Pasaules. Scenāriji un vēstules no zonas” prezentācija. Grāmatā apkopoti kinorežisora un mākslinieka latviski tulkotie kinoscenāriji, vēstules, kolāžas un grafikas. Izdevumu tulkojusi Paegle-Mkrtčjana. Tekstus papildina arī projekta iniciatores, mākslinieces Paronjancas paskaidrojoši ievadvārdi, skaidrojot viņa poētisko stilu un novēršanos no padomju okupācijas gadiem raksturīgā sociālistiskā reālisma.

Savukārt īpašas Paradžanova daiļradei un dzīves gājumam veltītas esejas veltījis kino režisors un Latvijas Kultūras akadēmijas rektors Dāvis Sīmanis, gruzīnu izcelsmes kinokritiķe Kora Cereteli un filozofs Nairi Galstanjans no Francijas.

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

Paradžanova slavenākie kino darbi ir “Aizmirsto senču ēnas” (1965) un “Granāta krāsa” (1969), kā arī pēc lieguma strādāt uzņemtās filmas – “Leģenda par Suramas cietoksni” (1985) un “Ašiks Keribs” (1988). Paradžanovs ir darbojies arī kā mākslinieks – viņš ir radījis daudz zīmējumu un kolāžu, instalāciju un asamblāžu.

Izstāde Rundāles multifuncionālajā centrā aplūkojama līdz 15. novembrim. Līdz šīs nedēļas beigām Karinē Paronjanca būs sastopama Rundālē, kur turpina darbu pie savas gleznas.

Līdzīgi raksti

Reklāma

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *

Paldies, Jūsu ziedojums EUR ir pieņemts!

Jūsu atbalsts veicinās kvalitatīvas žurnālistikas attīstību Latvijas reģionos.

Ar cieņu,
BauskasDzive.lv komanda.