Kas gan varētu būt kārdinošāks par pašraudzētu mājas vīnu no visdažādākajām sulām un pat pērnajiem, sarūgušajiem ievārījumiem!
Kas gan varētu būt kārdinošāks par pašraudzētu mājas vīnu no visdažādākajām sulām un pat pērnajiem, sarūgušajiem ievārījumiem!
Visus sarūgušos ievārījumus, kā arī sulas var pārveidot vīnā, lietojot vīna ieraugu. Kādēļ jālieto ieraugs, ja sulas rūgst dabiskā procesā? Uz šo jautājumu atbild bioloģijas doktore Anita Lielpētere:
– Nepasterizētās augļu sulās atrodas dažādi dabiskie savvaļas raugi, kas nevirza raudzēšanas procesu vienveidīgi, taču, lietojot vīna ieraugu, raudzēšanas process sākas vienmērīgi un strauji. Vīna ieraugs nodrošina raksturīgu vīna garšu. Speciāli tiek gatavots vīna ieraugs jāņogu, upeņu pārraudzēšanai vīnā. Vīna ieraugs ir mikroorganismu kultūra, kas spēj saraudzēt sulu ar augstu cukura koncentrāciju. Tas pasargā vīnu no bojāšanās, piešķirot tam īpatnēju garšu.
Kā pareizi gatavot mājas vīnu?
20 litru burkā ielej 15 litru sulas, pievieno 1 – 3 kilogramus cukura un vīna ieraugu 200ml, uzliek vates aizbāzni un raudzē 4 – 8 nedēļas +25° C temperatūrā.
Vīna ieraugu var iegādāties Codes pag. «Kundziņkrogā», Bauskā, Zaļā ielā 3, vai Rīgā, Biķernieku ielā 121, tel. 599618.