Ņemot vērā energoresursu cenu kāpumu, prognozes par nākamā gada sākumu nav iepriecinošas, aģentūrai LETA sacīja SIA “Tiamo grupa”, kas pārvalda tādas franšīzes kā “Čili pizza”, “Lotte caffe” un citus, valdes priekšsēdētājs Toms Zukulis.
“Viesmīlības un ēdināšanas nozarē jūtama viegla panika,” teica Zukulis, atzīmējot, ka Latvijā ir restorānu ķēdes, kas aptur darbību vai drīzumā plāno to darīt, tostarp apdraudēti ir arī vairāki mazie uzņēmumi.
Taujāts vai “Tiamo grupā” bijušas pārdomas par kādu struktūrvienību slēgšanu, Zukulis norādīja, ka pēc straujā elektrības cenu kāpuma augustā tika pieļauts arī scenārijs, ka varētu nākties vismaz uz ziemas periodu kādu no struktūrvienībām slēgt.
Vienlaikus viņš uzsvēra, ka patlaban situācija ir nedaudz stabilizējusies, bet prognozes par nākamā gada sākumu nav iepriecinošas. “Nav izslēgts, ka uz laiku nāksies slēgt kādu no struktūrvienībām, bet tas būtu galējais risinājums – slēgt struktūrvienību pat uz laiku ir dārgi,” sacīja kompānijas valdes priekšsēdētājs.
Zukulis pauda, ka līdztekus energoresursu izmaksu kāpumam palielinās arī izejvielu cenas, tostarp kompānija ik dienu no piegādātājiem saņem informatīvas vēstules par cenu palielinājumu, tādējādi arī “Tiamo grupai” nākas celt cenas.
Tajā pašā laika Zukulis atzīmēja, ka restorānos un kafejnīcās cenu kāpums ir pakāpenisks – no brīža, kad izejvielu piegādātāji maina cenu, līdz brīdim, kad mainās cenas ēdienkartē, nereti paiet pāris mēneši, jo strauja cenu nomaiņa rezultētos ar pirktspējas samazināšanos un viesu skaita kritumu.
Vaicāts par kompensējošajiem mehānismiem, Zukulis sacīja, ka “Tiamo grupa” struktūrvienībās saīsina darba laikus, seko līdzi elektroenerģijas izlietojumam un optimizē izmaksas tur, kur tas neskar produktu un pakalpojumu kvalitāti.
Savukārt, komentējot apmeklētāju paradumus, Zukulis atzina, ka pieprasījuma maiņa ir nemitīga – jau kopš Covid-19 pandēmijas sākuma ēdināšanas nozares uzņēmumiem nepārtraukti nākas pielāgoties krasām un neprognozējamām pārmaiņām.
“Tiamo grupas” valdes priekšsēdētājs arī norādīja, ka joprojām aktuāla ir ēdiena piegāde uz mājām un produkti līdzi ņemšanai, tomēr, pandēmijai norimstot, izteikti vērojama viesu vēlme ieturēt maltīti uz vietas. Pēc kompānijas datiem, procentuāli aptuveni 80% cilvēku izvēlas ēst uz vietas un līdz 20% dod priekšroku ēdienu pasūtīšanai ar piegādi vai līdzi ņemšanai.
Jau ziņots, ka 2022.gadu “Tiamo grupa” plāno noslēgt ar 16 miljonu eiro apgrozījumu. Tādējādi, pēc aģentūras LETA aprēķiniem, “Tiamo grupas” apgrozījums šogad plānots divas reizes lielāks nekā 2021.gadā.
2021.gadā “Tiamo grupa” strādāja ar 8,021 miljona eiro apgrozījumu, kas ir par 6,8% vairāk nekā gadu iepriekš, bet kompānijas peļņa samazinājās par 27,4% un bija 255 784 eiro, liecina informācija “Firmas.lv”.
Uzņēmums reģistrēts 2003.gadā, un tā pamatkapitāls ir 142 268 eiro. Kompānijas īpašnieki ir Aloizs Norkus (80%) un Monta Magone (20%). “Tiamo grupā” ietilpst vairākas “Čili pizza” picērijas, kā arī restorāni “MO”, “Olive”, “Čello” un “Sushi Boom”, kafejnīcas “Lotte caffe”, “Teātra kafejnīca”, klubs un pludmales bārs “Cukurfabrik” Liepājā.
Foto: Pexels.com
Nu cenas restorānos pašreiz ir tādas, ka ar ģimenei pasēdēt neaiziesi, diemžēl..