Abonē e-avīzi "Bauskas Dzīve"!
Abonēt

Reklāma

Vecākus aicina izraudzīties labāko skolu ēdinātāju

Latvijas Diētas un uztura speciālistu asociācija (LDUSA) aicina vecākus pieteikt savu bērnu skolas konkursam “Labākais skolu ēdinātājs Latvijā”, lai noteiktu vislabāko ēdinātāju, tādējādi aktualizējot bērnu maltīšu kvalitāti skolās.

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

Skolu iesniegtās ēdienkartes tiks vērtētas pēc vairākiem kritērijiem, tostarp pēc atbilstības Ministru kabineta noteikumiem par uztura normām izglītības iestāžu izglītojamiem, sociālās aprūpes un sociālās rehabilitācijas institūciju klientiem un ārstniecības iestāžu pacientiem. Tāpat ēdienkartes tiks vērtētas pēc tā, vai ēdieni ir daudzveidīgi, vai izmantots pēc iespējas vairāk vietējo un sezonālo produktu, cik daudz cukura un sāls izmantots ēdienos, kā arī, vai pavāri spēj radoši un interesanti pagatavot bērniem atbilstošus ēdienus.

Vecāki ir aicināti skolas konkursā pieteikt līdz 29.februārim. Pēc tam visbiežāk pieteiktajām skolām LDUSA lūgs atsūtīt nedēļas ēdienkartes paraugu, ko izvērtēs konkursa žūrija. Uzvarētāji tiks noteikti sešās nominācijās jeb Vidzemē, Zemgalē, Kurzemē, Latgalē, Rīgā un visā Latvijā kopumā.

LDUSA valdes priekšsēdētāja Guna Bīlande norāda, ka skolu pavāru profesija netiek pienācīgi novērtēta, tiek uzskatīts, ka tai tai nav prestiža, bet šis ir fiziski smags darbs, kā arī nereti ir ļoti ierobežotas iespējas variēt ar ēdienkarti stingro noteikumu, ierobežotā budžeta un augsto prasību no vadības, vecāku un bērnu puses dēļ.

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

Savukārt Latvijas Lauku konsultāciju un izglītības centra Lauku attīstības nodaļas vadītāja Elīna Ozola uzskata, ka bērnu ēdināšanas kvalitāte esot atkarīga gan no ēdinātājiem, gan arī no produktiem, kas tiek izvēlēti. Tādēļ organizācijas vēlas, lai skolu pusdienām izmanto vietējos produktus, un tādējādi tiktu atbalstīti vietējie uzņēmēji.

Konkursa rezultāti tiks paziņoti 27.martā.

Pērn konkursā “Labākais skolu ēdinātājs Latvijā” uzvarējusi Zentas Mauriņas Grobiņas vidusskola, kas ieguva augstāko žūrijas vērtējumu. Šī skola ieguva arī nomināciju “Labākais skolu ēdinātājs Kurzemē”. Par labāko skolu ēdinātāju Latgalē tika atzīta Balvu Valsts ģimnāzija, Vidzemē – Nītaures mākslas un mūzikas pamatskola, Zemgalē – Jēkabpils 2. vidusskola, savukārt Rīgā – Pārdaugavas Montesori sākumskola. Žūrija nolēma piešķirt arī specbalvu Penkules pamatskolai, jo pavāri bērniem piedāvāja “radošu ēdienkarti”.

Līdzīgi raksti

Reklāma

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *

Paldies, Jūsu ziedojums EUR ir pieņemts!

Jūsu atbalsts veicinās kvalitatīvas žurnālistikas attīstību Latvijas reģionos.

Ar cieņu,
BauskasDzive.lv komanda.