Gurķi šogad visai negribīgi aug, tāpēc, gatavojot ziemai krājumus, saimniecēm nākas domāt, kā izmantot to, kas labāk padevies.
Gurķi šogad visai negribīgi aug, tāpēc, gatavojot ziemai krājumus, saimniecēm nākas domāt, kā izmantot to, kas labāk padevies.
Ziemā labi garšo marinēti puķkāposti, ko pasterizē kopā ar burkāniem, pipargurķīšiem, mazītiņiem kabacīšiem vai sviesta pupiņām. Marināde (no pavārgrāmatas): 1 litrs ūdens, 2 ēdamkarotes sāls, 1 ēdamkarote cukura, 1 ēdamkarote etiķa esences, 2 lauru lapas, melnie un smaržīgie pipari, dilles, pētersīļi. Ūdeni ar garšaugiem, sāli un cukuru 10 minūtes vāra, izkāš, pievieno etiķa esenci. Puķkāpostu sadala ziedu rozetēs, no 3 līdz 5 minūtēm tur verdošā sālssūdenī emaljētā katliņā, tāpat rīkojas ar sviesta pupiņām. Burkānus nokasa, no 5 līdz 7 minūtēm vāra sālsūdenī. Kad tie atdzisuši, sagriež mazākos gabaliņos. Pilda puslitra vai litra burciņās visus dārzeņus kārtās, pārlej ar marinādi. Karsē līdz 80 grādiem – 0,5 l burciņas 5 minūtes, 1 l burciņas 10 minūtes. Aizvalcē un apgāž uz vāciņa.
Man ir savs šo dārzeņu konservēšanas paņēmiens. Sagatavotās burciņās lieku lauru lapu, smaržīgos un melnos piparus, dilles, ķiploka daiviņu. Izkarsēju dārzeņus, kā iepriekš norādīts, lieku burciņās. Pārleju ar karstu marinādi, kurā uz litru ūdens lieku divas ēdamkarotes sāls, vienu ēdamkaroti cukura. Karsēju kā iepriekšējā receptē. Pirms aizvākošanas katrā burciņā ieleju vienu tējkaroti etiķa esences.