Šokolādes plusi un mīnusi
Dzirdēti gan ieteikumi ēdienkartē neiekļaut šokolādi, jo tā veicina aptaukošanos, gan pretēji – lietot, jo tā stimulē vielmaiņu un sadedzina taukus.
Zinātniski pierādīts, ka šokolādes, precīzāk – kakao, sastāvā esošajiem flavonoīdiem piemīt antioksidatīvas īpašības un tie pozitīvi ietekmē sirds veselību, tāpat palīdz samazināt augstu asinsspiedienu un trombu veidošanās risku. Lai gan šokolāde satur daudz kaloriju, kas var veicināt aptaukošanos, flavonoīdi savukārt palīdz cīņā ar aptaukošanos un 2. tipa diabētu. Kakao satur arī teobromīnu, kas ir dabisks stimulants – uzlabo garastāvokli un pat palīdz cīņā ar depresiju.
Būtiskākais ir mērenība un kvalitāte. Kardiologi iesaka dienā uzņemt ne vairāk kā 8 gramus melnās šokolādes (ar kakao saturu vismaz 85%).
Vīna glāzei – jā vai nē?
Vai tiešām viena glāze vīna var uzlabot veselību?
Svarīga ir kvalitāte un daudzums. Pētījumi liecina, ka viena glāze sarkanvīna pie maltītes sievietēm un divas glāzes vīriešiem uzlabo sirds-asinsvadu veselību un palīdz kuņģim sagremot ēdienu. Savukārt lielākas alkohola devas var veicināt vēzi un alkoholismu.
Vai olīveļļu drīkst karsēt?
Vai tiesa, ka olīveļļu var lietot tikai svaigā veidā salātu gatavošanai, jo karsējot tā bojājas?
Atšķirībā no citām eļļām, olīveļļa ir ne tikai mononepiesātināto taukskābju, bet arī flavonoīdu avots, kas normalizē holesterīna līmeni. Tai piemīt izteiktas antioksidatīvas un pretiekaisuma īpašības. Kardiologi iesaka lietot aukstā jeb pirmā spieduma «extra virgin» olīveļļu gan svaigā veidā, gan cepšanai (nepārsniedzot temperatūru 200°C), jo olīveļļas molekulas ir ļoti stabilas. Svarīgi olīveļļu uzglabāt tumšos traukos.
Dzērveņu sula urīnceļiem
Vai dzērveņu sula spēj izārstēt no urīnceļu iekaisumiem?
Nav pierādījumu, ka dzērveņu sula vai uztura bagātinātāji ar dzērvenēm var izārstēt infekcijas, kas būtu jāārstē ar medicīniskiem līdzekļiem vai antibiotikām, tomēr, dzerot dzērveņu sulu vai regulāri lietojot uztura bagātinātājus ar dzērvenēm, var preventīvi iedarboties pret šādu infekciju rašanos, jo dzērvenes satur savienojumus, kas aiztur infekciju izraisošās baktērijas no pielipšanas pie urīnpūšļa sieniņām.