Tagad, kad dārzos ir daudz vitamīniem bagātas produkcijas, saimnieces savu ģimeni var patīkami pārsteigt, gatavojot dažādus salātus.
Tagad, kad dārzos ir daudz vitamīniem bagātas produkcijas, saimnieces savu ģimeni var patīkami pārsteigt, gatavojot dažādus salātus. Receptes piedāvā Valsts Saulaines lauksaimniecības tehnikuma skolotāja GUNA GAUSIŅA.
ZAĻO ZIRNĪŠU SALĀTI
Ņem apmēram glāzi svaigi lobītu zirņu, pievieno sulīgus (tikko dārzā rautus), uz rupjās rīves sarīvētus burkānus. Sajauc ar sīki grieztiem zaļumiem (ļoti garšīgi ir, ja pievieno dilles, piparmētras vai baziliku). Pārlej majonēzi.
Šādus salātus var gatavot arī ziemā. Tad izmanto konservētos zirnīšus un burkānus rīvē smalkās skaidiņās.
BURKĀNU UN GURĶU SALĀTI
Ņem gurķus un burkānus vienādās daļās. Ja burkāni ir nelieli un sulīgi, tad tos griež plānās ripiņās. Gurķus dala šķēlēs vai ceturtdaļšķēlēs. Ja vēlas, tad var piegriezt salātu lapas. Pievieno sāli un krējumu.
Šādus salātus var gatavot no nedaudz pāraugušiem gurķiem, tikai tad burkānus smalcina uz rupjās rīves, gurķus nomizo, izņem sēklotni un sarīvē ar sleiteri salmiņos (vai ar nazi sagriež 4 mm biezos stienīšos). Pievieno dilles vai ķimenes, sāli un cukuru pēc garšas. Sajauc ar krējumu.
Asāku salātu cienītāji var pievienot etiķi vai citrona sulu.
PUĶKĀPOSTU SALĀTI
Vidēja lieluma puķkāpostu sagriež nelielās ziedkopās un sajauc ar ceturtdaļšķēlēs sagrieztu gurķi. Pievieno sīki sasmalcinātus sīpolus, dilles, sāli un pārlej majonēzi.
Ja ģimenes locekļi vēlas asākus salātus, tad puķkāpostus nedaudz pavāra etiķūdenī. Ziemā svaigos gurķus var aizstāt ar marinētiem vai skābētiem.
Izmēģiniet! Labu apetīti!