Bieži vien makšķernieku vidū pastāv uzskats, ka ziemā zivis iebarot nevajag. Taču kā šajā gadalaikā piesaistīt raudas un brekšus, kā rosināt viņu apetīti?
Bieži vien makšķernieku vidū pastāv uzskats, ka ziemā zivis iebarot nevajag. Taču kā šajā gadalaikā piesaistīt raudas un brekšus, kā rosināt viņu apetīti?
Tārpiņi iekārdinās
Protams, daudzi no vasarā izmantotiem iebarošanas ēsmu komponentiem un receptēm ir jāaizmirst, līdz ūdeņi atkal būs vaļā. Lielos putras kalnus, ko metām atklātā ūdenī, vajag pataupīt līdz pavasarim. Taču iebarot zivis vajadzētu arī ziemā, bet ne tādos daudzumos, jo šajā gadalaikā ūdens ir tīrāks un daudzas zivis guļ ziemas miegu.
Galvenais iebarošanas komponents ir rubīnsārtie ķikuri, sakapātas sliekas un baltie gaļas tārpiņi. Zivis pat dienās, kad nav labas apetītes, nespēs noraudzīties, cik kārdinoši izskatās tārpiņi, dažādi kukainīši, kuri, nonākuši uz gultnes, ceļ augšā pērnā gada ūdenszāles. Tas noteikti iekārdinās mūžīgi ēdelīgo asari, arī nekautrīgo un visur esošo ķīsi. Ieinteresēties var kāda rauda vai breksis.
Ko darīt, ja tuvumā nav balto zivju un tik ļoti gribas ar kādu kilogramu smagu breksi pacīnīties? Tādā gadījumā jāņem daži iebarojamie komponenti no vasaras makšķerēšanas. Te lieti noderēs sasmalcināti sausiņi un saulespuķu rauši, grauzdētas un sasmalcinātas saulespuķu sēklas vai arī auzu pārslas.
Palīdzēs parasta konservu kārba
Vienkāršāko iebarošanas ēsmu var pagatavot šādi: sakaltušu maizi sarīvē ar vidējo rīvi, dažas sekundes patur uzkarsētā eļļā, lai eļļa iesūcas maizes drupačiņās. Klāt jāpiejauc sasmalcinātas saulespuķu sēklas un sausa manna. Sausa tāpēc, lai tā nebūtu salipusi, jo izveidojušos masu liek speciālā ziemas barotavā. Vēl putrai var pievienot vanilīna eļļu vai tā cukuru izšķīdinātu siltā ūdenī. Var piejaukt pāris pilienu anīsa eļļas vai kādu citu atraktoru. Ar eļļām pārāk aizrauties nevajag, jo ziemā ūdens ir tīrāks un smarža ātri izplatīsies diezgan lielā teritorijā. Šādi pagatavotai putrai ieteicams pievienot arī nedaudz dzīvnieku valsts ēsmas.
Parasti izraugos smagu barotavu, kurā ielieku sauso iebarojamo ēsmu. Tad barotavu nolaižu uz gultnes. Ūdens izskalo šo masu, kura tad piesaista zivju uzmanību. Par barotavu var izmantot arī parastu konservu kārbu, kura iesieta stingrā kaprona auklā.
Tā kā zivis arī ziemā ir bailīgas, it sevišķi lielās, tad nevajadzētu trokšņot, ne urbjot āliņģus, ne arī pārvietojoties.
***
Recepte
Zivis marinādē
Ņem apmēram kilogramu saldūdens zivs (līdaka, zandarts, rauda u. c.), trīs ēdamkarotes sāls.
Marinādei: uz 1 litru ūdens ņem 4 sagrieztus sīpolus, 1 – 2 vidējus burkānus, 6 melno piparu graudiņus, 6 mazas lauru lapas, 1 tējkaroti sāls, 2 ēdamkarotes etiķa. Visu uzvāra, etiķi pielej pašās beigās.
Zivis notīra, sagriež gabaliņos un sālsūdenī vāra 3 līdz 5 minūtes. Tad uzmanīgi saliek izkarsētās burciņās un pārlej ar marinādi. Uzglabā vēsumā. Ja zivi paredzēts glabāt ilgāk, tad puslitra burciņas karsē 5 minūtes.
***
Joks
Māte jautā: – Ko teica tētis, kad tu salauzi viņa makšķeri?
Dēls atbild: – Tu tiešām gribi dzirdēt tos lamuvārdus?
Māte: – Protams, ka ne!
Dēls: – Tad laikam viņš neko neteica.