Otrdiena, 9. decembris
Tabita, Sarmīte
weather-icon
+6° C, vējš 1.34 m/s, DR vēja virziens
BauskasDzive.lv ikona

Našķēties vajag gudri

Gardi un saldi pašu gatavoti kārumi.

Vispārzināma ir patiesība, ka pārlieku liels cukura un balto miltu daudzums ne tikai kaitē vidukļa līnijai, bet negatīvi ietekmē arī veselību. Taču ko darīt, ja tik ļoti kārojas kaut ko saldu un garšīgu?! Iesaku pašiem gatavot savus našķus, izmantojot produktus, kas ir dabiski saldi. Tas noteikti būs daudz veselīgāk nekā baudīt veikalā nopērkamos cepumus un konfektes. Protams, gatavošana nedaudz aizņems laiku, taču tas noteikti ir pūļu vērts.

Veselīgie auzu pārslu cepumi


No norādītā daudzuma sanāk apmēram 24 palieli cepumi. Tos par garšīgiem atzinuši gan pieaugušie, gan bērni. Šķiet, lieki teikt, ka šis kārums rītu nesagaidīja.
Sastāvdaļas:   
2 olas;
2 gatavi banāni (vislabāk tādi, kam jau gandrīz melns apvalks);
2 ēdamkarotes medus;
nedaudz citrona vai laima sulas;
100 g pilngraudu auzu pārslu;
50 g mandeļu miltu;
150 g pilngraudu kviešu miltu;
50 g kokosriekstu skaidiņu;
šķipsna sāls;
2 saujas šokolādes graudiņu (termoizturīgie, nopērkami «Gemosā»);
1 tējkarote cepamā pulvera;
strīķēta tējkarote cukura.

Pagatavošana:
Banānus saspaida ar dakšiņu. Jāatceras – jo gatavāki banāni, jo tie mīkstāki un saldāki. Pievieno olas un medu, kā arī citrona sulu. Visu kārtīgi sakuļ. Iemaisa auzu pārslas, miltus, sāli, kokosriekstu skaidiņas un cepamo pulveri. Var likt klāt vairāk auzu pārslu un mazāk miltu. Svarīgi, lai masa sanāktu pabieza – tāda, lai pēc tam ar rokām varētu veidot cepumus. Pēdējos pievieno šokolādes graudiņus. Tos var arī aizvietot ar sasmalcinātām žāvētām dzērvenēm vai rozīnēm.
Cepeškrāsni uzkarsē līdz 200°C. Uz plātes uzklāj cepamo papīru un nedaudz ieeļļo. Ar mitrām rokām veido vienāda lieluma cepumus un liek uz pannas. Cep aptuveni 20 – 25 minūtes, līdz cepumi kļūst zeltaini brūni.


Trīs sastāvdaļu šokokrēms


Krēms «Nutella» ir katra bērna sapnis. Nezinātājs i nepateiks, ka sastāvā ir dateles. Uzziežot to uz rupjmaizes un pievienojot banāna šķēlītes un kanēli, var iegūt gardu uzkodu, ko baudīt starp ēdienreizēm. 

Sastāvdaļas:
100 g lazdu riekstu;
250 g dateļu;
1 ēdamkarote ar kaudzīti kakao pulvera.

Pagatavošana:
Lazdu riekstus aplej ar aukstu ūdeni un atstāj mērcēties vismaz stundu. Pēc tam riekstus apgrauzdē cepeškrāsnī. Kad tie atdzisuši, noloba brūno čaumalu. Dateles aplej ar karstu ūdeni un atstāj uz pusstundu. Lazdu riekstus sasmalcina blenderī. Sablendē arī dateles, pievieno riekstus un kakao pulveri. Visu samaisa un smērē uz maizītes. Uzglabā istabas temperatūrā.


Bezglutēna braunijs


Sastāvdaļas:  
240 g konservētu tumšo pupiņu;
2 olas;
4 ēdamkarotes medus;
50 g neitrālas garšas eļļas (var izmantot vīnogu kauliņu eļļu, derēs arī izkausēts sviests);
šķipsna sāls;
50 g mandeļu miltu;
50 g kokosriekstu skaidiņu;
2 ēdamkarotes ar kaudzīti kakao pulvera;
1 tējkarote cepamā pulvera;
sauja šokolādes graudiņu.

Pagatavošana:
Pupiņas noskalo aukstā ūdenī. Nosusina un sablendē kopā ar olām un medu. Pielej eļļu vai kausēto sviestu un iemaisa sāli. Pievieno mandeļu miltus, kakao un kokosriekstu skaidiņas. Visu samaisa viendabīgā masā. Iemaisa cepamo pulveri un šokolādes graudiņus.
Cepeškrāsni sakarsē līdz 180°C. Trauku, kurā tiks cepts braunijs, izklāj ar cepamo papīru, to nedaudz ietauko. Ielej mīklu un izlīdzina. Cep aptuveni 30 – 35 minūtes, līdz vidus izcepies. Kad braunijs atdzisis, to rotā ar kausētu šokolādi un riekstiem.

BauskasDzive.lv ikona Komentāri

BauskasDzive.lv aicina interneta lietotājus, rakstot komentārus, ievērot morāles, ētikas un pieklājības normas, nekūdīt uz vardarbību, naidu vai diskrimināciju, neizplatīt personas cieņu un godu aizskarošu informāciju, neslēpties aiz citas personas vārda, neveikt ar portāla redakciju nesaskaņotu reklamēšanu. Gadījumā, ja komentāra sniedzējs neievēro minētos noteikumus, komentārs var tikt izdzēsts vai autors var tikt bloķēts. Administrācijai ir tiesības informēt uzraudzības iestādes par iespējamiem likuma pārkāpumiem. Jūsu IP adrese tiek saglabāta.