Baušķeniece Laimdota Neikšāne zina paņēmienu, kā sīvās, skābās Kaukāza plūmītes pārvērst eksotiskā ievārījumā.
Baušķeniece Laimdota Neikšāne zina paņēmienu, kā sīvās, skābās Kaukāza plūmītes pārvērst eksotiskā ievārījumā.
– Plūmes nomazgāju un, katlā ielejot mazliet ūdens, uz lēnas uguns uzkarsēju, līdz tās kļūst mīkstas. Masu nedaudz atdzesēju un izberžu caur sietu, lai atdalītu kauliņus. Litram plūmju biezeņa pievienoju kilogramu cukura. Kad ievārījums noputots, pielieku divus ar visu mizu samaltus apelsīnus, vāru uz lēnas uguns vai ar pārtraukumiem. Jāuzmanās, lai nepiedeg, tāpēc bieži jāapmaisa. Kad ievārījums sāk sabiezēt (piliens uz šķīvja sarec), leju izkarsētās burciņās. Pirms aizvākošanas ļauju pilnībā atdzist. Šis ievārījums ir ļoti aromātisks, lieliski noder ziešanai uz grauzdētas maizes, pankūkām, biskvīta kūkās, kopā ar saldējumu, putukrējumu.
Rudenī gatavoju arī mazulīšu asortus. Sagatavotās litra burciņās lieku dilles, upeņu lapu, mārrutka saknītes gabaliņu, ķiploka daiviņu, četrus mazus sīpoliņus, 30 melno piparu, 10 smaržīgo piparu, 3 krustnagliņas. Apvāru sviesta pupiņu pākstis, puķkāpostu rozetes, mazus burkānus (nemizotus). Atdzesētus tos kārtoju burkās kopā ar mazītiņiem pēdējiem gurķīšiem, kabacīšiem (3 – 5 cm), patisoniņiem (diametrs 3 – 4 cm), sarkanas un dzeltenas paprikas šķēlēm. Marinādei uz litru ūdens beru 2 ēdamkarotes sāls, divas ēdamkarotes cukura. Tieši burciņās leju 3 – 4 ēdamkarotes 9 procentu etiķa vai arī deserta karoti etiķa esences. Sterilizēju, līdz sasniegta 80 grādu temperatūra, tad vēl 10 minūšu.