Vairāki lasītāji lūguši «Bauskas Dzīvi» atgādināt, kas ir tējas sēne un kāds no tās labums.
Vairāki lasītāji lūguši «Bauskas Dzīvi» atgādināt, kas ir tējas sēne un kāds no tās labums. Kombuča jeb Mandžūrijas tējas sēne izsenis pazīstama Āzijas valstīs un Krievijā.
Veidojums, ko dēvē par sēni, satur rauga baktērijas un īpašu ķērpja paveidu. 50. un 60. gados arī Latvijā tā auga vai katras ģimenes virtuvē. Kombučas tēja tiek uzskatīta par dabisku enerģijas avotu un organisma attīrītāju. Dzēriens satur B grupas vitamīnus, organiskās skābes, tāpēc tai piemīt antibakteriālas un pretvīrusu īpašības. Visspēcīgākā iedarbība tējai ir 7. un 8. dienā, bet mēneša laikā šķidrums kļūst līdzīgs etiķim un tā arī lietojams.
Tējas sēni iespējams audzēt jebkura lieluma un tilpuma stikla burkā. Sēnes barotni gatavo no viena litra ūdens, vienas ēdamkarotes cukura un trim ēdamkarotēm melnās tējas stipruma. Šķidrumam jābūt saldam, bet ne šķebinošam, ne pārāk stipram.
Tējas sēnes kārtu uzmanīgi noskalo vārītā atdzesētā ūdenī. Pirms to darīt, no pirkstiem jānoņem gredzeni, sēne necieš saskarsmi ar metāla virsmu. Iepriekš sagatavotā šķidrumā sēni iegulda ar gludo pusi uz augšu. Trauks ar tējas sēni jāpārklāj ar marlīti, tas jātur istabas temperatūrā, bet ne tiešā saules staru iedarbībā.
Sestajā dienā dzēriens ir gatavs. Reizi divās nedēļās šķidrums jāmaina, sēne jāmazgā. Sēnes producētais dzēriens jānolej vai jāizdzer. No trauka to izlej caur marli vai smalku sietiņu, var glabāt ledusskapī.
Sēnei augot, veidojas kārtas. Tās var atdalīt un dāvināt draugiem. Audzējot sēni uzreiz divās burkās, dzēriens būs visu laiku un nevajadzēs ikreiz gaidīt piecas dienas.
Rīgā, Šķūņu ielā 12/14, atrodas veikals «Natplus», kur var nopirkt mēģeni ar gabaliņu tējas sēnes. Decembrī notika īpaša tējas sēnes reklāmas akcija, ko organizēja daži aktīvisti. Projekts «Tējas sēne – paša audzināts draugs» akcentēja uzmanību, ka slāpes var veldzēt ne tikai ar plaši reklamētiem atspirdzinošiem dzērieniem, bet arī ar ekoloģiski tīru produktu. Un vēl – tējas sēne, tāpat kā draugs, prasa uzmanību, laiku un rūpes. Katram jāizlemj, vai viņš to spēj nodrošināt, jo mēneša laikā bez uzmanības atstāta sēne dzidro dzērienu spēj pārvērst etiķī un pati aiziet bojā.