Abonē e-avīzi "Bauskas Dzīve"!
Abonēt

Reklāma

Šogad konkursa «Sējējs» balvas saņem divi nominanti no Bauskas novada

Šovakar, 25. oktobrī, apbalvošanas ceremonijā Mālpils muižā pasludināti Zemkopības ministrijas konkursa «Sējējs 2024» laureāti un veicināšanas balvu ieguvēji. Viņu pulkā arī novadnieki: balvu «Par mūža ieguldījumu lauksaimniecībā» saņēma iecavniece Agita Hauka, Latvijas Zemnieku federācijas valdes priekšsēdētāja; nominācijā «Gada uzņēmums pārtikas ražošanā» uzvarētājs Iecavā bāzētais «Balticovo».

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

Iecavniece A. Hauka «Bauskas Dzīvei» ar smaidu atzīstas, ka pirmās emocijas bija apjukums: «Negaidīju, ka jebkad dzīvē saņemšu «Sējēja» balvu, es taču pat neesmu zemniece! Turklāt, kaut arī esmu pensijā jau gadu, pašai neliekas, ka būtu veca.»

A. Hauka tomēr atzīst, ka viņas ieguldījums nozarē, aizstāvot zemnieku intereses un lauku līdzsvarotu attīstību, ir ievērojams. «Ir patīkami, ka novērtēts mans sabiedriskais darbs, jo pusslodzes alga ir simboliska atlīdzība, un gandarījums, ka arī citi ieraudzījuši paveikto,» pauž zemnieku pārstāve, nosmejot, «turpināšu to darīt, ar balvu neviens mani malā nedabūs! Man ir spēks, es vēl jūtos jauna, turpināšu strādāt, jo «Sējējs» mani tikai iedrošina.»

Uz balvas pasniegšanu Agita devusies kopā ar dzīvesbiedru, sarīkojuma dēļ nācies atcelt dalību Eiropas lauksaimnieku organizācijas COPA-COGECA kongresā ārzemēs. Sestdien A. Hauka piedalīsies sarīkojumā «Novadu garša» Rīgā, kur pasniegs simpātiju balvu.

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

Nominācijā «Gada uzņēmums pārtikas ražošanā» konkursa «Sējējs» balvu šogad saņem Iecavas pagasta olu produktu ražotāja AS «Balticovo». Komunikācijas direktors Toms Auškāps neslēpj, ka nominācija bijis pārsteigums, jo «paši sevi ar Zemkopības ministrijas balvu neasociējām». Saņemt apbalvojumu uz Mālpili piektdienas vakarā devušies kopā ar «Balticovo» valdes priekšsēdētāju Vladimiru Mkhitarjanu.

Pirms tam dienas lielāko daļu T. Auškāps pavadījis konkurētspējas forumā Valsts prezidenta pilī. Viņš teic, ka situācija pasaulē liek vairāk novērtēt pārtikas ražotāju ieguldījumu, jo tā uzskatāma par stratēģiski svarīgu nozari valsts drošībai.

Konkursa «Sējējs» laureātus sveica un balvas piešķīra astoņās nominācijās. Laureātus apbalvošanas ceremonijā sveica zemkopības ministrs Armands Krauze, Saeimas priekšsēdētāja Daiga Mieriņa un Valsts prezidents Edgars Rinkēvičs, «Bauskas Dzīvi» informē Zemkopības ministrijā.

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

Zemkopības ministrs Armands Krauze: «Zemkopība un lauksaimniecība ir mūsu tautas dzīvesziņa. Tās kopš valsts pirmsākumiem ir bijusi labklājības pamats. Laiki mainās, tomēr nemainās cilvēku vajadzība pēc pārtikas un kvalitatīviem produktiem. Nebaidos apgalvot, ka «Sējēja» saime vislabāk saprot Latvijas zemi, ciena to un zina tās patieso vērtību. Dziļā cieņā pateicos visiem «Sējējs 2024» balvas laureātiem un pretendentiem par jūsu darbu un sasniegumiem, un novēlu turpināt nest savā sirdī ticību jūsu dzīves aicinājumam un mūsu valstij.»

Ministrijā arī ziņo, ka sestdienā, 26. oktobrī, plkst. 14 Rīgā, Sporta ielas kvartālā (Sporta iela 2), pasākuma “Novadu ražas svētki Rīgā 2024” laikā notiks konkursa “Sējējs 2024” visu nominācijās pieteikto pretendentu cildināšana. Pasākums “Novadu ražas svētki Rīgā” notiks visas dienas garumā no plkst. 11:00 līdz plkst. 18:30 ar Latvijas novadu saimnieču dižošanos, vietējo ražotāju piedāvātajām garšām un muzikālajiem priekšnesumiem. Tādēļ ikviens interesents ir aicināts apmeklēt ne vien konkursa “Sējējs 2024” dalībnieku cildināšanu, bet arī baudīt svētkus visas dienas garumā.

Konkursa «Sējējs 2024» laureāti

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

Par mūža ieguldījumu lauksaimniecībā Agita Hauka, Latvijas Zemnieku federācijas valdes priekšsēdētāja.

Gada lauku saimniecība – ZS “Sniedzes”, Jelgavas novada Sesavas pagasts.

Gada uzņēmums pārtikas ražošanā – AS “Balticovo”.

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

Ģimene lauku sētā – Barkānu ģimene, ZS “Meijas”, Ludzas novada Zvirgzdenes pagasts.

Jaunais veiksmīgais zemnieks – Artis Čoičs, Ludzas novada Salnavas pagasts.

Gada vietējās pārtikas tirgotājs – SIA “Lauku rudzupuķe”, veikals “Rāmkalni” (atpūtas parks).

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

Bioloģiskā lauku saimniecība – SIA “3Dpro”, Madonas novada Ērgļu pagasts.

Gada LEADER projekts vietējā rīcības grupā – SIA “Safira L”, projekts “Ražošanai nepieciešamo pamatlīdzekļu iegāde augļu, ogu un dārzeņu pulveru ražošana”, biedrība “Rēzeknes novada partnerība”.

Rītdienas sējējs – mazpulka dalībnieks – Līva Liepa, Daugmales mazpulks “Dzirkstelīte”.

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

Konkursa laureāti saņēma Gada balvu “Sējējs” (bronzas statuja), diplomu un naudas balvu, atklāja Zemkopības ministrijas Preses un sabiedrisko attiecību nodaļā. Konkursa “Sējējs” apbalvojumu pasniegšana kļuvusi par Latvijas labāko lauksaimnieku nozīmīgāko godināšanas pasākumu, bet laureāta nosaukums “Sējējs” – par priekšzīmīga darba apliecinājuma zīmi.

Attēlos: Agita Hauka, foto no personiskā arhīva. Vladimirs Mkhitarjans, foto no “Bauskas Dzīves” arhīva.

Līdzīgi raksti

Reklāma

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *

Paldies, Jūsu ziedojums EUR ir pieņemts!

Jūsu atbalsts veicinās kvalitatīvas žurnālistikas attīstību Latvijas reģionos.

Ar cieņu,
BauskasDzive.lv komanda.