Receptes piedāvā Valsts Saulaines lauksaim-niecības tehnikuma skolotāja GUNA GAUSIŅA. Piena zupa ar kabačiem Divus burkānus sarīvē uz rup-jas rīves vai sagriež ripiņās, pārlej ar ūdeni un vāra 5 min.
Receptes piedāvā Valsts Saulaines lauksaim-niecības tehnikuma skolotāja GUNA GAUSIŅA.
Piena zupa ar kabačiem
Divus burkānus sarīvē uz rup-jas rīves vai sagriež ripiņās, pārlej ar ūdeni un vāra 5 min. Nelielu kabaci sagriež kubiņos, vienu puķ-kāposta galviņu sadala ziedkopās un pievieno burkāniem, uzliek vā-ku un sautē 10 – 15 minūšu. Pielej karstu pienu, pieliek sāli, cukuru (pēc garšas) un vāra līdz gatavībai. Zupai var pievienot sviestu.
Kabaču zupa gaļas buljonā
Ņem vidēja lieluma sīpolu, sa-griež pusgredzenos, ķiploka daivi-ņu sasmalcina vai saspiež ar ķip-loku spiedi, nelielu kabaci sagriež kubiņos. Visu sajaucot, cep sviestā vai margarīnā apmēram 10 minū-šu. Ja vēlas tumīgāku zupu, tad cepšanas beigās pievieno ēdamka-roti miltu. Iemaisa produktos un turpina cept 1– 2 minūtes.
Apceptos dārzeņus liek buljo-nā, kas pagatavots no ūdens un veikalā pirktajiem gaļas buljona gabaliņiem. Pievieno sāli un vāra, līdz kabači mīksti. Pirms pasnieg-šanas pievieno sasmalcinātas dil-les, šķēlīti citrona un karoti krējuma.
Kabaču plācenīši
Ņem 500 g kabaču, nomizo, sarīvē rupjās skaidiņās, apsāla, atstāj 5 minūtes vēsumā, tad radušos sulu nolej. Masai pievieno olas, miltus, biezpienu. Šo pro-duktu attiecības var būt dažādas, atkarībā no saimnieces un ģime-nes locekļu vēlmes.
Izmēģiniet gatavot plācenīšus ar šādu ielikumu: 3 olas, 1 glāze miltu, 1 paciņa biezpiena. Paga-tavotai masai pievieno sasmalcinā-tus zaļumus (dilles, pētersīļus vai lociņus). Ja saimniece vēlas, var piebērt ķimenes, ļoti garšīgi ir, ja pievieno garšvielu maisījumu «Me-hico», apmēram 5 – 10 gramu (to var iegādāties garšvielu veikalā Bauskā, Rīgas ielā 41, 30 g maksā Ls 0,44). Ja nepieciešams, tad pievieno sāli. Ar ēdamkaroti atdala masu, liek sakarsētos taukos vai eļļā, saplacina un cep no abām pu-sēm brūnu.
Pasniedz ar krējumu.
Ja gatavo šādu recepti, tad vē-lams pēc mīklas uzklāšanas pannai uzlikt vāku (plācenīši nedaudz «celsies»).
Gatavojot var ņemt vairāk biez-piena, mazāk miltu vai mazāk olu un vairāk miltu.