Kad svētki un ciemiņi sagaidīti un pavadīti, ledusskapis kļuvis tāds dīvaini «caurspīdīgs» un plauktos patvēries tikai pa kriksim ēdamā.
Kad svētki un ciemiņi sagaidīti un pavadīti, ledusskapis kļuvis tāds dīvaini «caurspīdīgs» un plauktos patvēries tikai pa kriksim ēdamā.
Taču pēcsvētku virai, ko vārīsim šodien un rīt, pietiks arī ar to.
Šādu zupu vāra ne tikai taupīgas saimnieces Latvijā. Galvenais, lai virums būtu biezs un tumīgs. Katlā var likt visu, kas pēc svētkiem palicis pāri, izņemot – pērngad gatavotu un neapēstu rasolu…
Izvēlos vismaz divlitru tilpuma katliņu, kurā apcepu sagrieztus vai rupji sarīvētus burkānus, sīpolu ripas, uzleju ūdeni un vāru sešus palielus kartupeļus.
Uz pannas sacepu sīki sagrieztu desu, šķiņķi vai arī speķa ādiņu, ko pievienoju zupai. Vai ledusskapī nav «aizķērusies» bļodiņa ar izvārītiem pelēkajiem zirņiem vai pupiņām? Pāris šampinjonu (der arī sālītas un pat marinētas sēnes), iegriezts tomāts, paprika vai puravs? Tas viss jāliek zupas katlā, lai vārās. Virums iegūs labāku garšu, ja tam pievienos kādu no sausās zupas paciņām ar sēņu, vistas vai liellopu zupas aromātu. Firmas «Knorr», «Gallina Blanca» un «Maggi» piedāvā arī ar puķkāpostu aromātu un citām piedevām.
Pēcsvētku zupa ir gatava pusstundas laikā. Kad kartupeļi mīksti, virai vēl pievieno sīki sagrieztus marinētus gurķus un sarīvētu sieru iemaisa karstā zupā. Ēdot pievieno skābo krējumu. Maizes kastē apkaltušās rupjās un baltmaizes šķēles apcep uz pannas eļļā, iepriekš ierīvējot ar ķiploka daiviņu.